Krönikor

Krönika: Karaktär – om jag får be

Sista matchen spelad, och det gick ju ändå som förväntat med ett spikat kval – trots en mer än lovligt tam Österinsats som tycktes fokusera på att undvika all form av närkamp. Och imorgon så kan det hända grejer i Superettatabellen som plockar bort en eller möjligen två av möjliga kvalmotståndare.

De matcher som är högintressanta för oss är tre. Låt oss spekulera/fundera lite:

LB07 – Sirius
Det räcker med en poäng för Sirius för att garanterat stanna kvar i SE även 2009, och jag tror inte de blåsvarta går ut och spelar gladfotboll nere i Limhamn. LB07 lär dock försöka göra allt de kan men det räcker inte riktigt till då det känns som att Sirius nu vaknat moraliskt och har bl.a. tagit 5 poäng på de 4 senaste matcherna. Kryss mest logiskt. Mitt tips: 1-1

Degerfors IF – Enköping
Seger för ESK och isdansande Jesper Blomqvist tar ett stort steg mot nytt kontrakt, samtidigt som Degerfors kan förlora detsamma vid förlust om LB07 spelar minst lika. Samt – blir det oavgjort här är brukslaget då givetvis rökta om LB07 vinner. Snacka om sexpoängare! Degerfors kommer till spel med tre raka förluster, ESK med två. Kan gå hursomhelst, men känns som att det i alla fall inte slutar 0-0 och att Degerfors har fördel av Stora Valla: Mitt tips: 2-1

Ängelholms FF – Jönköpings Södra IF
Överraskningen ÄFF nöjer sig inte bara med att ha klarat nytt kontrakt, man har inte förlorat på över 10 omgångar och lär ge J Södra en tuff omgång nere på blåsiga Ängelholms IP. Jönköping har varit svajigt, men sist klarade man starkt en pinne borta mot Sirius. Det här ser jag dock som en svårare uppgift då man möter ett lag med massivt självförtroende. Mitt tips: 2-0

Om mitt tips slår in så har vi följande ställning i botten av SE inför sista omgången:

————————-
Jönköping 25 -20
LB07 25 -22
————————-
Degerfors 24 -21
Enköping 23 -31

Och då är det med andra ord helt öppet in det sista.

Men skit i det nu, tillbaka till vårt Öster. Jag riktar mig först till spelarna:

Nu är det inte på skämt längre, nu är det allvar. Fler spelare än Fredrik Bild måste ta fram sitt totala engagemang i de kommande två matcherna, och jag rekommenderar ett studiebesök på kansliet för resterande spelare. Gå igenom vimplarna som hänger lite överallt, känn föreningens forna stolthet blåsa igenom kropp och själ och inse fakta – ni kan vara de som för evigt blir ihågkomna bland oss supportrar som det Österlag som trotsade allt snack om dålig coachning och förvirrat uppträdande på plan, ni kan faktiskt skriva in er i historien som de som återupprättade föreningens heder. Detta i en tid då det snackas om att fotbollen är död i Växjö, då de styrande tappat all vett och sans och vill bygga ett stort shoppingcenter i en kommande lågkonjunktur kombinerat med en ny hockeyhall – men ingen ny fotbollsarena förrän Bo Frank och Katarina Brännström blir pensionärer.

Ta chansen. Och om ni någon gång varit så taggade inför en match att ni har blodsmak i munnen, fram med den känslan igen. Och har ni aldrig varit så taggade tidigare så är det dags nu.

Karaktär. K-A-R-A-K-T-Ä-R. Smaka på ordet. Det skall vara skrivet i pannan på er från och med imorgon och fram till dess att kvalet är över.

Och nu till vår tränare Schenka:

Jag vet att du inser allvaret, så det behöver jag inte orda om. Jag vet att du har ett stort hjärta för föreningen, så det behöver jag inte heller orda om. Nu är det försent att komma med taktikprat eller att totalt förändra något i spelet – nu handlar det om att lyfta spelarna ett snäpp till. Få dem att inse att varje löpning handlar om liv eller död, att varje bakåtmål är deras värsta mardröm och att varje mål framåt är ett steg på vägen. Och att allt slutar först någon gång på kvällen den 1 eller 2 november. Inte förr. Inte en jävla minut förr.

Sist till alla supportrar:

Stå upp. Ge inte upp. Kvalvinster är lika underbara som kvalförluster är hemska. Låt den feta damen sjunga, låt Elvis lämna byggnaden – alltså tills det helt enkelt är färdigt – håll alla andra känslor inombords än den som är den allra viktigaste: Vår kärlek till Öster. Vi har getts möjligheten att lyfta laget ett snäpp uppåt, vi ska ta den, vi ska pissa på alla de som hånat Öster under säsongen och vi ska älska våra spelare om de gör allt de kan ute på planen.

Lindome kastar vi i glömskans mörka korridorer. Vi ska mot ljuset.

Eder,

 Z