Nyheter

Inför Helsingborgs IF – Östers IF

Nästa motståndare i allsvenskan är ett lag som de allra flesta Östersupportrar faktiskt väl känner till. Kanske främst för att f d Österspelare eller länsbekanta spelare väldigt ofta hamnat i ”Sundets pärla” av någon underlig anledning. Eller är det så underligt egentligen? Eastfront.net reder ut alla begrepp kring det lag som det kanske stormats mest friskt om under försäsongen – Helsingborgs IF.


I höstas avslöjades det att den gamla storklubben hamnat i ekonomiska bekymmer efter att ha satsat hårt i flera säsonger. Många dyra värvningar utan de stora inkomster som fås genom spel i Europacuperna gjorde väl sitt till, och klubben var ett tag farligt nära konkurs ända tills Helsingborgs stad gick in som garant för några lån. Nu verkar de flesta av de här bekymren retts ut, och faktiskt har något positivt för föreningen kommit ut ur detta. Spelare och ledare har kunnat ladda ”i fred” utan att känna den stora press som lagets supportrar normalt sett haft på laget då all fokus har legat på den ekonomiska biten.

HIF:s försäsong var mycket bra, bland annat krossade man ett hårt skadedrabbat Öster i den första utematchen för säsongen med 4-1. Innan och efter dess har man fortsatt rada upp fina resultat, och i den allsvenska premiären svarade man för mycket fint spel och en meriterande seger över Örgryte med 1-4 på bortaplan. Dock fick man sin storstjärna, brassen Alvaro Santos skadad i samma match vilket för närvarande är det stora samtalsämnet bland lagets supportrar och tänkbara toppkonkurrenter. Helt klart är att skadan är ett lika hårt avbräck för HIF som t ex Ihjes långtidsskada är för Malmö FF, men det är likafullt en riktigt svår nöt att knäcka för Öster.

Precis som i föregående match poängsätter vi lagens olika lagdelar, och tar då hänsyn till form och allmänna spekulationer. Som vanligt.

Målvakter

HIF:s unge målvakt Fredrik Larsson fick det tunga ansvaret att ersätta legenden Sven Andersson 2002, och det började inte bra för Larsson – 6 insläppta mål i premiären mot Landskrona BoIS… Efter detta verkar han dock ha växt till sig rejält, och det är inget tvivel om att han tillsammans med rutinerade Conny Rosén bildar ett starkare målvaktspar än Öster för tillfället. Stringheim verkade lite ringrostig i premiären efter skadeproblemet under försäsongen, och Peter Kennfors är fortfarande lite för ostabil.

Poäng: 1 – 4 till HIF

Backlinje

Centralt i HIF:s backlinje finner vi rutinerade f d Österspelaren Jesper Jansson tillsammans med Kenneth Rasmussen. Inte helt lätt att passera dessa två herrar, något som Östers anfallare lär få känna på under söndagens match. Öster å sin sida kan tvingas avvara ytterbacken Jocke Karlsson som var en av de bästa Österspelarna på plan under premiären och det verkar inte heller som man vill chansa med Christer Thor. Kaspars Gorkss är dock en spelare med stora intentioner, och tillsammans med Bild och vår offensiva virtuos till vänsterback Patrik Karlsson så kan vi åtminstone – nästan – matcha HIF här.

Poäng: 2 – 3 till HIF

Mittfältet

HIF använder sig av ett 4-mannamittfält där flera profiler samsas. Martin Fribrock kom fram ordentligt förra året, och det verkar som även Christoffer Andersson vaknat till. I år får man nog dessutom en genombrottsman till i Eldin Karisik som kan bli allsvenskans stora överraskning. Mycket ungt, men man har även lite rutin i ex-TFF:aren Tommi Grönlund och Lars Bakkerud. Öster är fortfarande försvagat på mittfältet, och Denis Velic kan förmodligen inte spela. Johan Svensson visade dock mycket goda intentioner i premiären och Atiba Hutchinson håller hög allsvensk klass. Men HIF ser ruggigt starkt ut här, inte minst med tanke på premiären.

Poäng: 1 – 4 till HIF

Anfallet

Alvaro Santos skadad upp till 12 veckor, där tappar HIF en poäng direkt. John Pelu, som en del Östersupportrar kanske minns från matchen mot Ängelholm 2002, är en talangfull ersättare men har en bit kvar tills han når Santos nivåer. Gustaf Andersson är bättre i HIF än han någonsin var i IFK Göteborg, och ni ser precis som jag att det även i denna lagdel ser tufft ut. Vi kan dock glädjas åt att Ludde tränar för fullt, och att Hamzo har en viktig del i Östers framtida spel. Kanske kan vi till och med få Otto på bänken? Jag chansar och ger Öster ett visst övertag här då HIF utan Santos inte riktigt är samma HIF.

Poäng: 3 – 2 till Öster

Slutställningen 7 – 13 är exakt samma som vi fick fram i föregående match mot DIF, och under dagens omständigheter är HIF precis som DIF på pappret ett klart bättre och mer komplett lag än Öster. Man har unga spelare på väg upp, och gott om rutin. En trupp för guldet faktiskt, speciellt om MFF och DIF tappar spelare under året.

Det känns ändå som om vi har en chans – förutsatt att vi får igång det rappa kantspel som präglade andra halvlek i premiären. Kan Johan Svensson leva upp till den höga nivå han nådde då så har vi en stor fördel där, likaså om Ludde kanske orkar spela en hel halvlek centralt i anfallet. Hamzo är vår joker i leken – varning!

Vi tippar som bekant aldrig resultat på eastfront.net, men så mycket kan vi säga att det blir en säkerligen underhållande match som definitivt skall finnas med på en måltipskupong…