Krönikor

Krönika: Hallå världen

Konstigt. Solen gick upp idag med och världen gick inte under… och detta trots att Kalmar vann sitt första SM-guld i fotboll igår.

Mig veterligen är det den klart största sportsliga framgången i staden. Har inte stenkoll, men visst har de varit bra på pingis också? Tänkte faktiskt skriva något om de envisa (och troligen sanna) ryktena om J-O Waldners bravader i Kalmar när det begav sig och en länk till nutiden – men vi lämnar det därhän idag. Vi låter personer skriva sin egen historia.

Jag skriver istället om varför jag inte direkt gläds med Kalmar idag.

Den frågan har nämligen dykt upp från och till under den senaste månaden, och argumenten till varför jag borde glädjas med Kalmar kan handla om ”det är ju kul när ett Smålandslag vinner” eller ”det är ju kul när ett Stockholmslag inte vinner” eller ”det är ju kul att det är så många lokala spelare med i laget”. Men inget av argumenten håller hos mig.

 Vårt landskaps namn Småland betyder egentligen små länder. Och det är precis vad landskapet handlar om – Kronoberg har historiskt sett inte mer gemensamt med säg Kalmar och Jönköping än vi har med Halland, Blekinge eller Skåne.  Och jag har inget emot när det går bra för stockholmare då jag är i total avsaknad av det där landsortkomplexet som handlar om att ”knäppa storstadsborna på näsan”. Det är lika bra för svensk fotboll om AIK, Djurgården eller Hammarby vinner som när Kalmar gör det – om inte bättre rent uppmärksamhetsmässigt. Och lokala spelare är för mig ganska ointressanta så länge de spelar i fel lag. Intressanta blir de först när de är aktuella för min klubb.

Och min klubb heter Östers IF.

Däremot rent fotbollsmässigt råder inget tvivel om att vi har en värdig vinnare i år. Inte bara har Kalmar i år helt övergett sin mördande tråkiga fotboll, man har också visat att långsiktighet och att ha de rätta karaktärerna inom laget är oerhört viktigt. Man pratar om bröderna Elm som något slags fenomen, men utan den stöttningen de fått i KFF så kunde de vara en av föreningens största floppar alla kategorier. För egentligen är det ganska sjukt att man satsat så mycket pengar på att få tre bröder att spela i samma lag, men det gick vägen den här gången.

Och visst var banderollen som placerades i Fagrabäcksrondellen under Kalmarbornas hemfärd från väst till öst fyndig; "Svenska mästarna Kalmar FF gratulerar Östers IF till en hedrande andra plats i division I Södra". Helt i sin ordning, ungefär som hemma hos mig när lillebror lyckats knäppa storebror på näsan på ett eller annat sätt och har svårt att dölja sin förtjusning över detta.

Viktigare saker nu än sandlåderetorik; det dök i helgen upp ett rykte på forumet om att Malmqvist, Petry och Skuru skulle provträna med Mjällby men det verkar vara en icke-så-förvånande anka som man nu fått bekräftad från flera håll. Dessvärre verkar det som att Jabus saga i Öster definitivt är all, enligt Fotbollsbloggen på SMP så ska han vara nära en övergång till Johannesburgklubben Moroka Swallows. Lysande grävt, Per!

Det ryktas också om att han den där Zingo ska gå på hockey på fredag. Det var ett tag sen sist. Tigrarna!

Och för er som undrar vad som hände med EF Trophy så är detta sista veckan som ni har på er att rösta. Tycker listan som den ser ut nu beskriver de bästa spelarna under säsongen rätt bra. Avslutar med att kommentera topp-5 lite snabbt:

1. Fredrik Bild
Stabil genom hela året, inga problem att hänga med i tempot. Fredde Bild ett år till.

2. Jabu Mahlangu
Kommentar överflödig, hade killen spelat i Öster från säsongens start hade vi vunnit serien och Jabu EF Trophy. Och det överlägset.

3. Enes Smajlovic
Älmhults stolthet som få trodde på innan säsongen har tagit steg efter steg framåt. Kan fortfarande försvinna ur matcherna då och då men en mycket positiv överraskning som helhet.

4. Stefan Karlsson
Snacka om överraskning. Mattades mot slutet efter en fantastisk säsongsmitt, men killen är ung och har lungor och inställning av guld. Går vi inte upp nästa år är Stefan förlorad till ett allsvenskt lag.

5. Tomas Petry
Även här en avmattning mot slutet, men i början och mitten av säsongen gjorde han mål på allt. Och vad mer kan man begära av en forward?

Lev väl.

//Z