Nyheter

Brev från Kuno

Peter "Kuno" Johansson, med många tränarår förflutna i Östers IF har på den senaste tiden varit lite i hetluften då hans roll som huvudtränare för IFK Värnamo tillsammans med uppdragen i Östers IF ifrågasatts av en del supportrar. Med anledning av detta har Kuno författat ett brev som vi härmed publicerar på eastfront.se. Vi har utelämnat ett inledande personligt stycke som Kuno ställt direkt till personen han skrev brevet till.

Hej!

Skriver detta lilla avskedsbrev till er för att jag tycker att jag och East Front alltid haft ett mycket bra förhållande mellan oss. Ni har alltid stöttat mig som tränare och jag har alltid högaktat er för er kärlek till Östers IF.

Kort om mig själv: Jag kom till Östers IF 1974 , långt innan en del av eastfrontarna ens var påtänkta, och fick förmånen att komma till en storklubb i sina glans dagar. Mina finaste stunder som fotbollssspelare upplevde jag i Östers IF och givetvis blev det "min" klubb. Åren gick och jag fick förmånen att komma tillbaka till Östers IF som damtränare och var med och förde upp laget till allsvenskan där vi för övrigt klarade oss kvar,vilket i sig var en bedrift och fostrade bl.a 5 st europamästarinnor med Frida Nordin och Helena Hasselberg i spetsen. Kommer aldrig att glömma East fronts stöd under dessa år. Tog sedan över Tipselit och tog fram bl.a Anton Axelsson, Emin Nouri, Robin Malmqvist, Erik Tengroth, Patrik Vieweg, Dennis Velic m.fl mf.

Var med under de tuffa ekonomiska åren i början av 2000 och har både skottat planer, delat ut choklad, sålt lotter, städat på stan mm mm för att Östers IF skulle klara sig ekonomiskt men framförallt för att jag älskar föreningsliv och i synnerhet Östers IF. Var med och startade ProCivitas fotbollsgymnasium som för övrigt gjort att Östers IF både sportsligt och ekonomiskt har kunnat bedriva en skolverksamhet på absolut toppnivå i landet. Har och är medlem i East Front för jag tycker att ni är en viktig del i vår förening. Har skrivit i er tidning och alltid ställt upp när ni velat intervjua mig eller bara snacka. Jag har levt Östers IF i mer än 30 år och som aktiv tränare eller spelare i mer än 10 av dessa. 

Att jag nu tränar Värnamo, och för övrigt trivs mycket bra i denna förening,innebär givetvis inte att jag tycker om Östers IF mindre. Varför jag är kvar i Östers IF är att styrelsen ännu inte hittat min efterträdare och vi har haft massor att göra med antagningar till fotbollsgymnasium, föräldrarmöten med ungdomslag,tränarrekrytering mm mm. Jag har jobbat kvar för att hjälpa Östers IF. Eftersom jag har över 35 semesterdagar att ta ut så kunde jag slutat direkt (26 nov dagen jag sa upp mig), men styrelsen både ungdom och huvudstyrelsen bad mig vara kvar för att versamheten i ett mycket tufft läge för Östers IF skulle kunna fortskrida. Jag har både lagt kvällar och helger för att detta skulle bli så bra som möjligt. Min familj har under någon månad knapppt sett skymten av mig på grund av allt arbete. Detta har jag gjort för att hjälpa Östers IF och jag har gjort det med glädje. Varför jag tackade nej till Östers IF var två orsaker:

1. Jag hade ett år kvar på kontraktet med Värnamo – som jag har mycket att tacka för. Både styrelse, spelare och ledare har gett mig så mycket och jag kände att jag hade mycket svårt att svika dessa. 

2. Min arbetsbelastning i Östers IF hade blivit alltför stor och jag hade med all säkerhet inte haft någon familj kvar.

Under många år har jag internt haft en del kritik mot att våra yngre spelare inte fått möjligheten att ta steget upp till att bli riktigt bra elitspelare och att man allför tidigt konstaterat att dessa inte räckt till trots de bara varit i 19 års åldern. Nu verkar Östers IF ha tagit ett principbeslut att detta inte ska få ske igen vilket jag tycker är alldeles lysande. När Linus Malmborg ,som jag för övrigt tog hit från Djurgårdens IF innan jag slutade med Tipselit, sa att han inte tänkte förnya sitt kontrakt med Östers IF utan skulle försöka utvecklas i en annan förening var jag givetvis "skyldig" att fråga honom om han kunde tänka sig spela för mig i Värnamo eftersom jag tycker han är en spelare som har potential att bli elitspelare (annars hade jag ju inte tagit hit honom från Djurgården). Linus var bl.a aktuell för Ängelholm, Östersund m.fl. föreningar och skulle han flytta från Östers IF så var det självklart att jag ville ha honom hos mig i Värnamo. Det skulle ju vara helt sjukt om jag inte frågat eller… 

Jag hoppas att Östers IF snart åter är tillbaka i den absoluta elitfotbollen och att vi i Värnamo kan göra en lika bra eller helst bättre säsong 2008. Jag gillar att jobba med ambitiösa och unga hungriga spelare och det får jag göra i Värnamo – vi har12 spelare i truppen som är 18 år eller yngre,så vi kommer givetvis inte kunna hindra Östers IF från att gå upp men vad jag kan lova är att vi kommer att göra vårt bästa för att utvecklas som fotbollsspelare och kanske kunna vinna någon match. 2008 kommer jag att träna Värnamo och göra allt i min makt för att vi skall lyckas så bra som möjligt trots mycket små resurser men med stort hjärta kan man ibland nå långt. Kanske jag någon gång i framtiden återkommer till klubben som jag i mer än 30 år har som "mitt" lag – ÖSTERS IF!

Hoppas dessa rader kan förklara varför läget är som det är och jag hoppas ni har förståelse.

Jag vill till sist önska alla EF:are en God Jul och ett Gott Nytt År!

MVH
Kuno