Krönikor

Krönika: Alla helvetes kval

Äh, det är ändå fegt att vinna serien. Riktiga fotbollslag tar sig alltid upp via kval.

Host.

Allvarligt talat – kvalspel är något fruktansvärt. Ett kvalspel är mer än bara en avgörande match; fyra halvlekar skall spelas, men hela skiten kan i praktiken vara över på en. Eller pågå i 180 plågsamma minuter. Fråga Trollhättan till exempel som för några år sedan kvalade till Superettan mot Falkenberg. FCT hade 3-2 efter första matchen på Edsborg, tog ledningen med 0-1 i andra matchen på Falkenbergs IP. Med 10 minuter kvar var FCT fortfarande klara för Superettan men två snabba mål av de gulvita och seger med 2-1 vände alltihop till att FFF gick vann kvalet på fler gjorda bortamål…

Det är ju troligen något sådant som väntar oss. För att vinna ett kval handlar det om att ha flyt, göra mål i rätt tillfällen och ha spelare med karaktär i laget. Och hur mycket vi än kan spekulera så vet vi ändå ingenting. Vi kan stoltsera med att inte ha förlorat ett kval sedan man gick upp i allsvenskan 1968, men vad säger det? Ingenting. Utan att dubbelkolla min förvirrade hjärna med Google eller någon statistiknörd så vill jag minnas att Öster kvalade tre gånger på 90-talet mot Gefle, Djurgården och – konstpaus – det berömda Ljungby IF, men hallå – vadå liksom.

Men låt Trollhättan vinna en match av sina kvarvarande först innan vi börjar kvalsnacket på allvar. Och låt våra spelare fokusera på Torslanda hemma, för vi kan fortfarande inte göra mer än att se till att vi vinner våra matcher. Det känns jobbigt att vi med lite tur och några fantastiskt bra matcher såg till att ta över serieledningen från Trollhättan för att sedan tappa den på två skitmatcher mot Motala och MABI – men faktum är att jag ändå är nöjd med att vi nu är klara (jaja, jag vet men jag tror inte Carlstad hämtar in 20 plusmål och 6 poäng på två matcher) för minst kval. Jag trodde inte att vi skulle få chansen till ens det efter att ha sett ett bedrövligt Östers IF i våras.

Och säg så här – Trollhättan ska möta ett heltaggat Norrby som spelar med kniven på strupen på bortaplan i nästa omgång. Oavgjort eller förlust för FCT är inte alls otänkbart, och kan vi då skita i besvikelsen över debaclet i Rosengård och vinna mot Torslanda så avgörs det här inte förrän sista omgången…

Gaaah. Som sagt, vi vet ingenting ännu. Mer än att det handlar om sex lag som är indragna i toppstriden; Trollhättan, Norrby och Carlstad på ena sidan och Öster, Torslanda och Lindome på den andra.

Let the games begin.

Och var nu inte som majoriteten forumskribenter det senaste dygnet, tänk positivt och sätt ett kryss i almanackan lördagen den 18 oktober. Om det nu står klart att vi fortfarande har chansen att vinna serien i sista omgången så kan jag garantera en buss till Lindome det datumet. Och där vill du vara med.

Vi ses på Vallen.

//Z