Nyheter

Intervju med Marcus Jonsson!

Nu har EF-intervju kommit fram till Macke Jonsson som nästa intevju offer, i artiklen kan ni läsa ex läsa om hans fotbollsminnen och årets säsong.


Hur länge har du spelat fotboll?
-Jag började spela när jag var 6-7 år gammal i Växjö BK. Det blev naturligt att spela där då jag är född och uppväxt på Teleborg.

Har du någon tradition av fotboll i din familj?
-Ja min pappa spelade i Växjö BK men ingen som spelat i någon högre liga. Pappa är en av de personer som gjort flest matcher i Växjö BK genom tiderna.

Har du hållit på med andra idrotter?
-Jag höll på med handboll väldigt länge. Tillhörde samma årgång som Jonas Kjellman och han spelar ju i landslaget nu. Det var även en 4-5 killar som idag spelar i elitserien just nu.
Vi blev svenska juniormästare. Men sen tog fotbollen överhanden då jag alltid tyckt att det är roligare. Var nog för liten för handboll.

Har du som mål med din fotbollskarriär?
-Målet är ju att spela så högt upp som möjligt. Det skulle ju inte vara fel om Öster kunde gå upp i allsvenskan. Sen är det nog de flesta spelares dröm att spela i en riktig proffsliga.

Något drömlag du vill spela i?
-Nej det har jag faktiskt inte. När jag var liten höll jag på Milan. Det var under tiden Van Basten och co spelade där. Men sen fick de någon noja och köpte upp alla bra spelare i hela Europa och då tyckte jag att det blev lite tråkigt.
Efter det har jag inte haft något lag som varit favoritlag.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?
-Jag har pluggat samhäll och skall börja läsa teknisktbasår. Meningen är väl att jag skall försöka bli ingenjör.
På fritiden blir det golf och fiske samt att umgås med tjejen. Har spelat en del med Tyler och Daniel Svensson.

Hur laddar du upp innan match?
-Min strategi är att inte ladda på nått speciellt vis. När jag var yngre tänkte jag på allt från mat och sömn men det blev så att jag nästan stressade upp mig så jag försöker tänka så lite som möjligt på det fram tills det att det är dags.

Hur känns det att spela på många olika platser i laget?
-Jag är van, jag har spelat på alla positioner förutom målvakt. Jag har utryckt att jag vill spela på en och samma position men det blir likadant varje år. Innan denna säsong pratade jag med Lasse och han sade att så länge jag är tränare kan jag garantera att du inte får spela forward eller mittfältare. Då han kom fram till mig en träning och sade att jag skulle spela forward bara garvade han.

Vilken position spelar du helst på?
-Nu är det jättekul att spela forward, jag ser mig ändå som en ytterback eller mittback.

Vad tror du det beror på att du har varit förhållandevis skadefri?
-Jag är seriös med vad jag gör, äter man rätt, sover rätt så har man byggt upp en bra grund att stå på. Jag har byggt upp mycket styrka med så det hjälper nog.

Vilken är den största skillnaden mellan att spela fotboll i Öster idag och för 5 år sedan?
-Allt är mycket proffsigare nu, jag kom -98 då dom började ta tag i grejer. Jag har varit med om mycket alltifrån att se 20 spelare försvinna på en säsong till att avstår oktoberlönen och sänka lönen med 10 %.
Det känns mycket tryggare nu med styrelsen och allt runt omkring, det har aldrig varit så bra som det är nu.

Om du jämför med årets Öster och dom som var i allsvenskan, vilka är bäst?
-Vi är klart mycket bättre, vi skulle slå det laget lätt. Hela laget känns starkare och vi som var yngre har utvecklats.

Hur ser du på säsongen såhär långt?
-Jag är nöjd, jag har varit skadefri och har aldrig känt mig så pigg som jag gör nu. Vi är inte nöjda med placeringen, vi är tex ett bättre lag än GAIS även fast vi förlorade mot dom.

Hur ser du på kommande matcher DIFx2?
-Vi ska ta 6 poäng på dom, det känns som att vi inte kommer att gå ner oss mer som vi gjorde mot ex Frölunda.

Vilket lag vill du helst slå i år?
-Det hade vart skönt att slå AIK, sedan är Mjällby sköna att slå, lite derbykänsla. Det hade varit många heta matcher genom åren. Det blir alltid lite speciell stämning då vi möts men årets match var ganska lugn.

Hur ser du på Lasse Jacobsson som tränare?
-Jag tycker det är väldigt kul att vi har fått en tränare som vet vad han vill och som följer sin spel-strategi. Han har tagit med mycket från Halmstad som lyckades hos dom, man kan spela kortpassningspel till en viss gräns men man måste kunna variera spelet. Han är en av dom bättre tränarna som jag har haft.

Hur ser du på East Front?
-Det är jättekul att dom finns, det är ett stöd. Det är jättekul då det kommer mycket folk och det låter mycket. Jag har märkt att det har blivit en större klack under tiden jag har spelat i Öster.

Brukar du läsa på East Fronts hemsida?
-Nej, då jag var yngre läste jag ex smålandsposten. Nu läser jag ingenting, kan bero på att jag tog åt mig mycket som skrevs då jag var yngre. Det fungerar bäst för mig att ha det så.
Jag har hört att jag ligger bra till på EF-Trophy.

Hur ser du på att skriva ett nytt kontrakt med Öster i år?
Det ligger hos klubben förtillfället, jag hoppas att man gör allt för att komma upp i allsvenskan igen. Jag vill naturligtvis ha ett bra kontrakt men det är inga andra klubbar som har varit i kontakt med mig.

Vad är ditt bästa Österminne?
-Solklart Cafe Opera borta 2002, hemresan hem var den klart bästa resan, det är få förunnat att gå upp i allsvenskan. Det var en konstig match, det gick emot oss i början men det var en härlig känsla att spela de sista minuterarna.

Om du jämför dig med en byggnad vilken skulle du vara då?
-En stor och stadig byggnad, en stor skyskrapa, stor och stadig och står stadigt på marken.
Empire state building kanske.

Vad vill du hälsa till EF och läsarna?
-Jag hoppas att dom hejar fram oss och att det låter mycket. Det är en tuff arena att höras på men jag hoppas att vi jobbar tillsammans så att vi kommer till allsvenskan nästa år.