Krönikor

Krönika: Silver i EAC, Guld i baren

Öster slutade – som ni vid det här laget säkert vet – tvåa i Euro Accident Cup efter 0-2 förlust mot Stabaek i dagens final. Den här krönikan försöker gå igenom de två dagarna ur Östersupporterns synvinkel: Vi tittar igenom såväl våra spelare som det spel de åstadkom samt hur man kan vinna guld trots att det bara blev silver.

Jag tillhörde ett gäng supportrar som laddade upp på EF-haket Dannes med lite käk, öl och brittisk TV-fotboll på fredagseftermiddagen innan själva festligheterna, och när vi väl lyckades ta oss upp var vi grymt laddade och hoppades få se någon form av revansch på den tama insatsen från länslagsmatchen.

Revanschen skulle komma, men det tog ett litet tag. Först skulle vi få genomlida gruppspelsmatchen mot IFK Värnamo.
Följande elva inledde EAC för rödblått:

Robert Veselovsky
Daniel Svensson, Marco Da Silva, Mario Vasilj, Linus Malmborg
Martin Claesson, Pavel Zavadil, Helgi Daniélsson, Niclas Olausson
Patrik Vieweg, Ingmar Teever

Som ni märker en ganska ung uppställning. Det brukar borga för högt tempo och entusiasm, men blev precis tvärtom. Den från början tilltänkta slagpåsen Värnamo gjorde det bra och fyndigt, stängde passningsvägarna för Helgi/Zavva och Vieweg/Teever var lika isolerade och iskalla på topp som två pingviner på ett isflak (även om Vieweg vaggade runt aningen snabbare än Teever). Kantspelet lyckades inte heller. Claesson/Olausson hade det tufft och kom aldrig med i uppspelsfaserna utan fick oftast jaga livet ur sig på halvtaskiga passningar vilket de tröttnade på efter 15-20 minuter. Ett klart bottennapp, och man var rejält orolig – även efter Zavadils distinkta amerikanska straff som åtminstone gav oss segern.
Men räddningen för mitt oroliga Österhjärta var rätt nära ändå. Efter några välbehövliga öl, ett snöbollskrig med tre andra forumskribenter och en stabil insats för att undgå att en av föreningens normalt lugna personer blivit utkastad av en stabil ordningsvakt så var man laddad för Öster – Trelleborg. Där fick en ny elva förtroendet:

Robert Veselovsky
Erik Tengroth, Mario Vasilj, Fredrik Bild, Tyler Hughes
Daniel Svensson, Fredrik Gustafson, Figueiredo, Sebastian Göransson
Teafore Bennett, Freddy Borg

Och se det var en annan visa! Iochförsig var Trelleborg det lag som överraskade mest negativt men det var plötsligt en helt annan fart hos Öster. Bennet sprintade ifrån allt och alla, Borg var på spelhumör (gjorde en av de bättre insatserna på länge) och duon Figge/Fidde visade med stor övertygelse att de vill vara ordinarie innermittar i år. Trots detta uteblev de riktigt heta målchanserna ända tills Super-Mario i slutminuterna prydligt skallade in Figges fantastiskt fina frispark. Zavadil kom också in istället för Göransson med några minuter kvar och hann med att skjuta en frispark strax utanför.
Kvällen var räddad, festen kunde bö… ehh fortsätta. EF-läktaren var under ovanstående match en skön blandning av gamla och nya avarter, och det bokstavligt talat gungade (av olika orsaker) när såväl de hyllande ramsorna som de ironiska dånade ut innanför Tipshallens tak.
Det skulle bli betydligt timidare dagen efter, av förståeliga orsaker. Men låt oss först konstatera att flera av supportrarna valde att fortsätta den inslagna vägen med glatt humör hela vägen till Kafé Deluxe, hela vägen därifrån, hela vägen till efterfesten och hela vägen hem. Om man ska tala om enskilda händelser och bedrifter så lyckades en Värnamobördig herre med konststycket att slita upp en flera decimeter lång reva i sina brallor vid skrevet, en pretto-popare och undertecknad med hårda metoder att få DJ:n på ”fiket” att spela Pet Shop Boys och… äh vi låter det stanna där.
Nu till dagen efter. För det blev faktiskt en sådan.

