Krönikor

Krönika: Rätten

Åkte precis till jobbet och kände det direkt så fort jag kom utanför dörren: Nollgradigt, doften av klar höstluft och löv… det är dags att avgöra den fotbollsserie som Öster spelar. Och det spelar ingen som helst roll om det handlar om Allsvenskan, Superettan eller Division 1 Södra – det luktar likadant ute och känslan är likadan.

Det handlar om rätten. Rent konkret om Östers rätt till att vara ett elitfotbollslag, men också i en djupare mening. Att förklara vad jag menar är inte helt lätt, men vi kan försöka att konkretisera det hela genom att säga heder istället. Östers heder. Vår heder. Växjös heder. Vi har en historia att minnas och en framtid att ta ansvar för.
 
78-åringen Östers IF har spelat elitfotboll för Växjö med omnejd sedan 60-talet. Under ett enda år sedan dess har föreningen legat i en division som inte räknas som elitfotboll. Ett enda jävla år, och det enda jävla året är 2008. Under det året så bestämmer sig Växjö kommun för att Öster inte finns med i planerna för en Arenastad, att fotbollsarenan – om den nu skall byggas alls – är uppskjuten.

Kanske för att Östers Curt Persson vågat vara kritisk mot ett upplägg som inte berikar elitidrottsklubbarna i staden. Kanske för att det återigen är Öster som vågar säga ifrån, precis som på 60-talet när vår kommun tyckte att namnet på det gamla municipalsamhället strax öster om staden inte var ett lämpligt som namn på representationslaget för staden. Och universitet och miljöprofil till trots – fortfarande är varumärket Östers IF ett av stadens allra starkaste enligt ledande varumärkesstrateger.

Andra idrottslag får ursäkta – men än så länge så finns det bara ett lag i Växjö vars historiska vingslag får hela Sverige att vibrera. Det skrivs om fotbollens död i den här staden när fotbollen aldrig någonsin varit större innanför stadsgränsen sett till antalet utövare. Fotbollen kan inte dö i en stad som Växjö, det har historien sett till. Fotbollen dör inte i Växjö om Öster missar kvalet till Superettan i år, och den dör inte om en ny fotbollsarena dröjer några år.

Ty fotboll kommer att spelas i Växjö långt efter det har blivit dags att riva Arenastaden och bygga nästa arenalösning. Och fotbolls-VM kommer fortfarande att vara världens största samlade företeelse och fotbollen kommer att fortsätta att vara större än religion i de allra flesta länderna.

Men åter till nutid. Ett lyckosamt veckoslut och vi har tagit ett steg på vägen tillbaka mot det vi kallar rätten. Men låt er inte luras av belackarna vars ord antingen ljuder för att provocera eller av ren okunskap – ett missat kval innebär inte döden för Östers IF. Östers IF är en förening med sund ekonomi, har ett spelarbolag med 8 miljoner i kassan i ryggen och en elittradition som överstiger allt annat i den här staden.

Igår chattade Rasmus Rydén och Enes Smajlovic på SMP, en chatt som var oerhört välbesökt och där frågorna haglade. Mycket att välja på men jag fastnade ändå lite speciellt för det här:

Wacken (kl. 14:14:09): Är nervös inför kvalet. Kan ni säga något lugnande?
Östers IF (kl. 14:17:37): Njut, de kommer vi göra.

Fantastiskt.

Oh its in the air at night
Theres a wind coming in
The day is dying
Oh its so beautiful
Theres something happening somewhere
I take the bus into town
All I see is laughing
And we are winning

Vi ses på G.

//Z