Nyheter

Gott nytt 2003 – Del 1 – Tillförsikt

Lite sent är det att skriva en äkta nyårskrönika. Men då eastfront.net lever efter den gamla devis som säger: ”Bättre sent än aldrig” så publicerar vi en i alla fall. Dessutom kan vi inte välja en bättre dag då försäsongsträningen på allvar dragit igång idag för A-laget med löpträning på schemat…


Truppen 2003 börjar så sakteliga ta form med fortsatta frågetecken för Fredrik Bild och Peter Wibrån. I fallet Wibrån lär vi få vänta ett bra tag till innan beslutet kommer, men jag skulle bli mycket förvånad om inte fallet Bild går till en skiljedomstol om nu inte Norrköping bestämmer sig för att släppa på sitt vansinnesbud. Spelarmarknaderna runt om i Europa är ett fallande korthus med förvånade ”oönskade” spelare överallt, och om detta nu inte nått fram till Norrköpings ansvariga så är det onekligen märkligt.

I år kommer grabbarna att få en helt annan typ av träning än föregående år. Det handlar om utökade träningstillfällen vilket inte bara innebär att våra spelare blir bättre tränade – de kommer också att kunna koncentrera sig betydligt mer på fotbollen. Vi har i dagsläget fått tre intressanta nyförvärv att ta till oss: mittbacken Kaspars Gorkss, innermittfältaren Atiba Hutchinson och yttermittfältaren Johan Svensson. Med förbehåll för Atiba Hutchinson som jag ännu inte sett i aktion så ger jag Östers värvningsansvariga klart godkänt. Faller sedan Bild och Wibrån på plats så kan betyget inte bli annat än MYCKET väl godkänt med tanke på Östers fortfarande rätt små ekonomiska muskler och det allmänna läget.

Viktigast av allt var kanske att våra nyckelspelare Daniel Petersson, Ludde Ernstsson och Christer Thor stannade i föreningen, varav de i alla fall två förstnämnda hade allsvenska konkurrenter som ryckte i dem. Samtliga de här spelarna hamnade i EF Trophy topp-4 tillsammans med Patrik ”Samba-Putte” Karlsson, vilket i alla fall säger en hel del om vad vi supportrar anser om dem. Jag är övertygad om att det nya Öster som växt fram under Kouznetsovs professionella och osvenska ledarstil i kombination med styrelsens ökade sociala engagemang ”räddat” de här spelarna kvar. Det syntes väldigt tydligt i fallet Daniel Petersson som ju hade ett bra erbjudande från det numer homogena och starka Malmö FF som varit ett topplag i allsvenskan under hela 2002.

Om vi ser till våra blivande motståndare så konstaterar man direkt att de senaste årens elitsatsningar satt djupa spår i många föreningar. Ideliga tränarbyten och spelarvärvningar när styrelserna krävt resultat har nu resulterat i svångremmar, sparandeåtgärder och en begränsad lönepolitik. Öster har gått igenom allt detta. Vi har tidigare visat hur man kör en förening i botten, och nu har vi visat hur man kommer på rätt väg för att ställa allt till rätta igen. Jag har på känn att vår arbetsmodell kommer att få efterträdare i hela landet, speciellt hos de klubbar som inte ligger i storstadsregionerna.

Jag dröjer mig gärna kvar för att frossa i det faktum att vi fått rätt till slut. Efter att ha tillbringat flera år i dimma och mörker och kommer solen äntligen fram och värmer både det klassiska rödblå laget som dess supportrar igen. Alla hinder som funnits för framgång raderas ett efter ett, och sakta men säkert blir jag mer och mer övertygad om att vi är på väg att skapa ett stabilt Öster igen, ett lag som hör hemma i den svenska fotbollens yttersta elit. Tack vare den ökade marknadsföringen och Växjöbornas ökande engagemang så har vi alla förutsättningar för att kunna bli en attraktion i allsvenskan igen.

I min hyllning till laget och föreningen som gjorde ”det” finns också en del förbehåll. Till exempel ska vi inte tro att Öster på allvar kan hota de starkaste lagen i allsvenskan redan 2003. Jag skulle vilja säga att vårt enda mål skall vara att spela Österfotboll, och se hur långt det räcker – räcker det långt så är vi allsvenska även under 2004, och om det skulle krascha försöker vi igen. Vi har talangerna, förutsättningarna och viljan för att lyckas men det är som bekant inte alltid som talanger blommar ut, förutsättningarna stämmer och viljor uppfylls. Skillnaden mellan succé och fiasko är hårfin, och det är något vi skall bära med oss under 2003.

Ett annat förbehåll är det faktum att Öster behöver några riktiga storsponsorer 2003. Om vi skall klara att bygga en stabil allsvensk förening igen, så måste vi också ha samma sponsorstöd som de övriga lagen i serien. I dagsläget är det svårare än någonsin att hitta sponsorer p g a det ekonomiska läget, men enligt indikationer ska det finnas några rejäla saker på gång. Mer om detta kommer ni att få läsa om i kommande artiklar, då vi bland andra skall intervjua Östers marknadschef Fredrik Åkesson.

Om vi raskt går över till supporterföreningen East Fronts förutsättningar och mål inför 2003 så börjar jag med att meddela att jag kommer att ställa min plats som ordförande till förfogande på vårt kommande årsmöte. Jag tillträdde som ordförande inför säsongen 2001, efter att ha suttit i EF:s styrelse som ledamot under 2000 och har fått uppleva många fantastiska stunder med Öster och East Front. Mitt engagemang har gradvis ökat med EF:s hemsida som min personliga pryl, men jag kan försäkra er om att arbetsuppgifterna varit flera och när det nu känns som om vår förening är på väg att ta ett kliv till i utvecklingen känns det rätt att hoppa av som ytterst ansvarig.

Årsmötet kommer att planeras in i januari i samband med någon av träningsmatcherna, och slutgiltigt datum och mer information kommer i nästa vecka. Som vanligt är det oerhört viktigt att DU medverkar, en ny styrelse ska väljas och mängder av saker som direkt berör DIG som EF:are kommer att tas upp. Vi skall försöka att även i år ha någon ”hemlig gäst”, liksom att kunna bjuda på någon form av förfriskningar.

I del 2 av den här årskrönikan kommer du att kunna läsa om EF Trophy och eastfront.nets synpunkter på spelarbetygen. Kommer snart till en dator nära dig…

Tobias Croby
Ordförande
East Front