Nyheter

Öster – LB07 1-1

Premiären i Division 1 Södra blev inte en klang och jubelföreställning direkt, men å andra sidan heller ingen total genomklappning med billiga mål som vi är vana vid. Det blev – ärligt talat – rätt mediokert, men rättvist och ändå svagt positivt.

Vi måste börja med att kommentera planen. Den var grön och vacker för årstiden, javisst – men det är min gräsmatta hemma också. Det kändes som man inte klippt den tillräckligt hårt – kanske för att den skulle bli jämnare, osäker på det där – hursomhelst så färdades bollen i någon form av ultrarapid så fort passningarna gick efter marken. Det gjorde det svårt för Öster att etablera någon form av passningsspel som gick ut på annat än crossbollar/långbollar mot Freddy Borg eller Niklas Moberg.

Jag tänkte börja med att gnälla lite så avslutar vi med det positiva.

Förmodligen kommer många lag i år att möta oss med samma 4-2-3-1 uppställning som Bunkeflo använde i första halvlek, och för att på något sätt kunna etablera ett offensivt spel via mittplan så måste båda våra centrala mittfältare vara extremt rörliga och snabba i tanken. Så var inte fallet igår, speciellt Enes men även kapten Fredrik hade det tufft därinne. Jag kunde inte låta bli att ställa mig frågan om man mot ett motstånd som Bunkeflo ska låta Enes eller någon annan nöta kanten istället för Hlavaty så att han kan ta steget in… men å andra sidan visade amerikan-tjeck-polacken upp några fina crossbollar, speciellt den som föranledde Freddy Borgs makalösa 1-1 mål.

Mittfältet var kort sagt Östers sorgebarn igår. På tok för statiskt och passningsosäkert.

Men det fanns en del positiva saker igår, och det jag tänker på först är ändå tryggheten i laget. Någon kanske säger emot nu och pekar på slarvfel i passningsspelet, och visst var det så – men som helhet tycker jag ändå att vi höll våra positioner väl och släppte inte till så värst mycket kontringar ändå. Häll och Vasilj värderade oftast situationerna klokt och höll ihop det bra centralt. Jag gillade också Mobergs löpningar, i princip varenda farlighet (nu var det inte mycket av den varan men ändå) hade Söderköpingssonen som ursprung. Bästa Österspelare på planen totalt sett enligt mig.

Och så då Freddy Borg. Bitterljuva Freddy Borg. Mannen som hellre spelar än snackar (kolla SMP:s webb-TV, grandios underhållning). Vilket mål. Ännu snyggare nu när man ser det i efterhand.

Kort om LB07 innan vi summerar totalen: Stort, fysiskt och tungt. Precis som de alltid varit, typ. Synd att vi inte var mer rörliga och passningssäkra, då hade vi troligen manövrerat ut dem ganska enkelt, speciellt mot slutet när de gick på knäna.

Och så summeringen: Ingen genomklappning, ganska stabilt men för statiskt och passningsosäkert för att jag ska vara helt nöjd. Rättvist resultat.

Bortapremiär mot Sleipner på måndag. Där snackar vi konstgräs, snabbare underlag och troligen därmed också ett helt annat spel. Högintressant och svårt, men bra att ta tjuren vid hornen direkt och möta såväl det frustrerade nerflyttade laget (LB08) som det inspirerade uppflyttade (Sleipner) de två första omgångarna.

Nu är det i alla fall igång. Got to love it.

//Z