Krönikor

Krönika: En seger för idrotten

Idag nåddes vi av nyheten att Steen & Ström hoppar av Arenastadståget. Inte en dag för sent, om ni frågar mig. Att bygga Arenastaden som de slutgiltiga planerna gav sken av hade inneburit ett sportsligt och kommunalt fiasko som överbryggat det mesta. Främst genom ett iscensättande av ett på tok för högdraget projekt där man i slutändan tycktes glömma bort två saker – dels att arenorna ska kunna utnyttjas av föreningarna i staden utan att göra dem bankrutta och dels att handeln redan exploderat i Växjö innan ens den slutgiltiga planen för Arenastaden blev känd.

Det är lätt att vara efterklok, heter det ju. När de första visionerna om Arenastaden presenterades så var det en dröm som gick i uppfyllelse för mig. Jag hade då sedan länge haft en vision om att Växjös arenor inte skulle ligga tomma och ödsliga mitt ute i ett industriområde, utan utge kärnan i en vital stadsdel där handel och människor rör sig dygnet runt. Det kändes som att kommunen fångat min vision rakt av och jag var därför en stor anhängare av Arenastaden ända fram tills den punkt då kommunen plockade in amerikanska arkitekter och skissade upp ett rymdskepp när man egentligen bara behövt bygga en bil…

När sedan fotbollsarenan hastigt och lustigt i princip plockades bort från visionen med en undanskymd plats och osäker byggstart samt att den nya hockeyarenan fick en central plats i det hela tillsammans med ett gigantiskt köpcentrum så insåg jag att det var värre ställt med Arenastaden än jag någonsin kunnat föreställa mig. Utan att ha belägg för det så anar jag att Öster och fotbollen straffades för att man hade åsikter om projektet redan från början, samt att de starka drivande krafterna bakom projektet i smyg förespråkade endast två saker – handel och hockey. På något annat sätt kan jag inte tolka situationen som uppstod.

Fokusen på en bred idrottslig lösning försvann och när Östers ordförande Curt Persson i en debattartikel i SMP direkt avslutade sin stöttning av projektet fick han ett beskt debattartikelsvar av Arenastadens utvecklingschef Anders Franzén i samma tidning varifrån jag citerar två utdrag:

”Kommunens och Steen & Ströms ambitioner är dock fortfarande oförändrade och har ej förvanskats. Snarare har man genom en framsynt planering förstärkt helhetsbilden för att bredda och fördjupa utbudet för idrottens behov. Vi är naturligtvis medvetna om att detta också innebär högre kostnader. Ja, betydligt högre kostnader, vilket får konsekvenser för tidsplanering och etappindelning. Att detta kan väcka ett sådant obehag hos Curt Persson att han sågar hela projektet är förvånande. Det är inte kommunen som gett fotbollen en undanskymd plats. Det är snarast fotbollen själv. Och talar vi om ett 50-års perspektiv kan inte några års framflyttning av byggnationen vara avgörande för projektet. Kom igen Öster och visa att ni är värdiga en bättre fotbollsanläggning.”

”Vad gäller kostnader och intäkter för ett projekt av Arenastadens storlek kan det givetvis vara svårt att säkert bedöma hur den framtida ekonomin kommer att se ut för kommunen och föreningarna. För några veckor sedan visste vi ju inget om Lakers ekonomi. Erfarenheter visar dock från andra kommuner/klubbar som byggt nya anläggningar att detta gett ett uppsving i verksamheten och faktiskt konkreta idrottsresultat. Några minns kanske hur det gick för Östers IF när de fick en ny arena i slutet av 60-talet.”

