Krönikor

Krönika: Kommunicera mera

Kära vänner! Nu har jag inte skrivit krönika på länge av olika anledningar, men nu har det blivit dags igen. Och jävlar – rent ut sagt – vad saker jag har att skriva om! Och egentligen så har de flesta av de här sakerna en sak gemensam – kommunikation. Digital v/s analog kommunikation.

Jag börjar mer och mer få känslan att vårt samhälle blir digitalt. Jo, ja nu har ju till och med 35-åriga gubbar som undertecknad en profil i Facebook och är barnsligt förtjust i alla små applikationer och fjanterier som finns därinne, men det var inte det jag menade. Det handlar om att vi inte längre pratar med varandra om allvarliga saker. Vi undviker liksom all konfrontation; antingen skjuter vi den ifrån oss (en nolla digitalt) eller så går vi i taket totalt (en etta digitalt). Det där mellantinget, den lite gråfärgade diskussionen, håller så sakteliga på att försvinna. Vi håller på att skapa en alltigenom digital kommunikation, inte bara mellan datorer utan även människor emellan.

Vi kan börja med en sak som jag tror att de flesta förväntat sig att jag ska skriva något om: ”East Fronts uttalade hot mot Staffan Möllerberg” som det beskrevs i media.

Om vi börjar med Staffans ord i TV4 Sydosts Fotbollsmåndag:  ”…de har dött, Öster har ingen supporterklubb längre” som föranledde en diskussion i vårt forum som sedermera urartade så vill jag säga – så att ingen missförstår mitt syfte här – att han givetvis äger rätt att uttala en sådan åsikt utan att våra skribenter  (i alltigenom digital stil) går för långt i sina motargument. Vi måste tåla att bli granskade precis som alla andra i dagens samhälle. Och vi har tidigare gång på gång visat att vi klarar att hantera glåpord, provokationer och hat mot oss på läktaren alldeles utmärkt, så jag ser ingen anledning till att vi inte skulle klara det medialt heller.

Men historien har fått ett förhållandevis lyckligt slut. För precis alldeles nyss ringde Staffan mig personligen för att berätta att förundersökningen mot mig (som ansvarig utgivare för den här hemsidan) och East Front har lagts ner. Åklagaren hade (föga förvånande) inte sett någon hotbild, och hade kontaktat Staffan för att höra om han upplevde situationen likadant – vilket han gjorde. Nu är den här saken utagerad och Staffan Möllerberg ska ha all heder av att han ringde upp både mig och ordförande Skagert personligen nu ikväll för att berätta det. Och där har vi faktiskt ett grundexempel på en fin hederlig analog kommunikation, kanske ska man beskriva den som undantaget som bekräftar regeln?

För TV4 Sydosts policy, den som säger ”vi polisanmäler allt” ger jag i ärlighetens namn inte mycket för. I det här fallet, det alldeles nyss nerlagda, hade det räckt med ett telefonsamtal från TV4 Sydost för att undvika hela historien. Det hade kunnat t ex låta så här:

–  Ja det är Tobias.
Hej det var från TV4 Sydost. På East Fronts hemsida finns ett olämpligt foruminlägg som vi kräver att ni tar bort omgående – annars polisanmäler vi er för hot mot en av våra medarbetare. Hur ställer ni er till det?
Stämmer det ni säger tar vi bort det direkt, jag kollar och återkommer till er.

Ett samtal på säg max tio sekunder. Vi hade kunnat hantera detta internt, vi hade själva kunnat rycka personen som skrev inlägget i örat och begärt att denne skulle be Staffan om ursäkt. Utan att det kostat skattebetalarna en enda krona, och utan att en ung person behövt må sämre än vad den behövde. Men här fanns det inget mellanting. Det är vår policy att göra så. Precis som en dator resonerar. Och det är nästan jag hoppas att det var så enögt, för det handlade väl inte bara om att skapa en nyhet?

För nyheter var precis vad det blev av det. Jag har fått mycket e-post, PM och telefonsamtal i veckan och i princip alla har stått bakom oss och tyckt att vi har agerat bra och rätt. Någon har tyckt att East Front agerat lite för mesigt, någon har tyckt att vi agerat lite för kraftigt. Men det är ändå analog kommunikation (igen) det också när den är som bäst. Tack till alla som hört av sig. Ert stöd har betytt mycket.

För ett tag var jag faktiskt inne på att skriva en slutkrönika med titeln You have killed me (givetvis är titeln stulen från Morrissey som så mycket annat jag skriver, jag är fan värre än Per Gessle), lämna över publiceringsansvar och webmasteransvar till första bästa frivillig dåre och få mer tid åt att käfta med gamla polare i leksaksapplikationen Facebook. Men så blev det nu inte. Inte än. Jag är fortfarande lite för analog.

