Krönikor

Krönika: Supporterfesten som kom av sig

Som vi vet så vann Öster helgens Euro Accident Cup. Det var givetvis oerhört glädjande för vilken Östersupporter som helst. Men arrangemanget för oss supportrar lämnade dessvärre en hel övrigt att önska, då man glömde att tilldela en sektion för EF. Det kunde slutat riktigt illa i fredags.


East Front har under de senaste åren mer och mer börjat samarbeta med Öster i många frågor. Våra åsikter har börjat räknas; man har från Österhåll helt enkelt förstått värdet av att ha en officiell supporterklubb med en bra organisation knuten till sig. Vi sparar t.ex. pengar åt vår förening i och med att vi själva sköter säkerheten på bortamatcher och uppför oss hyfsat korrekt, och i gengäld får vi t.ex. en riktigt bra rabatt på årskort som andra lags supportrar bara kan drömma om och många fina erkännanden till och med från Östers styrelseordförande. Ja, nästan alla betonar vikten av att East Front fortsätter i de fotspår vi gjort på sistone. Men varför glömdes vi då bort på Euro Accident Cup?

Ett förmöte brukar man kalla det säkerhetsmöte som föregår alla arrangemang där Öster inblandat. Där diskuterar man säkerhetsfrågor, t.ex. hotbilder från motståndarklackar och liknande frågor. På förmötet innan cupen startade kom man enligt uppgifter till EF överens om att inte avgränsa någon sektion för East Front. Skälet till detta har ännu inte framkommit, men hur jag än vrider och vänder på det så kan jag inte förstå.

Det har varit rekordintresse inför cupen i år. Både från inbitna Östersupportrar och de inte så inbitna. Man måste bara ha insett att det skulle bli en stor samling människor som vill stötta Öster verbalt och visuellt, med andra ord en klack. Hade alla de här personerna fått samlas på samma ställe hade vi fått den största klacken någonsin i Tipshallen, alla kategorier. Fattar ni vilket tryck det kunde ha blivit? Fattar ni vad det kunde ha gjort för EF:s nyrekrytering under det kommande året? Fattar ni vad positivt det kunde ha blivit, och vilka glädjebilder som kunnat utspela sig?

Ja ni gör kanske det. Kanske sitter ni som jag och skakar på huvudet och vill bara glömma det här så fort som möjligt. Ett sånt beteende hör liksom till en svunnen tid, en tid när Öster och East Front inte alltid var samspelta och då båda sidor ganska ofta kunde svika varandra med tråkigheter och hårda ord som följd.

Men vi borde nog inte glömma. Vi och Öster borde istället påminnas om en del saker.

Endast det faktum att EF de senaste åren jobbat så hårt med att plocka bort de element och andra skeenden kring föreningen som ställde till bråk räddade Euro Accident Cup från svarta rubriker. Det kunde gått riktigt, riktigt illa när enskilda personer som stöttade andra lag skickar vakter för att få en stående EF-skara att sätta sig ner. Det kunde gått ännu värre när samma personer öppet provocerade delar av EF-skaran efter att man lytt vakternas order.

Det ska nu sägas att man på lördagen åtgärdade detta och gav EF en sektion. Givetvis bra att man åtgärdar problemet, men det borde inte fått uppstå.

Det borde faktiskt varit ganska så enkelt.