Denna debattartikel gjorde mig uppriktigt sagt upprörd. När denna artikel skrevs hade Öster förvisso åkt ur Superettan och laddade för en omstart i Division 1 Södra, men hade – som Anders Franzén mycket väl visste om – en sanerad skuldfri ekonomi, ett spelarbolag i ryggen och en långsiktig elitverksamhet som sträcker sig 40 år(!) bakåt i tiden. Om man inte tycker att de faktorerna gör att Öster skulle vara ”värdiga en bättre fotbollsanläggning” så vet jag ärligt talat inte vad som ska till för att vi någonsin skulle vara det.

Växjö Lakers kraftiga ekonomiska bekymmer vid den här tiden nämnde Franzén liksom i förbifarten med frasen ”för några veckor sedan visste vi ju inget om Lakers ekonomi” och trots att vi i deras fall pratar om en elitverksamhet som började på den här sidan millenniumskiftet tycktes det inte heller ha någon som helst betydelse när det gällde om man ska bygga en ny hockeyarena eller ej. Riktigt komiskt blir det ju då när ”50-års perspektiv” kommer på tal…

Men min mening är ändå inte att fotbollen är mer förtjänta av en arena än ishockeyn eller andra sporter. Min mening är att två nya arenor – en fotbollsarena och en hockeyarena – skall byggas, och det så snart som möjligt samtidigt som nuvarande fotbollsarenan Nya Värendsvallen blir en renodlad friidrottsarena . Och för att nå en lösning som gör både idrottsälskare och skattebetalare nöjda så hämtar jag ett tyvärr lite undanskymt exempel från Västerås – nämligen Rocklunda.

Rocklunda är ett aktiebolag som ägs till 100% av 12(!) stycken idrottsföreningar: VSK Bandy, TB Västerås, VSK Fotboll, IFK Västerås Fotboll, Gideonsbergs IF, IVH Västerås, IVH Västerås Ungdom, Irsta HF Ungdom, VIB, IFK Västerås Konståkningsklubb, VIK Hockey Västerås och VIK Hockey Ungdom. Samtliga föreningar bedriver verksamhet på området och syftet med bolaget är – jag citerar från deras hemsida: ”att tillföra föreningarna som är aktieägare nya möjligheter till intäkter och skapa resurser för elitverksamhet inom varje idrott.”

Där talar vi om en bred lösning som vi i Växjö kan hämta en del inspiration ifrån. Jag tänker mig ett liknande arenabolag men där Växjö Kommun kan vara delägare och därmed viss garant för lån och övrigt som kommer att behövas i och med att vi måste bygga två nya arenor, men att bolaget i huvudsak skall ägas av föreningarna själva. Om man inte kan nå den här typen av lösning så måste kommunen släppa mark mer eller mindre gratis till stadens elitföreningar så att de själva kan driva sina egna projekt, men en totallösning vore fortfarande enligt mig det bästa. Ett arenaområde som ständigt lever – sommar som vinter, vår som höst.

Jag anser som ni förstår att alla föreningar som idag är verksamma i staden tjänar på en tanke som Arenastaden om den byggs på rätt sätt. Och enligt min mening så börjar en Arenastad med just arenorna och de klubbar som använder dem – inte med svågerpolitik och högtflygande planer från kommunpolitiker som tydligt saknar all kunskap om elitidrottslig verksamhet.

Därför välkomnar jag dagens besked från Steen & Ström och hoppas på en ny konstruktiv dialog från kommunens sida där vi börjar med att tillgodose de två lag från staden med störst publikunderlag och behov – Östers IF och Växjö Lakers – och därigenom även öppnar upp för andra verksamheter med mindre inkomstmöjligheter men med liknande behov som t.ex. konståkning och friidrott. Varför inte ett arenabolag som innefattar samtliga föreningar som skall verka på området? Därefter ser vi hur vi kan utveckla området vidare med bostäder, handel m.m. Kanske har vi efter arenorna byggts en ny världsomspännande högkonjunktur och ett helt annat berättigande för mer handel, kanske behöver vi i vår expansiva stad ytterligare bostäder.

Men idrotten först, eller vad säger ni – idrottskommunen Växjö?

//Z