Krönikor

Krönika: Lugnet före stormen

Två samtalsämnen präglar Kronoberg ikväll: Den kommande stormen och länslagsmatchen. Den årliga matchen mellan Radio Kronobergs egenhopplockade lag och Öster slutade för ovanlighetens skull med en länslagsseger; 2-1 skrevs resultatet till, och det kan man inte förklara bort med annat än att det var en riktigt tam insats av rödblått. Man kan säga att det vi fick genomlida idag faktiskt är lite som lugnet före en storm; än så länge är det lugnt att göra den här typen av tama insatser men ju närmare vi kommer stormen, ju viktigare blir det att förberedelser och allt annat är på plats.

Javisst, vi ska komma ihåg att det inte på något sätt någonstans i matchen handlade om en toppad Österelva men med tanke på vad som finns i vår trupp ska det inte spela någon roll. Giles Stille valde att matcha två helt olika lag som fick varsin halvlek. Den elva som i första halvlek fick chansen var:

Robert Veselovsky
Yiannis Theophanous, Erik Tengroth, Fredrik Bild, Simon Degerman
Martin Claesson, Helgi Daniélsson, Pavel Zavadil, Linus Malmborg

Ingmar Teever, Patrik Vieweg

Helt klart var det den elva som kom närmast det vi kommer att få se på plan när Superettan drar igång, och det var också den elva som var klart roligast att se. Teever och Vieweg gjorde det mesta bra därframme, utan att dock göra det antal mål de skulle gjort. Teever nickade dock snyggt in kvitteringsbollen. Zavadil och Helgi var de två klasspelarna på planen i halvleken – det syntes tydligt. Backlinjen med (enda) åldermannen Bild i spetsen blev överspelade endast en gång på 45 minuter, viket ledde till länslagets ledningsmål. I övrigt var det en mängd Österchanser; ribba, stolpe m.m.

Den andra halvlekens lag var följande:

Robin Malmqvist
Emin Nouri, Mario Vasilj, Patrik Källsten, Tyler Hughes
Daniel Svensson, Fredrik Gustafson, Erik Sterner, Niclas Olausson

Sebastian Göransson, Freddy Borg

Lite spännande på pappret. Här fick vi alltså in de kanske i dagsläget tilltänkta ytterbackarna, Fidde G i sin paradroll på mittfältet och de två unga nyförvärven Olausson och Göransson som sett bra ut på träningarna. Men – vi tappade ju också Zavadil och Helgi på centralmitten vilket märktes allt för tydligt. Sterner och Gustafson kämpade visserligen på fint, men Gustafson hamnade lite för långt ner i planen och Sterner vägde som ni förstår lite lättare än sina företrädare i första halvlek. Det – tillsammans med att varken Borg eller Göransson lyckades hålla i någon vidare längd i anfallen – gjorde att fotbollen blev sämre och länslaget fick ofta stå och bolla helt ohotade i backlinjen, och efter att publik och motståndare nästan somnat skicka upp långbollar på måfå…

En lyckad taktik skulle det ju visa sig. Just en sådan boll ledde till en hörna där länslaget kunde toffla in det som skulle bli segermålet i 61:a minuten. Östers närmaste chans till kvittering hade Erik Sterner med ett riktigt bra skott några minuter senare, men sedan var det tunnsått… nej närmare obefintligt med Österchanser.

Nåja, en förlust med 2-1 mot länslaget så här tidigt på säsongen är ju inte hela världen, och jag gillar faktiskt Stilles coachning. Att få se så många unga killar samtidigt i 45 minuter i A-lagssammanhang är man inte direkt bortskämd med, och idén att låta två separata lag spela för att på så sätt ge alla spelare tid att konstruera något är därför lysande. Hoppas få se mer av den varan i träningsmatcher mot lite sämre motstånd, det gör mig inget även om vi skulle torska en och annan gång på det. När motståndarlagen håller högre klass ska vi dock givetvis vara närmare en toppning.

Ibland får jag mail där jag ombeds att kommentera enskilda spelare mera. Nu är ju fotboll en lagsport, så jag brukar försöka undvika det alltför mycket men då det är första träningsmatchen för säsongen så kan det ju vara lite kul ändå. Jag faller för trycket, och gör en variant baserad på vad man förväntar sig för insats av spelaren ifråga:

Lag 1 (Första halvlek)

Robert Veselovsky: Hade bara ett fåtal ingripanden, kunde inget göra på målet. Godkänd.