Och är man analog som jag så blev en sak som FC Gothia, den planerade sammanslagningen mellan GAIS, ÖIS och Häcken, på tok för digital. En fullkomligt galen idé som kan få råda som typexempel på hur digitalt det börjar bli i klubbledningarna runt om i Sverige; ”Vi har inte tillräckligt med pengar och publik, vi måste göra som i företagsvärlden och slå samman, skapa nåt nytt, fräscht och pissa på allt vad tradition och klubbkänsla heter”. Lyckligtvis för oss fotbollsälskare verkar även den här historien fått ett lyckligt slut.

En annan digital historia vi tyvärr inte vet slutet på ännu rör kommunikationen mellan Östers lagkapten Fredrik Gustafson och sportchefen Håkan Arvidsson. Vi har fått se en diskussion som förts i media, och som om inte det vore galet nog så har mycket ”sanningar” uttalats från båda håll, sanningar som i mitt tycke gjort sig mycket bättre i ett hederligt analogt samtal endast de båda emellan.  Men det kanske bara är jag.

Men mitt i allt det här digitala eländet; av varav det mesta vi nu kunnat lägga bakom oss, så har vi fått ett glädjebesked.

Jevgenij Kouznetsov och Göran Hagberg leder Öster de kvarvarande omgångarna i jakten på en säkrad Superettaplats.

Och där var jag och Staffan Möllerberg helt överens när vi slutade diskutera mediala reaktioner i telefon tidigare ikväll och istället fokuserade på fotboll ;  vi båda anser att lokalt så fanns det absolut ingen bättre lösning för Östers
IF just nu. Vi kan inte förvänta oss mirakel. Men Staffan drog ett exempel för mig i telefon där Hamburg SV – förväntat topplag i Bundesliga förra året – efter tjugotalet omgångar bara tagit en seger. Tränaren där hade dittills suttit säkert på grund av framgångsår tidigare, men nu gick det inte längre. Man kallade in en ersättare och HSV förlorade endast en match under de kvarvarande omgångarna och slutade som ett mittenlag.

Det enda som gör mig orolig med detta är att just HSV såg jag på Ostseestadion för några år sedan när Hansa Rostock mötte dem. Och jag ska ärligt erkänna att jag hängde på Hansaklackens taktfasta ”Scheiss-S-V” utan att blinka, och att HSV faktiskt förlorade just den matchen. Men det var meningslös trivia.

Så tillbaka till Schenka/Hagberg. Vad kan de göra? Regionens skarpaste fotbollsinstruktör möter Östers mest frispråkiga mysfarbror? Vad tycker ni själva? Luktar det inte succé? För mig var det så att jag hade gett upp hoppet om att Öster någonsin skulle kontakta Kouznetsov igen, och därför hade inte ens tanken slagit mig. Inte ens en ”tänk om”-känsla. Men faktum är att tillsvidarekonstellationen Kouznetsov/Hagberg är den enda realistiska lösning jag kunnat tänka mig just nu ställd mot att behålla Giles Stille säsongen ut.

Innan jag slutar skriva för kvällen så… Utöver Staffans samtal så blev jag även uppringd (shit vad populär jag är, värsta Alex Schulmann) av Ambulans-Jonas, Östers legendariske hejaklacksledare som ville ge East Front lite extra stöd i en jobbig tid. Tillsammans med lillgrabben Jockeluring skänker han East Front en mycket special tavla, vars motiv vi som åker till Örgryte definitivt kommer att bli varse. Tavlan kommer att lottas ut på bussen via försäljning av lotter, och pengarna för lotterna går givetvis rakt ner i East Fronts klubbkassa.

Det är stort gosse. Och det var egentligen bara första delen.

I andra delen ser vi att 57 glada resenärer åker gratis till Göteborg imorgon tack vare en enskild EF:ares välgärning att sponsra bussen. Jag väljer att inte presentera denne person, utan personen får själv avgöra om/hur/när han vill framträda. Men stort är det i alla fall. Så in i helvete stort.

Och så nu, helt avslutningsvis, inga krusiduller, inga alls, inget beating around the bush – nu kommer slutet, ja det gör verkligen det. Nu är det fanimig dags att avsluta med Tage Danielsson igen. Det var för länge sedan sist. Jag saxar lite från en dikt med det passande namnet Tankar om nyanser:

Det är så grovt och nyanslöst runtomkring oss.
Alla högermän är ju inte fullt utbildade fascister, och alla vänsterradikaler är ju inte fosterlandsförrädare, och om man nu ska se allting från den negativa sidan och betrakta alla människor som skurkar och banditer så måste man i alla fall erkänna att även i knölarnas värld finns det knölar av olika form och storlek, som i ett vanligt potatisland.
Leve nyanserna!

Se, hör och känn där du går omkring!
Life is a many-splendoured thing!
Flickor är vackra både fram och bak.
Livet är en mångfasetterad sak!
Synen är noll på de långa distanserna!  
På nära håll finns de många nyanserna!

//Z