Info & kultur

50 höjdare – Omgång 6

Nästa år 2007 fyller East Front 15 år som officiell supporterförening till Östers IF. Det har varit 15 år av sorg, glädje, galenskap och gemenskap, något som skribenten Peter Hansen tog fasta på i en underbar forumtråd och började skapa en lista över EF-händelser i samband med matcher. Fler skribenter fyllde på sina favoriter, och efter en kort stund var vi uppe i 50 stycken(!). En kul idé vore ju då att se vilket ögonblick i historien som EF:s medlemmar ser som vårt allra största/galnaste/skönaste, därför anordnar vi nu en omröstning som i sju steg kommer att utse detta. Just nu är vi i omgång 6 av 6 och listar 5 bidrag som varav ett får en andra chans rätt in i finalen. Omröstningen finner ni här intill till höger.

Slutomgången i den ordinarie omröstningen fick ett dramatiskt slut. Meningen var att omgången skulle avslutats på fredagen, men så skedde inte och då lyckades ett alternativ rycka med ca 20 röster på väldigt kort tid. Efter att ha analyserat loggningar från omröstningen beslutade tävlingsledningen att någon form av fusk lyckats slå igenom, och att vi därför ska låsa omgångens ställning som den var innan de här rösterna kom in.

Med detta resonemang så vann klassikern Åtvidabergs FF borta 1999 tätt följd av en annan: SV Werder Bremen borta 1997. Detta innebär att den sista omgången innan finalen, den som då alltså ska ge en av de fem tvåorna en extra plats i finalen ser ut som följer:

1. Helsingborgs IF borta 2003 – "Vi är tillbaka!" Det ekade över Olympia i HIFs hemmapremiär. De tokiga smålandsbönnerna var tillbaka i finrummet efter år i skiten. Och på ett sånt märkligt sätt. Efter förnedringen i hemmapremiären lyckades man med allt. Antihjälten Mikael Thomasson sätter sitt första allsvenska mål av två via ex-Österliraren Jesper Jansson. Därefter klackade Thomasson(!) fram Mattsson som dunkade in 0-2. 0-3-spiken satte lill-Gitzen (Peter Gitzelov). EF var lyriska.

2. GAIS borta 2004 – tre busslaster Östersupportrar verkade få se en bitter 2-0 förlust på Gamla Ullevi, då Fidde G föll fint och i straffområdet i 82:a minuten och Macke Jonsson satte den efterföjande straffen säkert. I matchens sista självande minut gör makrillarnas lagkapten Lars-Henrik Enered ett underbart självmål och EF-sektionen förvandlas till enda stor rödblå glädjeyra.

3. Myresjö IF borta 1994 – East Front tar bilar till den småländska hålan. Myrvalla invaderas av en myriad av myrslokshängande EF-tungor. På vägen dit har en av bilarna kört fel och hamnat på en bondgård. Svenska cupen är anledningen och i hemmalaget finns forne Österspelaren Christer Frisk – backen som säsongen senare återfinns i Öster och där gör sitt enda allsvenska mål i karriären (Djurgården hemma). Redan i första minuten nätar Öster och en mycket ung Östersupporter drar igång en om man tänker på det ganska logisk ramsa om att det skulle sluta tresiffrigt med samma tempo. Mest minnesvärt är nog dock Stefan Paldans kanonskott i krysset från 30 meters håll.

4. Gais hemma 1992 – East Front låg här som ett foster utan namn. Glenn Hysén försökte hålla ihop backlinjen. Öster gjorde 8 mål i andra halvlek. Östers största seger någonsin i seriesammanhang.

5. SV Werder Bremen borta 1997 – East Front beger sig ut i Europa igen. Öster är redan ute ur Intertotocupen men ställer Bremen upp med 16 000 fans på Weserstadion så ska väl EF kunna ha 9 på en sektion för några tusen. Så just det sker. Andreas Ottosson nätar och blir Intertoto-Otto med hela Norden. Johan Sundeby är vilse i Bremen med en minibuss.

OBS! Den här extrainsatta omröstningen kommer att avslutas måndagen den 4:e december och för att om möjligt undvika mer fuskmisstankar så sätter vi även en deadline till kl. 22:00.

Själva finalen, som avgörs direkt efter ovanstående omröstningens slut ser hittills ut så här:

Omgång 1: Degerfors IF borta 1997

Omgång 2: Ljungby IF hemma 1999
Omgång 3: Liepaja Metalurgs borta 2004
Omgång 4: FC Café Opera borta 2002
Omgång 5: Åtvidabergs FF borta 1999
Wildcard: ?