Krönikor

Krönika: Liftarens guide till Gärdsgården

East Front Halland gör en genomgång av en del skumma resor som väntar EF-bussen 2008. Efter att 2006 ha hemmabesegrat Halmstads BK i Allsvenskan och 2007 hemmabesegrat Falkenbergs FF i Superettan är det 2008 dags att hemmabesegra ännu ett lag från landskapet Halland – i division 1 Södra.

Motsvarande tid för fyra år sedan hade vi åkt ner i skiten och jag skrev veckobrevet Liftarens guide till Superettan. Nu är vi verkligen nere i skiten. Men även där ska man väl kunna finna några ljusglimtar. Här har ni en guide för EFs resor för den kommande säsongen. Datumen är preliminära men skiten är permanent.

Omg 2 Torslanda – Östers IF, 27 april
Torslanda IK har precis som Östers IF haft ishockey och bowling på schemat. Där slutar väl likheterna. På lilla Torslandavallen har inte mycket spännande hänt förutom att gamle Gaisaren Prince Efe anlänt. På Värendsvallen har under samma tid som TIK funnits både Barcelona och Total Network Solutions kommit på besök i Europacupspel samt fyra SM-guld spelats hem. I Torslanda spelar dock Öster sin första seriematch utanför landets två högsta serier sedan 1959. För den badsugne finns det många badstränder där längst ute på Häcken-ön Hisingen. Kollektivtrafiken dit lär vara bristfällig varpå biltrafiken (Volvofabriken Torslandaverken bidrar) ofta korkar igen. Någonstans måste ju EF-bussen köra fast så varför inte i premiären?

Omg 4 Norrby –  Östers IF, 11 maj
För de som inte varit på Borås Arena ges här chansen. Norrby låg i samma serie som Elfsborg i början av 90-talet men nu är de väl snarare ett farmargäng till popgänget. För Östersupportrar på plats finns Ellos om man vill köpa loss ett gäng ludna cardigans.

Omg 6 FC Trollhättan – Östers IF, 25 maj
Black Support kallar sig fansen som häckar under Edsborgs IP sommartid. De parar sig gärna med filmkändisar året runt, särskilt vackra påfåglar som Nicole Kidman på plats i Trollywood. Tänk er då när vår egen Fågel Rödablå landar under Hellstrands skyddande vingar.

Omg 7 IFK Malmö – Östers IF, 29 maj
Ännu en gång blir det dags för klassiska Malmö IP och Fakiren Lund har cykelavstånd. Di Gule minns vi sedan förr.

Omg 9 Skärhamn – Östers IF, 8 juni
Sommar, sommar, sommar. Nu är det dags för EFs reseansvarig att kasta sig i det blå från Tjörnbron. Sveriges sjätte största ö vid Bohuskusten innefattar centralorten Skärhamn som i sin tur huserar ”Sjöfartslaget” som måhända byter ut j-et mot ett l när Öster har lagt i den rödblå extraväxeln. Matcherna spelas på ett ställe som heter Röavallen. Där passar det väl bra med röa Östertröjor? (Eller bleka surbukar i solskenet.) Nordiska Akvarellmuseet är annars skärgårdsidyllen Skärhamns än så länge mest kända bravad.

Omg11 Husqvarna –  Östers IF, 22 juni
På Vapenvallen blev det däng 1999. Glenn Ståhl, f d Österspelare, gjorde då ett av målen för vår småländska kollega. Nu är det dags igen men Glenn återfinns nu som tränare. Husqvarnas skrivmaskiner ska få det tufft mot taggade laptopps från Växjö Stad. Eller som Ernest H skulle sagt: Farväl till vapnen!

Omg 13 Skövde AIK – Östers IF, 6 juli
När det är dags för match på Södermalms IP låter det som att det blir nära för EF Årsta, EF Solna och EF Södermalm. Men icke, sa Nicke Olausson. Skövde ligger i Västergötland och blir en av långresorna under 2008. Gäller för Ola.P att åka på rätt sida Vättern (västra, Ola!). Skövde är väl ärligt talat mer känd som handbollsstad men även för kändisar som Skara-Bert Karlsson, Robert Gustafsson, Christer Ulfbåge och Kristina Lugn. Och 2008 för matchen Skövde-Östers IF.

Omg 15 IFK Värnamo – Östers IF, 10 augusti
Att åka till Finnvedsvallen i Värnamo efter en förfest hos reseansvarig känns ärligt talat som när man åkte till Lammhult, Vislanda och Väckelsång för att se Öster 2 spela division 4-fotboll 2000 (”Skogsturnén”). Alla har väl inte en båt i Värnamo men man kan ju försöka ge alla gamla Österkändisar på båten. Spela Keno, inte Kuno. Kung Ku…Kung Keno. Lett å vinne.

Omg 17 Carlstad United – Östers IF, 24 augusti
Tingvalla i Karlstad lär inte fyllas lika bra som när Färjestad eller Boltic har hemmamatcher. Bandylaget Boltic fick för övrigt sitt namn från att de som bildade klubben hade två brittiska favoritlag i fotboll: Bolton och Celtic. Nästa år lär de även gilla Östers IF. Av en eller annan anledning.

Omg 19 Västra Frölunda – Östers IF, 31 augusti
Till Ruddalens konstgräs igen. West Front finns väl kvar och det lär bli minst tre offsidemål.

Omg 22 Motala AIF – Östers IF, 21 september
Ni som var med 1999 minns Idrottsparken i Motala för Daniel de Stefanos segermål efter två minuter, för att isländske keepern Magnusson lyckades hålla nollan och för att Stefan Lindstig vann typ en smörgåstårta i någon märklig kasttävling i halvtid.

Omg 24 Malmö Anadolu – Östers IF, 5 oktober
Det blir väl troligen så att även forna Turk Anadolu, Zlatans moderklubb, spelar på Malmö IP istället för i Rosengård när man nu är upp i landets tredje serie. Skulle inte förvåna om man leasar in Zlatan lagom till matchen mot Öster bara för att jäklas. Och Fakiren cyklar igen.

Omg 26 Lindome GIF – Östers IF, 19 oktober

På undertecknads trettioårsdag är det dags för slutomgången. Då kan undertecknad stanna kvar i landskapet Halland men måste ändå åka till Mölndals kommun i Västra Götalands län. Där hör Lindome hemma. Lindome GIFs supporterklubb heter Fula Gubbar (som hellre sett derbyn mot Falkenberg än långresa i de småländska skogarna) och hemmaplan är Lindevi. Orten Lindome är fylld av göteborgsarbetare som inte vill bo i Göteborg. Lindome har vidare blivit känd för det uppmärksammade mord som ledde till rättegången om Lindomefallet som med viss orätt kommit att symbolisera ett fall där två gärningsmän båda frik&auml
;nns efter att ha skyllt på varandra. Efter seriens slut 2008 ska väl inte alla skylla saker på varandra som året innan utan istället hylla varandra. Direkt på plats i Lindome.

Sammanfattat:
Vi ska supa Öster upp i Superettan
Vi kan spela basfiol och flöjt
Och vi kan dansa andra hållet
Andra hållet
Andra hållet
Vi kan dansa andra hållet
Andra hållet
Määä