Krönikor

Krönika: Semester med spelartruppen

I fredags eftermiddag inledde jag årets julisemester på fyra veckor. Dessvärre gjorde Öster detsamma. Hade man väntat bara några dagar med att slå igen butiken för sommaren hade troligen resultatet borta mot Skövde varit ett annat, men nu blev det tyvärr en från Östers sida blek och halvtam match vilket genererade en logisk förlust. Med oro och krav på förändringar från sponsorer och publik som följd.

Hittills har jag varit tämligen förlåtande och defensiv i mina tankar om spelartruppen i Östers IF 2008. Jag har åtminstone från min sida velat ge Schenka och truppen arbetsro, tid att hitta rätt spel, tid att hitta vinnarmentaliteten. Men efter att ha funderat igenom den första halvan av den här säsongen så är det nu dags att ta bladet från munnen och gå igenom brister och fördelar – spelare för selare.

Låt oss bara först konstatera att vi som fotbollssupportrar är oss lika. En vinst i nästa match förlåter ofta en förlust i den förra helt, men vid en förlust i nästa match så är alla spelare helt åt helvete. Bju på medda och skecka hem.

Förklaringen: Spelarna får ytterst betala för den frustration vi känner över att vi för bara några år sedan stöttade en förening där allt såg ut att vara på rätt väg och nu stöttar en förening vars framgångar i framtiden idag känns lika sannolika som 7 rätt på en Lotto 2-dragning från Visby…

Nåja, vi kan inte klaga på spänningen i alla fall. Och här kommer mina iakttagelser om truppen hittills under 2008, i rangordning efter vår egen topplista EF Trophy som den såg ut innan Skövdematchen.

1. Tomas Petry (3.47/5)
Vi kan inte lägga någon som helst skuld för debaclet hittills på Tomas Petry. Många möjliga och omöjliga mål, skytteligaledare och ett bra jobb på plan. Visst kan vi lägga till några sämre insatser, men snittet ovan är för mig i det lägsta laget.

2. Fredrik Bild (3.06/5)
Har tagit på sig rollen som pappa i laget, och har gjort det otroligt bra. Han har ensam sett till att vi kunnat ha en del unga och oslipade backar i backlinjen, och att de gjort förhållandevis bra matcher. Jag hoppas att han kan övertalas att stanna ett eller två år till när krutröken har lagt sig.

3. Stefan Karlsson (3.02/5)
Vårens succéman, och det är precis den här typen av framgångssagor vi behöver mer av i Östers IF. I dammsugarpåsen som var resultatet av dammsugningen av lokala talanger har vi hittills plockat fram ett fåtal guldkorn och Stefan är det klarast lysande. Sett till hans ålder och erfarenhet är betyget väldigt lågt satt.

4. Enes Smajlovic (2.66/5)
Precis under det klarast lysande guldkornet från dammsugningen hittar vi det näst klaraste. Enes är ingen spektakulär spelare, men han är väldigt klok, spelar enkelt och är det närmaste vi kommer en framtida mittfältsgeneral. Öster har ofta tappat styrka på innermittfältet när Enes inte har varit med eller blivit utbytt.

5. Tyler Hughes (2.62/5)
Tyler spelar alltid för laget, och det får han (och ska ha) många poäng för. Kan dock betydligt bättre rent fotbollsmässigt än han visat hittills, vänsterkanten har inte varit någon vidare bra kant hos Öster anno 2008.

