Nyheter

Sleipner – Öster 2-1

Det pratades om revanschlusta efter bara en poäng i premiären, och det pratades om att man skulle våga mera. Av allt detta prat blev intet; Östers mittfält stördes ut av ett vilt kämpande och smart spelande Sleipner och även om man visserligen skapade en handfull ströchanser som kunde räddat en poäng eller till och med tagit tre så finns det redan nu fog för viss oro.

För det var ju mittfältet som ifrågasattes mest efter premiären, och det lär vara mittfältet som debatteras mest den här veckan också. Den enda positionen där jag kan känna att det är riktigt klockrent är på vänsterkanten där Freddy Borg inlett säsongen riktigt bra, inte bländande – men riktigt bra. I övrigt så finns det en del problem; jag funderade lite igår kväll över de som jag kunde identifiera och kom fram till tre huvudpunkter:

1. Hlavaty har problem med sitt kantspel. Antingen blir han fastlåst av sin motståndare ute på kanten och hindrar därmed Stefan Karlssons offensiva löpningar, eller så befinner han sig på mellanhand. Igår syntes han inte till överhuvudtaget, och jag finner det högst onödigt att låta motståndarna i princip spela med en man mer på banan.

2. Smiley och Fredde har också sina bekymmer med positionerna på mitten. I första halvlek tog Fredde en mer offensiv roll vilket gjorde mittfältet mer dynamiskt än premiären (bra!), men i andra kändes båda två stressade, otåliga och missade ständigt positionerna. Fel sida av bollen och fel sida av spelaren. Det skapade ständig oro och Sleipner kunde lite för enkelt vandra med bollen rakt igenom, samtidigt som ingen kunde nå våra centralmittfältare när vi väl erövrat bollen.

3. Niclas Olaussons skada kom högst olägligt. Med honom och Borg på planen får vi mer renodlade yttermittfältare och balansen i laget blir bättre. Att skola om Hlavaty till yttermittfältare är inte en särskilt bra idé, det kan istället vara bra att tänka sig honom i den defensiva rollen på mittfältet. Jag har alltid försvarat Smiley och gillar honom skarpt, men hans inledning på säsongen 2009 ger inga direkt bestående intryck. Vi ska också komma ihåg att vi kan använda Daniel Petersson på kanten (riktigt bra inhopp igår).

Någon vill kanske (eller mer troligt absolut säkert) såga resten av laget också, men jag ser ingen anledning till det. Tylers offensivlusta och påstådda stabbighet har debatterats, men att ta ansvar för en kant när man har en spelare som Borg strax framför är inte helt enkelt. Igår tycker jag att han löste det godkänt. Stefan Karlsson blev som sagt fastlåst, frustrerad och trött. Mittbackarna gjorde någon mindre blunder, men som helhet en OK. insats Henningsson och Moberg godkända i första, mer osynliga i andra. Helt okej inhopp av DP (som sagt), lite sämre inhopp av Axel och Månz som inte tillförde matchen något.

Det här laget har ju som vi vet stora förväntningar på sig och en ständig press att prestera. Framförallt så måste man konstatera att inledningen nu skapat en frustration som ger det färska tränarteamet uppförsbacke direkt. Men man ska inte måla fan, djävulen, hans mormor och hela Kalmar stad på väggen för det utan bara konstatera att vi har tillräckligt bra spelare, vi har tillräckligt bra tränare och vi har tillräckligt bra supportrar för att vinna den här serien. Låt oss nu tillsammans försöka lösa detta.

Alternativet för de som vill bryta ihop över laget redan nu kan vara att besöka SMP:s kommentarsfunktion på webben. Jag är en stor vän av det fria ordet och har därför egentligen inga synpunkter på vad SMP väljer att publicera, men kan ändå – som en liten passning till Johan Persson (f d sportchef på SMP) – konstatera att vi här på eastfront.nets debattforum aldrig någonsin sjunkit så lågt som den nivå som debatten förs på SMP:s webbsida just nu.

Men det ska sägas – jag tar hellre spydiga och/eller idiotiska kommentarer än att folk håller käften. För det är inte kul heller att se de enstaka kommentarer som inträffar när andra lag i staden förlorar – då om någonsin inser man att Östers IF är något unikt.

Oddevold ska få slita jävligt hårt i helgen. Låt oss i alla fall lova oss detta – ledare, spelare och supportrar.

//Z