Krönikor

Krönika: ”Im an alien, Im a legal alien…”

britishflag.jpgEn engelsman ska träna Östers IF från 2007 och framåt. En engelsman. Det känns på något sätt märkligt, jag vet inte hur jag ska förklara… jag vet att fotbollen nuförtiden är bra mycket suddigare än de gamla deviserna engelsk, tysk och italiensk och jag vet därmed också att bara för att en tränare har epitetet engelsk framför så är det inte ett krav att han måste förespråka fotboll som den såg ut i Tipsextra på 70- och 80-talet…

Det berömda svenska fotbollskriget mellan Hodgson/Houghton och ”Laban” Arnesson från mitten av 70-talet och framåt är ju välkänt i Österkretsar. På ena sidan engelskt spelande lag som Malmö FF och Halmstad BK, och på andra sidan tyskt/italienskt spelande lag som Östers IF. Eller som man kallade det då, den engelska mot den svenska (tillåt mig inte bara att småle utan också asgarva) modellen.

Sedan dess har alltså mycket hänt. Den engelska modellen som varit ganska utskälld av experterna de senaste åren har nästlat sig in i de europeiska ligorna, man pratar ju snabba omställningar, högt bolltempo och kollektivet före individen överallt nuförtiden. Och England har fått se ”sin” sport invaderas och influeras av utländska tekniska stjärnor så att småkillarna i Brighton numer inte längre bara tränar på att knuffa undan sin bevakare och skjuta bolljäveln i mål, utan också att med ett briljant tekniskt nummer totalt ställa bevakaren och sedan skjuta bolljäveln i mål.
Hur ofta är det inte så att en kombination av två olika saker är det bästa?

Kanske kommer inte Giles Stille någonsin att använda sig av en trebackslinje eller femmannamittfält, och kanske kommer vi att få se ett mer strukturerat Östers IF – något som företrädaren Lasse Jacobsson till slut gav upp hoppet om. Hur var det nu han sa, något i stil med ”försök själva att få de här spelarna att tänka defensivt”? I samma veva började jag hursomhelt personligen tycka att han hade gjort sitt i föreningen.
Stille kommer in i föreningen i ett kritiskt stadium. Utan att statistiskt ha säkerställt det så måste bara Öster vara Sverigebäst tillsammans med AIK på att kicka tränare. Vi måste få in trygghet i den sportsliga delen, annars kommer vi aldrig att nå målet att bli ett stabilt allsvenskt lag och utmana toppen igen. Aldrig. Är då Giles Stille tränaren vi ska ha i tre år framöver?
Om man det visste. Istället får man försöka gå på antaganden.
En viktig bit är den tydliga länken mellan Stille och sportchefen Håkan Arvidsson. Arvidsson ville verkligen ha Stille, som han följt noga under åren som ”sommarbevakare” av Kalmar FF. Med ett förtroende baserat på kännedom och respekt föds stabilitet. Vi vet fortfarande inte hur fotbollen kommer att se ut, men vi har tillfört en ingridiens som tidigare helt saknats. Leif Widén hade t.ex. knappast mycket att säga till om när Lasse Jacobsson värvades.
En annan viktig bit är givetvis att Stille är populär bland spelare och ledare i de föreningar han verkat i. Han är känd för att vara duktig på att lyfta såväl unga som äldre spelare, och faktum är att en Kalmar FF-supporter på forumet också påminde om att under hans tid som coach för KFF:s reservlag (reservlagen består ju av unga och petade äldre spelare) så låg de i toppen av sin serie. Det finns ett gäng seriesegrar i historiken, men vad jag förstått inte en enda degradering. Och jag har faktiskt inte hört epitetet ”mördarfotboll” eller ”tråkfotboll” nämnas en enda gång om de lag han har haft huvudansvaret för.
Man ska givetvis också nämna Peter Wibrån. Jag har personligen pratat en del fotboll med Peter genom åren, har en känsla för hur han tycker och jag tror mig därför veta att de här två killarna matchar varandra bra i tänk och spelidé. Peter har också fördelen av att känna till en hel del om spelartruppen, han kan lätt beskriva för Stille varenda kompetens och/eller egenskap som varje enskild spelare besitter. Det minskar inställningstiden för Stille drastiskt.
Jag anser personligen att Giles Stille mycket väl gjort sig  förtjänt att få träna vårt Öster i Superettan, men man kan ju aldrig, aldrig garantera att det blir rätt. Men jag tar risken att stå där med skägget i brevlådan om vi skulle ha missat topp tre när säsongen är slut. Det vore onekligen ett totalfiasko. Men förutsatt att inga skandaler inträffar och att Stilles är den seriösa kille han ger intryck av så tänker jag faktiskt ta konsekvenserna av mitt resonemang ovan och inte kräva någons avgång på grund av utebliven topp tre iallafall.
Mitt enda krav är att Öster ska vara ett elitlag – och klarar vi inte ens det målet, då är det sannerligen inte bara tränarens fel – engelsman eller inte.
Jag ger hursomhelst engelsmannen Sting sista ordet med en något justerad slagdänga:

Takes more than combat gear to make a man
Takes more than a license for a gun
Confront your enemies, avoid them when you can
A gentleman will walk but never run

If, manners maketh man as someone said
Then hes the hero of the day
It takes a man to suffer ignorance and smile
Be yourself no matter what they say

Im an alien Im a legal alien
Im an englishman in Öster
Im an alien Im a legal alien
Im an englishman in Öster