Krönikor

Krönika: Nu blir det åka av

Det här årets silly season ser ut att bli oerhört intressant. To say the least. Idag blev Helgi Valur Danielsson presenterad som Efsborgs första värvning inför 2008, och de kommer snart att märka vilket kanonkap de har gjort. Igår tackade Linus Malmborg nej till Östers senaste – enligt ryktet riktigt bra – bud, och han kommer snart att märka vilket misstag han har gjort.

Dock har jag slutat vara bitter över att vi tappar spelare av en väldigt enkel anledning: Jag vill inte att spelare som inte vill spela i Öster ska spela i Öster. I Helgis fall var det ändå rätt väntat att han skulle lämna, tillsammans med Emin Nouri snackar vi Östers klart lysande stjärna 2007 och helt klart den spelare jag anser hade högst total kvalitet/potential i vår trupp såväl 2006 som 2007. Med Linus Malmborg är det ju lite annorlunda; jag har liksom han själv varit sur på tränare och sportchefer för att han inte fick spela mer i A-laget 2007. Jag förstår att Linus ser 2007 som ett helt förlorat år, och att han har svårt att motivera sig till ett flerårskontrakt i en förening som de facto behandlat honom illa. Ja, jag tycker vi kan vara överens om det.

Jag vet också vad styrelsens sportsligt ansvarige Fredrik Gustafson – och huvudtränare Schenka – anser om Linus, och kan därför räkna ut att övertalningsförsök med både finansiella och vissa sportsliga (vi vet hur Schenka tänker) löften har gjorts. Men det räckte inte för Linus, och då ska han inte lira med Öster.

Men väljer han att spela i IFK Värnamo 2008 så undrar jag allt lite vad det är som ligger bakom. Det finns ett uppslag till en helt egen krönika om detta ämne. Men det tar vi då.

”Spelsystemen ritas upp på bordsduken; här härskar uppfattningen att skönhet alltid är en överordnad variabel. Som jag brukar säga: är en kvinna gjord av betong och räta linjer – nej – just det, spela vackert, spela på marken, spela boll.”

Ovanstående är rader från en av mina favorittexter all time, nämligen Gais-Åke Feskeböxas reseskildring med namnet Nu blir det åka av i ÖN nr 1/2002.

Just ÖN nr 1/2002 är ett fantastiskt nummer. Jag kan läsa det och i princip direkt få en skur av dåtida känslor inskjutna i kroppen som hagel från ett hagelgevär; det var framtidshopp, längtan, tro – och förstås en alltjämt närvarande ironi blandade om vartannat. Alltihop var färgat av charmen och hjärtat från de galna säsongerna 1999 och 2000 och av österfotbollen som linkat in på Värendsvallen likt en tidigare saknad kamrat från den sista striden 2001. Dåvarande marknadschefen Fredrik Åkesson hade fått upp ett sponsordrag och publikdrag kring Öster igen. Det kändes nytt, det kändes fräscht, det kändes som vi var på väg att få ett Östers IF vi bara kunnat drömma om sedan succéåren i början av 90-talet.

Och jag inser att det är där nånstans vi är nu igen. 2002 alltså. Med skillnaden att då siktade vi mot allsvenskan, nu siktar vi till att börja med mot elitfotbollen. Det är surrealistiskt på något sätt.

Det vi behöver nu är spelare som brinner för uppgiften.  Som väl är har vi idag en ekonomi – något begränsad, men ändock en ekonomi – som kan hjälpa oss betydligt mer än den kunde 2002. Hittar vi bara spelare som vill ta till sig Schenkas ombevittnat skickliga utvecklaregenskaper – och – jag tycker det är viktigt – känner att det vore fantastiskt att få vara med på Östers IF återresa mot eliten så har vi redan kommit halvvägs. Blanda det med en liten mängd tålamod och en stor mängd kärlek från oss supportrar så vandrar snart jojon uppåt igen.

Avslutningsvis vill jag önska Helgi och Linus lycka till i framtiden. Och vi ska heller inte glömma Teafore Bennet som just nu personkontraktsförhandlar med en angolansk klubb, och beräknas vara hög… ehh förlåt klar vilken dag som helst nu.

Kärlek till er alla. Nu ska jag fortsätta skjuta mig med ett hagelgevär i form av en orange Öster News – laddat med känslor från 2002. Sämre kan man definitivt avsluta en onsdagskväll, som möjligen dock grusas av att jag återigen missat TTA på Kafé De Luxe. Skriver Ekström imorgon att det var en apgrym spelning i forumet UpFront! blir jag allt lite lipfärdig.

//Z