Nyheter

Replik till Johan Persson, SMP

Den 13/9 har en officiell replik från East Front publicerats in under sportdebatten i SMP. Repliken berör SMP:s sportchef Johan Perssons påstående i en krönika i måndags att "supporterföreningen är död". För er som inte har SMP följer svaret i sin helhet här.

Vi ska också tillägga att repliken skrevs i måndags förmiddag, alltså innan de senaste två dygnens händelser.


Ryktet om vår död är betydligt överdrivet

I måndagstidningen kunde vi läsa på sportkrönikeplats att Östers IF:s supporterförening East Front upphört att existera. Vi förstår att detta är menat som en provokation – en undran över att Norra Ståplats var tyst och öde under större delen av matchen mot Sirius – men tycker ändå att dödsförklaringen är en smula magstark.

Sanningen är att East Front fortfarande lever i högsta grad 15 år efter starten och dessutom har upplevt betydligt värre tider än så här. Men med motgång på planen för Östers IF så decimeras det som media och andra icke insatta personer ser av en supporterklubb – klacken på matcherna. Så är det i Stockholm, så är det i Landskrona och så är det i Växjö. Men supportrarna finns kvar. Tysta stundtals måhända, men fortfarande kvar.

Till exempel har East Front i år anordnat minst lika många bortaresor som supporterföreningarna till topplagen har gjort. Vi har våra egna matchvärdar på bortaplan till skillnad från många andra supporterföreningar. Vi har 400 st. betalande enskilda medlemmar i vårt medlemsregister, och en hemsida med över 1000 registrerade enskilda användare. Tro inget annat än att Östers supportrar fortfarande finns, och att de fortfarande engagerar sig i East Front.

Men om vi återgår till klackinsatsen som verkligen var mer än lovligt blek mot Sirius så kan vi berätta att ibland så finns det en gräns då man inte orkar stötta längre. Alla vet så väl att det är i motgång laget behöver stödet, men det är i ärlighetens namn så mycket smärta inblandat att man liksom tar slut inombords. Man kunde se Östersupportrar – äldre som yngre – med tårar i ögonen efter slutsignalen i söndags. Det här handlar om mer än att stå på en sektion i färgglada kläder och vifta med en halsduk; det handlar om ett liv, en passion och ett kall.

Avslutningsvis så finns det idag ett ganska stort antal ideellt arbetande personer i East Front. Vi gör det för att vi älskar Öster, men också för att vi tycker det är roligt att vi har vad vi anser en väl fungerande supporterförening. Vi har jobbat hårt för att kunna arrangera billiga bortaresor så att alla ska ha råd att kunna se Öster även på bortaplan. Vi har kämpat för att vi ska ha egna matchvärdar på de här resorna så att folk känner sig trygga; fjärran från våld, hot och annat som ibland brukar refereras till fotbollssupportrar. Vi har slitit för att vara en förening för alla Östersupportrar, även för de som inte alltid har möjlighet att se laget spela. Vi har också genom olika tifon försökt skapa en roligare inramning på både hemma- och bortaplan.

När man då så pass enkelt dödförklarar East Front i media baserat på en sämre klackinsats så dödförklarar man också det som East Front utför i bakgrunden. Man öppnar för mörkare krafter då inspirationen och viljan tryter för godare krafter.

En dag kan det vara så illa att det inte finns någon stabil officiell supporterförening knuten till Öster mer, och att vi då även i vår lilla stad får se konsekvenserna av detta.

Men den dagen är inte idag. East Front lever. Även om det skulle bli division 1 för Östers IF nästa år.

Tobias Croby, Webmaster
Magnus Skagert, Ordförande
Peter Liljenberg, Kassör
Johan Ekström, Sekreterare
Henrik Söder, Reseansvarig