Krönikor

Krönika: I afton en lustiger dans

Bennett och Borg avstängda, Figuiredo och Helgi skadade. Östergarnityret blir mer och mer tandlöst, och hade det inte varit för att vi möter ett demoraliserat och säkert lika undrande Malmö FF hade jag varit tvärsäker på förlust. Eller åtminstone 0-0. Nu känns det som en match där precis vad som helst kan hända.

För oss stackars Östersupportrar är väl det troliga scenariot att matchen slutar med flermålsförlust, och Malmö får sin efterlängtade vändning. I mötet på Malmö Stadion i våras/somras var det en individuell prestation av Junior som avgjorde, samt att MFF sedan kunde dunka in 2-0 på kontring i slutet. Spelmässigt har inte Malmö sett något vidare ut på hela säsongen, man flyttar runt spelare i laget värre än Lasse Jacobsson och när duktiga Jonatan Johansson skadades så slutade man dessutom också att vinna med de där viktiga uddamålen som endast en äkta klassisk målskytt så ofta bidrar med.

Istället spelar man oavgjort. Liksom Öster nu de tre senaste.

Men vi kan inte enpinna (nyuppfunnet ord) oss kvar i Allsvenskan utan måste gå på seger. Har Malmötränaren Sören Åkerby något i huvudet (många MFF-supportrar frågar sig säkert det) så utnyttjar han det faktum att Öster inte har så många chanser kvar att vinna och gå om Häcken. Man kan tänka sig att ett ganska stukat MFF inleder med ett avvaktande spel och låsta positioner, väl medveten om att vindsnabbe Bennett som kan oroa allt och alla (när han har lust) inte är på planen. Jag köper inte skitsnacket om att Malmö enkelt ska spela ut alla lag i allsvenskan (pappersmässigt kanske det är så men det har absolut inte skett på fotbollsplanen i år iallafall) utan melodin för att ta tre poäng mot Öster ikväll är säkerligen att bara vänta ut oss.

Men – dra ner rullgardinen med John Blund på Hasse Borg, skit på dig Sören Åkerby – ert mål om att rädda säsongen med en Royal League-plats är fullständigt ovidkommande. Vi har använt meningen så ofta att det är en sliten klyscha, men ändå: Idag gäller det för Öster – vinna eller försvinna.

Vid förlust idag kan vi kyssa kvalplatsen bye-bye, vid oavgjort blir vi beroende av Häcken och Örgytes goda vilja och vid vinst har vi fortsatt en god chans. Så tror jag det är. Iochmed vår målskillnad måste vi ligga steget före, men tipset är ju trots allt att sista omgången blir helt avgörande för vilket lag som slutar 12, 13 och 14 i allsvenskan.

Jag vill därför se ett krig ikväll med motiverade spelare, dock gärna utan avsaknad av hjärna så vi inte får ännu mer onödiga avstängningar (hej hej Freddy Borg). Det lama spelet mot GAIS måste vi lämna bakom oss, vi måste sprudla. De spelare som nu får chansen från start p.g.a. avstängningar och skador får rent ut sagt ta ett jävla ansvar, visa att de lyfter laget och kompensera eventuell brist på kunskap med ett gigantiskt hjärta.

Efter matchen ikväll ska jag återgå till ett mer sansat leverne igen, men det är då det.

Alltid rödblått, alltid rätt.