Avarter-filmerna

Under år 2003 och år 2005 (release under 2006) spelades två filmer in med East Front och andra Östersupportrar i huvudrollen. Filmerna fick namnet Avarter och – föga konstruktivt – Avarter II. Många undrar vad det namnet har med East Front att göra, men det är så enkelt att ordet avarter i årtionden varit en del av Östers supporterkultur. I en artikel på den här hemsidan som handlade om språkbruket inom East Front skrevs det så här om ordet:

”Ordet ”avart” är kanske det allra mest använda ordet inom EF överhuvudtaget. Exakt var och hur ordet kom in i EF är svårt att svara på, men en misstanke är Öster News-spåret. Betydelsen då? Kan vara både negativ och positiv bemärkelse, beroende på vem man uttalar det om. Uttalar man det t ex om en medsupporter så är det ett beundrande uttryck som betyder ungefär ”lagom galen själsfrände, kompis, kamrat” medan om det handlar om en motståndarspelare eller en domare så kanske det får sin rätta innebörd…”

Inför påskhelgen 2011 tog regissören Tobias Croby beslutet att publicera båda filmerna gratis på nätet. Fr o m juni 2017 finns de i aningen bättre kvalitet på vår YouTube-kanal.

Klicka på filmerna nedan för att börja titta!

Avarter II (2005 – 2006)

Avarter (2003)