Krönikor

Krönika: Nästan magiskt tragiskt

Och så har nu dagen kommit då vi kan gratulera Trollhättan till seriesegern och oss själva till kvalspel. Eller förresten – vi kan ju faktiskt förlora med GAIS-siffror (9-0) mot Lindome i sista samt att Carlstad vinner med GAIS-siffror i Trollhättan där det säkert har firats hela helgen… Ingenting är omöjligt med vårt älskade Öster.

Faktum är att jag missade Torslandamatchen på plats då några familjer i grannskapet kommit på anordna Hovs Cykelfest vid samma tidpunkt som matchen pågick. Jag hade nog i och för sig trevligare än de stackare som befann sig på Vallen eller framför webbsändningen i datorn. Utan tvivel är det nog så.

En annan märklig händelse tidigare den här veckan var när Svenska Fotbollsförbundet meddelade sin dom från matchen Syrianska – Västerås. Med några minuter kvar och efter att Västerås just kvitterat till 1-1 så fick matchen avbrytas efter att Syrianskas supportrar bland annat börjat fyra av raketer mot bortaläktarens sektion – fast från en plats som räknades som utanför arenan. Vårt svenska fotbollsförbunds disciplinnämnd kom fram till följande intelligenta slutsats av händelsen:

"Av materialet framgår att den avgörande anledningen till att domaren avbröt matchen, var den omfattande stenkastningen och raketavskjutningen som förekom, främst utanför arenan men in mot densamma. Som ovan anförts kan ingen av föreningarna ställas till ansvar enligt tävlingsbestämmelserna för detta. Den avgörande faktorn för matchavbrottet var således omständigheter som låg utanför föreningarnas kontroll. Vidare återstod endast några minuters speltid av matchen. Disciplinnämnden finner därför att sådana särskilda skäl föreligger som anges i 3 kap 13 § 1.5 tävlingsbestämmelserna, och att slutresultatet skall fastställas till det vid matchavbrottet uppnådda målresultatet, nämligen 1-1."

Solklart eller hur?

 Således så har det nu uppfunnits ett klockrent sätt att avgöra matcher i svensk fotboll. När det är fem minuter kvar av matchen och resultatet fortfarande är gynnsamt – samla ihop ett gäng ”supportrar” och lämna arenan. Vandra sedan till en plats strax utanför arenaområdet och börja skjut av raketer, kasta sten m.m. in mot arenan. Resultat: Matchen avbryts med bibehållet resultat och föreningen får betala 25 000 i böter.

I mitt tycke är beslutet helt absurt. Man hade från svensk fotbolls sida inga problem med att avbryta EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige, där Danmark just hämtat upp ett underläge till ett likaresultat och en förvirrad ensam dansk springer in på planen när Sverige skall tilldömas en straff. Vad skulle Svenska Fotbollsförbundet sagt om den matchen avbrutits med resultatet 3-3 istället för 3-0? Vad skulle Svenska Fotbollsförbundet sagt om danska huliganer istället stått utanför Parken och fyrat av raketer mot planen? Hade man tyckt att det gjort någon som helst skillnad på hotet mot spelare, domare och publik?

Skulle inte tro det.

För att göra en absurd sak helt galet absurd så kan jag berätta att Västerås SK dessutom tilldömdes 10 000 kronor i böter för en inkastad PET-flaska(!) samt att datumet för första möjliga överklagan till ovanstående händelse ligger efter kvalmatcherna har börjat spelas. Om ni har missat det så fajtas just nu Västerås med Vasalund om andraplatsen i serien, just nu (efter beslutet ovan) ligger de båda V-lagen på samma poäng. Och man kan gott förstå en viss upprördhet hos Västerås supportrar.

Syrianska har gjort en fantastiskt fin säsong i Norrettan, har varit det bästa laget i serien och är nu med rätta klara för Superettan. Om det råder inget tvivel. Men för fotbollens skull skulle Västerås tilldömts segern med 3-0, och jag kan bara hoppas att händelsen ovan inte får långtgående konsekvenser. Fotboll ska avgöras på planen, och när den inte kan göra det skall det lag som står för avbrottet straffas resultatmässigt.

Tillbaka till vår serie nu. Varför har vi så förtvivlat svårt att göra det första målet i en match, och varför har vi så förtvivlat enkelt att släppa in skitmål? Hela säsongen har handlat om samma sak, det finns en så låg lägstanivå i Östers IF – både offensivt och defensivt – att man blir mörkrädd.

Men till er som säger att vi inte har en chans i kvalet har glömt bort att vi också har en hög högstanivå. Och när vi når den så anser jag att vi är det klart bästa fotbollslaget i serien. Till ingen nytta alls i och med att fotboll (i alla fall oftast, se ovan) handlar om att spela matcher i en serie och göra ett mål mer än motståndaren för att vinna.

Lindome blir nu en lite avslagen match som vi skall använda till att slipa formen. Just nu tycker jag Östers främsta problem är avsaknaden av distinkthet. Till skillnad från i våras så spelar vi bra fram till anfallsområdet, men där blir det sen ofta för duttigt och en passning för mycket. I försvarsspelet har det varit lite likadant, samspelet med mittfältet fungerar lite sådär och vi får för ofta en passiv backlinje och ett överspelat mittfält som resultat.

Sen får vi se om det blir J Södra, LB07, Enköping eller Degerfors i kval då det fortfarande är helt öppet mellan de fyra bottenlagen i serien. Oavsett vilket så blir det en speciell match med historiska och/eller personliga länkar:

Jönköping Södra
Smålandskonkurrent som skulle till allsvenskan för några år sen. Ett sådant derbykval skulle vara bra för publiksiffrorna i matchen, men bedrövligt för mina nerver.

LB07
Lasse Jacobsson, Marco Da Silva och Daniel Svensson. Tre Österbekantingar har ännu inte lyckats få något egentligt styr på gamla Bunkeflo.

Enköpings SK
Laget vi åkte ut mot 2007 (trots att vi vann med 1-0), toppkollega år 2002 och bottenkollega år 2003.

Degerfors IF
Åker vi tillbaka 10 år till (efter 2007-uråkningen) så snackar vi 1997 och Knallen på Stora Valla då Liatorparn mirakelräddade oss kvar i allsvenskan i säsongens sista match – och Degerfors åkte ur.

Kort sagt: Magiskt eller tragiskt, det är frågan.
 
Lev väl.