Nyheter

Matchvärdsutbildning i Helsingborg

Tre hågade Österfans infann sig i helgen i Olympias konferenslokaler. Ackompanjerade av en faktiskt vacker utsikt över den allsvenska arenan deltog vi (Hansen, Johansson, Gustafsson) tillsammans med tjugotalet MFFare, hälften så många HIFare, ett gäng Boisare (Landskrona), några HBKare, två Kalmarfans och en mystisk samling grabbar som sade sig företräde Superettangänget Falkenbergs FF, i moment som självskydd, visitation, brandvärn, sjukvård, frågesport och orientering i diverse lagar som supporterskaran måste rätta sig efter.


Under utbildningsdagarna har det klart framkommit att deltagarna hade relativt olika syn på hur klubbens egna publikvärdar bör agera i samband med matcher på bortaplan. Exempelvis verkade det helt främmande för Landskronas publikvärdar att åka med supporterbussarna till bortamatcherna. De åker istället i en egen bil, något som är närmast otänkbart för oss matchvärdar i East Front. Vi vill ha kontakten med de övriga supportrarna för att kunna få ett bra samarbete med klacken. Dessutom är det ju synnerligen underhållande att åka i bussen.

Under Polisens genomgång framkom det bland annat att det i n t e längre finns några lagar förbjuder att medföra svenska flaggor beprydda med texter som exempelvis ”Östers IF” (som ett inlägg i den ständigt pågående Rolf Levenholtz-debatten). Däremot kan ett sådant förfarande anses som olämpligt av den arrangerande föreningen och förbjudas på den aktuella arenan. Vi fick också fastställt under helgen att visitation vid ingången till bortamatcher är något som alla måste ”underkasta sig” för att få tillträde till arenan. Och att spelplanen aldrig räknas som en plats dit man betalat för att komma in på, vilket innebär att man inte får beträda den ens långt efter slutsignalen. Det här är regler som vi tror att alla vet om, men det kan alltid vara värt att betona dem.

För den intresserade kan även nämnas att kvinnor kan be att få visiteras av en kvinnlig publikvärd, men att de därmed inte undgår visitation om det skulle vara så att kvinnliga publikvärdar inte finns att tillgå vid tillfället. Det kan också sägas att publikvärdarna inte står under Polisens order, utan är som vilka andra funktionärer som helst. Publikvärdarna finns till för publikens trivsel och trygghet.

Efter den här helgen har East Front nu sex stycken fullvärdigt utbildade matchvärdar som är sanktionerade av Svenska Fotbollförbundet och som, tillsammans med tillfälliga ”vice-publikvärdar” kommer att representera EF på de allsvenska arenorna i fortsättningen. De sex är följande: Torbjörn Axelsson (även säkerhetsansvarig) Tobias ”Zingo” Croby Erik ”Svarta Hatten” Gustafsson Peter Hansen Mattias Johansson Ola Petersson

Vi passade även på att inspektera Olympias gräsplan pch läktare. Ett imponerande vitt tält täckte hela planen och under det pumpades luft in, vilket skapade en sorts växthuseffekt med en temperatur på över 20 grader och en mycket hög luftfuktighet. Tältet hade skötts i åtta dagar men man låg, enligt den flitiga Olympiapersonalen, ungefär två veckor efter i planeringen. Planen kommer säkerligen vara väldigt fin då Öster kommer som första gäster för året, den 13:e april. Vi kunde konstatera att hela Olympiaområdet är en fantastisk anläggning även utan publik och gamla Österspelare.

/
East Front Matchvärdar (EFMa)
genom Peter Hansen