Krönikor

Fler tankar kring EAC – del 1

Zingo har redan skrivit en bra artikel – här kommer lite fler tankar kring helgen. Del 2 kommer senare.


Öster arrangerar EAC, ett arrangemang som på förhand ska bli jätteskoj, fotbollstarmen ville verkligen ha föda i slutet av januari. Visst, Öster vann turneringen och nyförvärven imponerade, men det är andra saker som kommer att bli ihågkomna från den här helgen.
Tipshallen är fylld till i princip sista plats, 1293 betalande åskådare skulle det sedan visa sig. Mer eller mindre knökfullt, vilket resulterar i att EF beslutar sig för att stå upp. En annan anledning är såklart att det är lättare att sjunga när man får fritt arbetsfält för bukmuskulaturen. EF ställer sig upp på en plats som varit deras under lång tid, men då tar det hus i helvete hos några otroligt otrevliga minkfarmare. De börjar gorma om att vi ska sitta ner och att de enligt dagisargumentet "var där först". Undertecknad blir själv hotad av en fet, dryg gubbe till 1) att han ska stoppa ner trumman i halsen på mig så att jag inte får luft och kan hålla käften 2) när jag påpekar att EF haft den här platsen i åtskilliga år säger gubben "äh prad, dau äe jau ennte ens taije aur gammal", och 3) gubben hotar mig till livet. Dessa händelser fick mig på ett fantastiskt gott humör, hade jag varit någon med klart mer temperament än den lugne pojke jag är, så hade det nog tagit hus i helvete. Jag har dock vett till att uppföra mig, till skillnad från den bröte som satt på läktaren ovanför oss.
Efter en kort stund kommer några vakter som tvingar oss att sitta ner. De spänner ögonen i ett par EF:are och hotar dem "vill du överhuvudtaget vara kvar här inne eller?". EF, Sveriges snällaste klack, sätter sig motvilligt men lydigt ner. EF var verkligen på g, och skulle skapa en skön stämning i Tipshallen. Nu blev det inte mycket med den saken, märkligt nog. Undrar vad som hade hänt om det varit BA eller DFG som utsatts för detta?
Tyvärr är det inte första gången som EF får skit för ingenting. Vid flera tillfällen har stämningshöjande material beslagtagits av ordningsvakter. Stämningen och läktarkulturen i Växöj är, om man är snäll, av måttlig kvalitet. EF har de senaste åren gått markant framåt på kvalitetssidan, och blivit en underhållningsfaktor på Värendsvallen och på bortaplan. Samarbetet med Öster har blivit bättre, och de talar ofta om hur mycket vi betyder för dem. Efter vad som skett på sistone är det inte ovidkommande att fråga sig om det är sanning eller tomma ord. Att behandla sina mest trogna fans på ett sådant sätt som gjordes i helgen, där vi under Elfsborgsmatchen inte ens hade någon plats att vara på, är nog det värsta jag varit med om under mina 10 år som EF-medlem. Några satt kvar på läktaren, några stod i en glugg mellan två sektioner, några stod bakom ena målet.
En fungerande supporterklubb är ovärderlig för en elitförening. Är det färg, sång och stämning på arenan, lockar det folk till arenan, den saken är säker. Det är åskådare som innebär pengar till föreningen. Helgens turnering var en jättechans för EF att visa upp sig, att kunna locka nya personer till gemenskapen och att göra matcherna till en fest. Nu kan det istället varit så att vi gick miste om dessa personer, och det är inget annat än otroligt beklagligt.