Krönikor

Krönika: Sylvia@home – three-nill

Förlösande var ordet. Efter en mardrömslik första halvlek reste sig Öster och fick först hål på Sylvia genom en lagom turlig frispark (sa ju att det inte gjorde något när vi hade otur mot Kalmar) av Zavadil, sen följde en orgie i missade målchanser innan Bild satte en straff som Bennett skapade och till slut – efter ännu en missorgie – mördade Helgi matchen med det första spelmålet i serien sedan premiären.

Så kunde man snabbt sammanfatta det. Sa ju att jag hade semester.

Men lite till måste jag ju skriva.

Till att börja med fick äntligen Stille till det (hahaha, Stille till det, säger man det snabbt låter det som Stilledille) iochmed att han placerade i mitt tycke Östers bästa spelare i startelvan. Och Figu levererade. En del passningar var i och för sig feltajmade, främst i första halvlek, men det är det lilla problemet eftersom så många andra var rätt. Fullest.

Och sen tvingades ju vår defensiva engelsman till att först byta ut Fidde Gustafson på grund av skada (in med Tengroth i samma position istället) och sedan även Emin Nouri som skadade axeln i slutet av första halvleken. Det innebar att vi fick se Ingemar Teever äntra planen istället i en forwardroll tillsammans med ”Toni” Ponomarev, femmannamittfältet blev till fyra och Tengroth tog då Nouris plats i backlinjen.

Och sen, som det heter – sa det bara klick.

Sylvia såg mer och mer hängiga ut ju längre matchen led, och det märks att det verkligen är tufft matchande nu för det lag som inte har de där jättebreda trupperna. Man började släppa kanterna, vilket Öster (äntligen) kunde utnyttja tack vare att vi hade två forwards som rörde sig föredömligt på planen. Frisparkar och hörnor blev farligare och farligare. Anfallen rörligare och vassare. Det skulle bara bli mål idag.

Pavel sätter sedan till sist ettan genom en ganska billig frispark strax utanför straffområdet som dessutom tar på en spelare i muren och flippar sig liksom via Sylvias målvakt in i mål. Men det är målen som räknas, vilket vi är smärtsamt medvetna om. Eller?

Sen vet jag inte vad som händer. Sylvia blir hängigare och grinigare, och till sist blir en Sylviaspelare utvisad efter att ha gett Teever (som kämpade fint mot Sylvias backar) en eftersläng. Vi skapar målchans på målchans. Ponomarev missar några av dem, varav 1-2 är rena frilägen. Vi kunde och borde punkterat matchen flera gånger om under den här tiden.

Efter den fina perioden får Sylvia en chans, och det heter ju det att alla lag – även de allra mest usla och tröttaste – får alltid en riktig målchans per match. En kontring blir tack vare lamt försvarsspel av Öster (var är defensiven Stille???? hahahaha förlåt kunde inte hålla mig) till ett friläge med ett riktigt bra avslut som Veselovsky får sträcka ut och tippa till hörna. Elegant räddning av den comebackande slovaken.

Istället kommer Bennett in. Jamaicanen visade en märklig attityd i halvtid genom att ”värma upp” sittandes/liggandes på bänken, men på planen levererade han nästan direkt en straff. Det gick lite för fort för Sylvias trötta backar, pang sa det och en styck Teafore åkte i backen. Den danske (visst nåt utbytesprojekt mellan Sverige och Danmark) domaren pekade direkt på straffpunkten. Bild stegar fram och var hur iskall som helst. Tvåan var ett faktum, och vild glädje på Norra Stå. Förstås.

Sen, som en bonus när vi redan börjat fira första hemmasegern i serien i år, så kom också det första spelmålet på Vallen i serien sedan premiären. Underbart inlägg av Zavadil, som Helgi satte foten till. Häpp, så hade vi även trean. Och sen var sagan (och matchen) slut.

Det här låter ju jättepositivt eller? Jodå, men det är allt lite typiskt att det skall krävas att två spelare går ut skadade för att det ska hända något. Vårt helt utländska fyrmannamittfält (Zava, Helgi, Figu, Ryan) dominerade fullkomligt och mördade effektivt myten om att våra utländska spelare inte kämpar för föreningen. Måhända grämer sig Stille över Sylvias onödiga friläge vid ställningen 1-0 men inse faktum – ska vi vinna matcher i höst ska vi spela som i andra halvlek.

Men Zingo säger någon, Östers chanser kom efter man övergett systemet som du hyllat i dina krönikor och återgått till 4-4-2? Jodå. Men jag hävdar fortfarande att vinsten hade mer med rätt spelare på planen att göra än det system de ställde upp i. Det var löpvilligheten, kämpaandan och intelligensen hos individuella spelare som vann matchen åt Öster.

Ska man då spela 4-4-2 framöver? Ja gärna, om vi har forwards som Teever och Ponomarev på planen. Ingen av dem nätade idag, men det var bara rena tillfälligheter – och som de drog sönder det stackars Sylviaförsvaret!

Kungen gråter säkert i slottet. Men vi är väl ändå rätt glada, va? Förutom en sak.

Figueiredo fick ett gult kort och är avstängd i nästa match. Samma öde gäller Ingemar Teever.

Men skit i det nu. Läggdags. Och jag sover bättre än på länge.