Krönikor

Krönika: Början på allvaret

Det är något visst med den första riktiga Österträningen för året. Jag älskar att sitta i nordvästra hörnet i Tipshallen jämte andra supportrar, ledare, f.d. spelare (bl.a. Björn Stringheim, välkommen hem och lycka till i Ingelstad!) och styrelsemedlemmar och påbörja den stora analysen; de nya spelarna ska värdemätas och jämföras med de gamla, och träningarna ska granskas i minsta detalj. Och i år är det extra kul när man får se Jevgenij Kouznetsov ge ut direktiven; ”Kullerbitta Daniel… KULLERBITTA!”

Jag ska förklara det där senare, var inte oroliga.

Det var ju såväl en hel del provspelare som nya spelare på plats som ni säkert är nyfikna på, men det är svårt att ge någon egentlig kommentar om dem då dagens träning mest var av den fysiska sorten. Innan träningen hade Rydaholms Ivan Vasilj och Kalmars Henrik Nilsson utlovats, men det slutade med att vi även fick se bekantingarna John Sallhag (tillfälligt hemma från USA?), Alhassan Sillah (tyckte väl jag kände igen honom!) och Ljungbys Enes Smajlovic. Detta tillsammans med en del spelare från U-truppen gjorde att det var många spelare att hålla reda på för eder förvirrade krönikör.

Någon som dock inte var på plats var Daniel Svensson. Det ger mig lite av en olustkänsla så här på måndagskvällen, känslan att vår ettrige och nyttige mittfältare lutar åt att tacka nej till Öster. Trots allt är det årets första träning, och det känns som att betänketiden gått ut. Det faktum att Enes Smajlovic (som jag förstått det lite av samma spelartyp) fanns på plats och provtränade igen förstärker lite den tesen…

Men vi får se. Smajlovic har som jag förstått det gjort det bra vid tidigare provträningar och inte minst i Ljungby IF under 2007, han är född 1986 och ser rejäl ut för sin ålder. Kan vara något.

Nu över till själva träningen. Uppvärmningen missade jag beroende på att jag som den vänliga själ jag är hämtade upp EF:s reseansvarige Värnamobo vid stationen, men den kan man ju båda ha och mista (uppvärmningen alltså). Lagom till vi äntrade hallen började spelarna med passningsövningar, långa och korta bollar, allt under överseende av Kouznetsov som sin vana trogen vrålade ut både cred och diss. Så underbart skönt att höra den stämman igen.

Sen följde lite teknikspel. Tre små konmål vid kortsidorna och två lag, och det var väl här man kunde se spelarna i aktion på allvar. Ingen av provspelarna utmärkte sig särskilt här, utan Freddy Borg stal showen. Med sin väldiga fysik, rappa steg och sköna teknik så kan man inte göra annat än att ännu en gång hoppas att just det här året ska bli det år då han lite stiger ut ur sin bubbla. Han har precis allt i sig och det blir en sann utmaning för Kouznetsov att lyckas med det som två tränare tidigare misslyckats med.

Även Emin Nouri och Pavel Zavadil såg (aningen väntat) ut att vara en nivå över de andra, och jag kunde också se att nyförvärvet från KFF – Fredrik Petersson – kommer att vara oerhört nyttig för Öster under 2008. Fysisk, teknisk och bra i sina ageranden.

Kul att notera också var att det small rätt bra i närkamperna. Inte minst ovan nämnda Petersson lade någonsin två fingrar emellan sina motspelare och bollen, och det får vi sannerligen hoppas han fortsätter med. Det lär behövas i Division 1 Södra.

Nu till det där med ”kullerbitta”. Efter ovan nämnda övning och en drickapaus satte Kouznetsov ut ett gäng koner och började som demonstration att jogga igenom en märklig slags hinder/slalombana som skulle avslutas med två kullerbyttor(!) och sedan skott på mål. Spelarna såg lagom roade ut efter en ganska tuff övning strax innan, och när en förmodat lite jul och nyårssliten Daniel Petersson glömde kullerbyttorna första rundan fick han med all önskvärd tydlighet höra detta av vår ryske demontränare…

He´s back. Som sagt.

Jag fick i all hast lämna träningen vid nedjoggningen med ett gäng nya tankar i huvudet. Jag sammanfattar några av dem:

– Sallhag. Var han bara där för att träna bort lite julmat eller har vi möjligen en ny kandidat till en anfalls/mittfältsplats? Såg piggare och lite mognare ut än vi såg honom sist.

– Teevers provspel i Lettland (för det berömda stålverkslaget från Liepaja) var en skön överraskning. Jag har egentligen inget direkt ont att säga om Ingemar, men det funkar inte klockrent här. Hoppas det funkar där – för hans och vår skull.

– Sillah. Se Sallhag, vad gjorde han där? Skön kille, tog sig an uppgiften med ett leende på läpparna.

– Zavadil och Nouri avslutar enligt uppgift träningen med lite extra löpning. Hur känner de inför framtiden? Bägge med ett år kvar, och Nouri som kan få en liten bonus om han förlänger…

– Alexander Henningsson och Elmin Nurkic (91:a med pojklandslagsmeriter från Myresjö som blev klar i oktober) var med och lirade. Kul med återväxt! Och behövligt.

– Målvakterna syntes inte till. Hade Pålle tagit med dem på specialträning? Isåfall, har de alla kommit hem helskinnade?

Schenkas trianglar. Ska nämna dem i varje krönika. Bara för att. Tror jag.

Det känns som att den börjar nu på allvar. Säsongen som kan bli ett levande helvete eller en skön tillfällig nostalgitripp. När SR Kronobergs Marcus Sjöholm passerade mig på läktaren så nickade han först ut mot planen, sedan mot vårt håll och frågade:  ”Är det de här grabbarna som ska göra det?”.

Det hoppas jag som fan att det är, Marcus. Som fan.

//Z