Krönikor

Krönika: Stryb en sill

Nej det är inget stavfel ovan. MAIF:s supporterklubb heter faktiskt ”Sillastrybarna” vilket väl får ses som ett tappert försök att återge det listerländska uttalet i skrift. För nu mina damer och herrar så är det dags för en riktig Superettaklassiker – mötet med Mjällby på Strandvallen, och som vanligt finns det inte en enda vettig människa som kan sia om hur det går.


Ta t ex år 2000 då vi var helt under isen såväl ekonomiskt som sportsligt och räddade oss kvar i serien med mer eller mindre ett nödrop. Då inleddes målskyttet redan efter ett par sekunder när Daniel Ekstrand (numera i MAIF:s Blekingerival Karlskrona AIF) dunkade in 1-0 på ett makalöst grant vristskott i höger ytterposition. Innan Mjällby, som på den tiden var ett topplag, visste ordet av så fick vi dessutom 2-0 via Patrik Isaksson. Sen höll Claes Green och en viss Goran Jevtic oss kvar i matchen, och det är fortfarande en smärre gåta att vi lyckades vinna.

2001 blev vi – liksom många minkar – totalslaktade på Listerlandet. 4-0 till de gulsvarta och vi hade inte en chans att svara mot ett väldigt starkt defensivt (och som siffrorna antyder även offensivt) MAIF. Matchen efter fick vi dessutom stryk av Kalmar FF med 2-1 på Värendsvallen. En mörk tid.

Sen har vi ju vårt kära 2002. Matchen på Strandvallen minns man knappt alls trots att vi vann med 3-0, utan det är vändningen på Värendsvallen och Älmhultsavarten Simon Sjöfors spottloska i ansiktet på Ludwig Erntsson som etsat sig fast mest. Öster låg under med 0-2, men vände till 3-2 efter en formidabel andra halvlek. Det var även det år som topptippade Mjällby fick lämna näst högsta serien efter en fullkomligt makalöst usel säsong, och vi vandrade som bekant åt andra hållet.

2003 skilde det alltså två divisioner mellan lagen, och 2004 en division då Mjällby fortfarande harvade i tvåan efter att ha misslyckats med att gå upp. Men nu är det alltså dags igen. Efter att ha varit hopplöst sist under större delen av årets Superetta så lyckades Mjällby förstärka med två duktiga tjecker – målvakten Dusan Melicharek och mittfältaren Pavel Zavadil. Efter detta har det gått bättre, bl a imponerar 3-2 vinsten borta mot GAIS men senaste matchen mot Falkenberg (2-2 med tappad ledning) visar att laget fortfarande är lite svängigt. Till matchen imorgon har man dessutom ordinarie försvararen Marcus Lindberg avstängd.

Öster och sin sida går just nu mest och väntar på fax från Serbien och Svenska Fotbollsförbundet. Innan vi vet om Ivan Dudic är spelklar är det svårt att spekulera om en startelva, vi tvingas istället konstatera att nyttige Peter Sedunov är avstängd efter det röda kortet i söndags och att samtliga våra tre ordinarie mittfältare (Wibrån, Gustafson, Svensson) har två gula och blir avstängda efter ett till. I övrigt är det inget som stör Öster just nu, träningarna går bra och stämningen är givetvis fortfarande god i truppen trots den lilla minisvackan nu med en poäng på två matcher. Inte många hade trott att vi skulle ligga på kvalplats med så många konkurrenter i årets Superetta.

Det är alltså upplagt för raffel imorgon. Ska man tro på traditionen så blir det flermålsseger, samt att ett av lagen inte lyckas göra mål. Vi får helt enkelt spela om vilket det blir.

Nu byter vi ämne och konstaterar att AIK:s skribent Youssef Bennani på Svenska Fans sidor skojat till det i en krönika där han skriver att Öster hittills åkt räkmacka på AIK:s bekostnad. Det var ju rent ut sagt själva fan att han skulle upptäcka det just nu, magin är därmed bruten och räkmackan uppkäkad. Tidigare i vår så anklagade Bennani Trelleborg för samma fenomen, och se hur det går för dem just nu…

Undertecknad är dock lite för mycket fatalist för att tro på räkmackor. Vi vet ju vad vi kan. Låt nu bara faxmaskinerna och bollen rulla Östers väg imorgon så är allting i sin ordning.

P.S. Ta mig nu inte på allvar och stryb en sill. Det var bara en ytterst dålig ordvits. D.S.