Krönikor

Krönika: Stop me, oh stop me

Stop me, oh, stop me
Stop me if you think that youve
Heard this one before
Stop me, oh, stop me
Stop me if you think that youve heard this one before

Ingen kan säga att jag inte har försökt. Jag har skrivit mängder med krönikor om att det kommer att vända. Jag har till och med suttit och försvarat Giles Stille i TV4 Sydosts Fotbollsmåndag, och menat på att vändningen kommer till alla som vill höra min åsikt.

Men efter idag är jag inte så säker längre. Jag är faktiskt (till min stora förvåning, jag brukar annars vara ganska sansad) nu rätt så övertygad att det kan gå totalt åt helvete. Vad skulle vara ljusningen liksom?

Nothings changed
I still love you, oh, I still love you
…only slightly, only slightly less than I used to, my love

Man kan tro att Åtvidaberg var ett bra fotbollslag, att deras topplacering är logisk och att man spelade ut Öster. Men det gjorde man inte. Man var kanske ett av de sämsta lagen på Vallen hittills i år. Då förstår ni Östers insats. Total ovaksamhet på fasta situationer och ett så lamt uppträdande att man inte för sitt liv kan förstå att vi snackar om proffsspelare och elitfotboll här.

I was delayed, I was way-laid
An emergency stop
I smelt the last ten seconds of life
I crashed down on the crossbar
And the pain was enough to make
A shy, bald, buddhist reflect
And plan a mass murder
Who said lied Id to her?

Alltså, de två första målen var på en så låg nivå att jag knappt kan låta bli att skratta åt det. Fruktansvärt. Jag skäms.

Oh, who said Id lied because I never ? I never !
Who said Id lied because I never ?
I was detained, I was restrained
And broke my spleen
And broke my knee
(and then he really laced into me)
Friday night in out-patients
Who said Id lied to her ?

På läktaren andades det annars försiktig optimism efter de första fem-tio minuterna, som var hyggliga. Vi hade bollen, ville göra något av den och vi tog löpningar. Efter Åtvidabergs 2-0 och Vasiljs utvisning (som inte är mycket att säga om, en frustrerad Mario med en karatespark i ansiktshöjd som iofs inte träffade) så var det helt dött på Norra Stå. Endast lite småironi och stor ilska. Någon enstaka ”Kämpa Öster”-ramsa hördes. Varför? De trognaste supportrarna som Öster har känner inte igen sitt eget lag. De förstår inte, kan inte fatta hur när det idag är så uppenbart att vissa spelare inte vill vara på plan fortfarande får chansen i 90 minuter. Vad säger det till spelarna som sitter på bänken?

Oh, who said Id lied ? – because I never, I never
Who said Id lied ? – because I never

När vi summerar räkneboken över spelarinsatser så är Ingemar Teever en av dagens mycket få hjältar. Svensson, Tengroth, Emin och Bild visade också att de förtjänar att ha ÖIF-emblemet på tröjan nästa match, resten är totalt underkända. Totalt.

Och Stille – varför bytte du ut Ingemar Teever? Var han tröttkörd? Nej, han tog fortfarande löpningar, gjorde sig fortfarande spelbar, kämpade för laget. Vad har du emot honom?

Oh, so I drank one
It became four
And when I fell on the floor …
…i drank more

Jag har skrivit att Zavadil älskar fotboll, och att fotbollen älskar honom. Med hans uppträdande på planen idag får han faktiskt vara nöjd om han inte blir totalt utvisslad av Östers supportrar i nästa match. Det var bedrövligt att skåda. Bedrövligt.

Stop me, oh, stop me
Stop me if you think that youve
Heard this one before
Stop me, oh, stop me
Stop me if you think that youve heard this one before

Nu skiter jag i långsiktighet, allt mitt yrande om vägar man ska återgå till om man är vilse i skogen och att vi ska ge laget tid. När det ser ut som en fotbollsplan som det gör idag så är något allvarligt fel i truppen. Nu vill jag, och resten av den läktaren jag stod på, se att något händer. Någon måste få ta konsekvensen av det här. Någon måste peka med hela handen.

Huvudläktaren försökte idag, stöttade kanske till och med bättre än ett depraverat och bedrövat Norra Stå så jag vill inte höra från någon enda spelare eller ledare att den kräsna publiken är en belastning. Inte en gång till.

Och att det kommer 2500 personer och tittar när Öster hittills gjort ett mål på hemmaplan den här säsongen är faktiskt rent fantastiskt bra.

Nothings changed
I still love you, oh, I still love you
…only slightly, only slightly less than I used to, my love

Jag vill inte skriva de två orden som ni kanske väntar på. Ni vet dem. Två ord, en fras som börjar med ”Avg” och slutar med ”ille”. Nu har vi ny match redan på söndag, låt oss avvakta den och se vad som händer.

Ser det ut som idag på planen då så måste vi alla hjälpas åt att rädda Östers IF kvar i elitfotbollen. Jag tänker göra det jag kan, med min penna och min röst som medlem i föreningen som mitt vapen.

Tack till The Smiths gamla fina ”Stop me if you think that you heard this one before” för inspiration att orka skriva den här krönikan.

Over and out.

//Z