Öster skulle möta Stabaek i final, och alla var överens om att det var turneringens bästa lag vi skulle upp mot. Vi hade dock en del förhoppningar iochmed vår vana vid underlaget, och det ändå fina och trygga spelet mot Trelleborg. Och så hade vi ju Figuiredo… Men, men. Följande elva fick förtroendet:

Robert Veselovsky
Erik Tengroth, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes
Daniel Svensson, Figueiredo, Fredrik Gustafson, Pavel Zavadil
Teafore Bennett, Freddy Borg

Sett till vad vi sett av spelarna i turneringen så nära en toppning det kan bli alltså. Jag hade faktiskt tagit ut exakt samma elva med undantaget vår favoritkatolik Mario Vasilj istället för Da Silva…
Men vill man vinna en match ska man inte släppa in enkla mål. Vi lyckades inleda med en gigantisk markeringsmiss på en frispark som ställde två Stabaek spelare soprena, en av den skallade bollen i mål och så hade den matchen börjat i moll. Öster hade dock bevarat det goda spelet från gårdagen och stod emot mycket bra. Tempot i matchen var sett till tiden på året högt, och det var milsvids skillnad från matchen om tredje pris mellan Mjällby och Värnamo (som Värnamo vann för övrigt). Vi skapade visserligen mest halvchanser (liksom Stabaek) men det kändes stabilt och bra efter det försmädliga målet.
Men mot slutet av första halvlek gjorde Stabaek 2-0. Den här gången fanns det inget som någon kunde göra. En mycket vacker frispark av Veigar Pall Gunnarsson från strax utanför straffområdet i närmaste krysset – enligt skolboken. Bara för spelarna att lomma av planen, bryta ihop och försöka komma igen i andra halvlek.
Vilket man glädjande – men ändå inte glädjande nog – gjorde.

Öster stormade in i andra halvlek, fast beslutna om att skaffa det där viktiga målet som skulle ge matchen liv. Figge slog ett underbart djupledspass till Bennet som drog sin gubbe (vadå inte kan mer än springa fort?) och stänkte bollen i – ribban. Strax därefter spelade Daniel Svensson snyggt bollen bak till Östers bästa spelare i turneringen – Figuireido – som stänkte bollen i – kryssribban.
Suck.
Efter den resultatlösa anstormningen satte sig matchen igen och påminde om första halvlek. Stabaeks stora lilla lirare vid namn Alan Carlos Gomes da Costa utmärkte sig när Österförsvaret och mittfältet blev tröttare, och vi Östersupportrar fick endast se en kvalificerad målchans till – i 88:e minuten när B
ennet springer sig fri och försöker placera bollen. Dock gör Stabaeks målvakt en fantastiskt fin räddning och matchen slutar 2-0.

Slutkört var det också på läktarplats av ganska förklarliga orsaker. Förstår ni inte så läs igenom stycket strax ovanför en gång till…

Vi sammanfattar turneringen och dess två ansikten: Spelet och festen.

Spelet: Bortsett från bottennappet mot Värnamo så fick vi se ett riktigt bra Öster. De utländska spelarna – ni vet de som enligt vissa inget hellre vill än spela för andra lag – visade glöd och härlig inställning. Figuireido var som sagt den allra bästa Österspelaren i turneringen, och de som hävdat att det inte finns plats för honom på mittfältet i årets Östers IF får kanske ta och tänka om (jag vet att jag har gjort det). Till och med ett erkänt bra lag som Stabaek hade stora svårigheter att ta bollen ifrån honom och förutse hans ofta briljanta passningar. Med Zavadil i en fri roll till höger om ”Figge” och Gustafsson samt Helgi att tillgå så… ser det riktigt bra ut.

Utöver Figuireido så utser jag Freddy Borg till turneringens överraskning. Jag har inte varit snäll mot honom i de senaste krönikorna, men jag älskar att ha fel när det gagnar Östers IF. Plötsligt var det en Freddy Borg som utnyttjade sin glöd och vilja till att dra motståndaren en extra gång istället för att putta omkull honom. Härligt att se!

Gillade också mittlåset Vasilj/Bild i Trelleborgsmatchen oerhört mycket, TFF kom aldrig igenom centralt utan tvingades alltid skjuta på halvdistans. Men även samtliga övriga spelare förtjänar beröm och gjorde ungefär vad man kan förvänta sig av dem. Ska vi sätta ett minus så får det bli på Ingemar Teever som vi faktiskt (fortfarande) förväntar oss aningen mer av…

Festen: 15:30 till 03:30. Say no more. Jag säger som Morrissey:


"You just sit there, a bit stabbed in the back
So many, many times
I don’t have any skin
But that’s just the way it goes"

Guld till East Front, Silver till Öster.
//Z