Yiannis Theophanous: Såg nervös ut och kom inte till sin rätt. Inte godkänd.
Erik Tengroth: Blandade och gav, vaken men tog lite konstiga beslut ibland. Inte godkänd.
Fredrik Bild: Trist att se honom bli rejält frånsprungen vid 1-0 målet. Med stor tvekan: Godkänd

Simon Degerman: Nervös inledning, men i mitt tycke bäst av de unga backarna idag. Godkänd.

Martin Claesson: Bitvis osynlig, men hade några fina inlägg och skott. Har vuxit till sig känns det som. Godkänd.
Helgi Daniélsson: Fullkomligt briljant i 30 minuter, bara bra sista 15. Godkänd.
Pavel Zavadil: Planens bästa spelare i konkurrens med Nouri, men grinade till sig lite mot slutet efter några (horribla) domslut emot sig. Godkänd.

Linus Malmborg: Ser mogen och mer vuxen ut än tidigare, säkert bra med spel i Värnamo förra året. Godkänd.

Ingmar Teever: Riktigt bra insats, fint mål men det skulle varit fler. Godkänd.
Patrik Vieweg: Gjorde allt bra i 45 minuter utom mål, och det ska forwards göra har jag hört. Med viss tvekan: Godkänd.


Lag 2 (Andra halvlek)

Robin Malmqvist: Uppställningen vid hörnan som gav 2-1 var inget vidare, och kändes lite osäker i vissa situationer. Inte godkänd.

Emin Nouri: Mycket bra, hade det svårt i ett segt lag. Godkänd.
Mario Vasilj: Också med beröm godkänt, bästa mittback idag. Godkänd.
Patrik Källsten: Spelade enkelt och klokt med tanke på åldern. Godkänd.

Tyler Hughes: Hade glömt passningsspelet hemma i Kanada, sämre insats idag. Inte godkänd.

Daniel Svensson: Kämpade och slet, blandade och gav men inte mer. Med viss tvekan:  Godkänd.
Fredrik Gustafson: En av de sämre matcherna jag sett ”Fidde” göra i Östertröjan sen comebacken. Inte godkänd.
Erik Sterner: Härlig spelartyp, de första 20 minuterna var riktigt bra. Godkänd.

Niclas Olausson: Inledde också starkt, men mattades. Bäst av de två unga nyförvärven idag, Godkänd.

Sebastian Göransson: Hade en riktigt dålig dag, snubblade mest med bollen. Inte godkänd.
Freddy Borg: Bedrövlig i positionsspelet, blandade och gav i övrigt. Inte godkänd.


Som ni märker &
auml;r det inte många superlativer ovan, och det hade behövts ett antal sådana för att matchen skulle vara något att skriva hem om. Väljer ändå att ge flertalet godkänt. Vet inte varför, men det kändes ändå rätt att skriva det så.

Jag avslutar denna krönika slash matchrapport med att berömma länslaget. Visst, det var inte direkt vacker fotboll de bjöd på – men de spelade efter sina resurser och tack vare två riktigt bra målvakter, vakna forwards och Östers stolpe/ribba-orgier vann de idag. Och det är faktiskt så att det är precis det här spelet vi kommer att möta i många av Superettamatcherna lite senare i år. Så det är inte mycket att snacka om utan att lära sig hantera det, ha stort tålamod och gnaga sig igenom matcherna. Precis som vi gjorde 2005.

Måste få in ett stycke till: Det var faktiskt skönt att se 4-4-2 igen, med rak mitt. En del av spelarna tog inte riktigt bredd, utan vandrade gärna lite för långt in emellanåt – men ändå – de fyra spelarna på linje i mitten kändes… rätt. Och då ska vi komma ihåg att jag inte ändå varit över mig kritisk till vare sig 4-3-3 eller 4-2-3-1.

Nu ser vi fram mot EAC. Där kan vi nog vänta oss lite mer toppning av laget, samt förmånen att få njuta av en pilsner. Livet går vidare.