6. Robin Malmqvist (2.57/5)
Blandar och ger. Ena sekunden tänker man ”Wow, Östers nästa stjärnmålvakt” och nästa sekund tänker man ”En evig talang som aldrig någonsin blir stor”. Jag skulle faktiskt vilja ta lite tryck av killens axlar och mata in lite revanschlusta och mogenhet istället. Hur gör man det? Genom att peta honom de första matcherna i höst…

7. Mario Vasilj (2.55/5)
Kanske hade folk väntat sig mer av Mario, för det här betyget tycker jag är för lågt. Mario gör sällan en riktigt dålig match, och är en kille som jag vill ha som grundsten i Östers framtida försvar. Klart över 3 i snitt i min bok, men kan slipa till de lite vassa kanterna ytterligare…

8. Emin Nouri (2.4/5)
På grund av skador och (onödiga) avstängningar har Emin bara spelat 6 matcher i vår. Det tappar han i snitt på. Men även utan avdragen hamnar han på modesta 2.7 i snitt och även där handlar det givetvis om förväntningar och jämförelser med säsongen 2007. Kan helt enkelt bättre.

9. Marcus Nobell (2.31/5)
Betygsatt endast i 4 matcher (innan Skövde borta). Varvar riktigt pigga matcher (ofta då som inhoppare) med lite som man känner det fega och bleka insatser när han spelar från start. Problem med självförtroendet? Förtjänar verkligen att få göra mål, men mål förtjänar man inte – mål gör man…

10. Daniel Petersson (2.26/5)
Nu börjar vi komma ner på kategorin ”besvikelser”. Nu tillhörde Daniel planens bästa i Skövde men innan dess har det varit lite si och så med insatserna. Men jag tycker ändå betyget är för lågt, då Daniel t.ex. har legat bakom en mängd av våra mål hittills i serien. Helt klart ett sämre betyg p.g.a. stora förhoppningar, inte helt rättvist – men sånt är livet.

11. Månz Karlsson (2.26/5)
Ung och… klok. Tycker snittet även här är för lågt, någon blunder i någon enstaka match – visst – men har i andra matcher varit så modig och initiativrik att jag har gott hopp om framtiden. En kille att hålla fast vid.

12. Fredrik Petersson (2.14/5)
Besvikelser ja. Jag lider lite med Fredrik faktiskt, en bra fotbollsspelare som inte har hittat helt rätt i sitt positionsspel och därtill – jag anser att han är mer av ”fri roll” och kommer mest till sin rätt mellan mittfält och anfall. Släpande forward i höst? Ja tack.

13. Elmin Nurkic (1.95/5)
Endast betygsatt i en match och svårt att skriva något om. Men har haft lite problem med skador och det har generellt hämmat vår vänsterkant som just nu endast har Tyler Hughes som spelar med rätt fot…

14. Patrick Nilsson (1.85/5)
Ännu en besvikelse, men även här (likt Fredrik Petersson) ser jag en i grunden duktig och bra skolad spelare som inte riktigt hittat sin roll. Lite småskador, avstängningar och annat har sabbat onödigt mycket. Här har vi sparkapital.

15. Thorhallur Einarsson (1.79/5)
”Dotti” får mycket speltid, och använder den till hyggligt stabila men inte så bestående insatser. Kanske har omställningen från Växjö BK tillbaka till Öster varit lite tuffare än både han och Schenka trott?

16. Freddy Borg (1.76/5)
Skador, skador, skador. Vår vänsterkant med Borg, Olausson och Nurkic skulle leka hem Söderettan, vi pratade om ”för stor konkurrens om platserna” men istället så har de varit skadade. Hela bunten. En mycket ironisk och logisk förklaring till vår svaga vänsterkant 2008.

17. Alexander Henningsson (1.74/5)
Var i helt hysterisk form i vintras, men har hittills inte fått ut riktigt lika mycket i sina inhopp. Om vår vänsterkant kommer tillbaka blir det begränsat med speltid i höst, men det här är faktiskt ändå en spelare som i år mest är med för att se och lära.

Fotnot: Niclas Olausson och Rasmus Rydén kan vi dessvärre inte bedöma alls.

Med detta så ön
skar jag er en skön sommar. Nu tar skribentdelen av hemsidan lite semester, men vi återkommer samtidigt med Öster. Ni med hoppas jag.

//Z