Veckobrev

Berusade, franska vetenskapsmän

Det blir många mer eller mindre konstiga tankar så här dagen efter segern som kom från ingenstans. Jag tänker till exempel på Pappa Stringen. Jag tänker inte på Stringen själv utan på hans far. Hur stolt är inte han i dag? Ta bara räddningen på Hasse Eklunds kanon. Och så tänker jag på Hasse Eklund. Undrar om gårdagens 0-3 har en extra dimension för just honom. Eller är det så enkelt som att en förlust är en förlust är en förlust?


Och så tänker jag på personalen vid Helsingborg-Hessleholms Jernvegsaktiebolags jernvegar. Det kan tyckas konstigt att jag tänker på den, och det är det också. Men i andra änden av samma tankekedja befinner sig hemmapremiären mot Halmstad 1979. Vi var regerande svenska mästare och vi vann helt planenligt med 3-1. Men min kloka far sa direkt efter matchen att: ”Halmstad var bra, dom blir farliga i år”. HBK vann ju guld det året och allt sedan dess har jag lyssnat på min far i frågor av samma art (dock endast i frågor av samma art). Efter haveriet mot Djurgården i förra veckan var han där igen: ”Östers spel borde räcka i år” sa farsan och sedan dess är jag säker på att vi klarar oss kvar.

Fast var det 3-1 vi vann med -79? Och det var väl i premiären? Jag gick in på Google och skrev: ”Öster-Halmstad 1979”. Då kom det upp en PDF-fil rörande ”14 instruktioner för personalen vid Helsingborg-Hessleholms Jernvegsaktiebolags jernvegar”. Livet är en enda stor gåta.

Livet är en gåta och Kim Källström är en usel fuskare. Det sistnämnda ska jag nu förklara grundligt:

Alldeles i slutet av 1700-talet satte sig två franska vetenskapsmän att räkna på avståndet mellan ekvatorn och Nordpolen. Avsikten med det var att fastställa den exakta längden på en meter. Det är en lite krånglig historia så låt oss inte gå in i detaljer, men i korta drag så gäller det ju att alla är överens om hur lång en meter är annars blir ju det mesta konstigt här i världen. Och det var längden på en meter som de båda franska vetenskapsmännen skulle räkna ut genom att fastställa avståndet mellan ekvatorn och Nordpolen och sen dividera med hypotenusan eller nåt sånt.

Men fransmännen söp till det friskt på absint (min egen teori) så det bar sig inte bättre än att de räknade fel. När de nyktrade till efter ett par år gick misstaget upp för dem, men de höll tyst om saken, skrev ner sanningen på en papperslapp, lade lappen i ett kassaskåp. Denna lapp hittades först härom året, ungefär ett par sekler efter det att de franska vetenskapsmännen supit ihjäl sig. Jag ska väl erkänna att jag inte är helt påläst på detaljerna i detta drama, men i allt väsentligt ska det vara sant. Och sanningen är i så fall att de franska fyllorna räknade fel med 0,02 millimeter. 1,0 meter är alltså egentligen 0,9998 meter.

Alltså fuskade Kim Källström när han lade upp bollen på straffpunkten i hemmapremiären. Bollen ska ligga elva meter från mål, men enligt moderna vetenskapliga rön så låg bollen 2,2 millimeter för nära. Med tanke på den reaktionssnabbhet som Stringen visade upp på Olympia så utesluter jag inte att de 2,2 millimeterna är exakt vad han hade behövt för att vända i luften och boxa ut Källströms straff till hörna i stället.

Dessutom var ju straffen feldömd. Dessutom måste vi nu börja lära våra barn att Bob Beamon inte alls hoppade 8.90 utan 8.89,822. Eller så skiter vi i de där millimeterna. Livet är kanske krångligt nog som det är.

Avslutningsvis vill jag meddela att Kalmar FF är kiss och Växjö Lakers bajs. Detta som en sympatiyttring för veckobrevskollega Lindstig som fick utstå spott och spe på forum för att han funnit det lämpligt att på ett humoristiskt sätt dra dessa båda föreningar i smutsen. En del i kritiken mot Lindstig gick ut på att han skulle få sparken för att han skrev annat än att Öster är en härlig förening, Växjö en fantastisk stad, låt oss alla vara vänner och krama varandra. Låt oss leka med tanken att stalinisterna fick sin vilja igenom. Bort med Lindstig, och bort med mig som just skrev att Kalmar FF är kiss (vilket det ju är) och Växjö Lakers bajs (löst bajs). Och så bort med Anrell och Olsson i kvällstidningarna, bort med Netterström och Elofsson och Magnusson och alla andra på Smålandsposten som inte skriver det stalinisterna vill höra. Bort med hela Smålandsposten förresten. Så kan stalinisterna starta en egen tidning. Varför inte ta och kalla den Pravda? Jag tror namnet är ledigt.

Alternativet är att vi vårdar det fria ordet. Den som inte gillar det veckobrevsskribenterna skriver kan ju skriva det på forum utan att för den skull kräva yttrandeförbud. Dessutom är alldeles säkert även en stalinist välkommen att skriva egna veckobrev. Mångfald, kallas det.

Nu kom jag på en sak till. Jag är ett levande bevis på att vi INTE ska skriva till Lasse Anrell och be honom dra ballen i asfalten för att han kallade Öster för sämst sen Ljungskile. Effekten blir bara den som jag ger uttryck för i detta brev. Veckobrevsskribenterna har blivit ombedda att inte skriva skit om Lakers och Kalmar. Så vad gör vi? Vi skriver skit om Lakers och Kalmar. Lakers är bajs och Kalmar är kiss. Själv är jag ledig i dag så nu ska jag ut och köpa kvällstidningarna för att läsa om Öster. Vi vann nämligen i går på Olympia med 3-0. Vi vann i går på Olympia med 3-0. Vi vann i går. I allsvenskan. På Olympia. Med 3-0. Med tio man sista kvarten.