Krönikor

Krönika: Da´n efter matchen kan va´ en fest…

…hämta din tidning, läs varje rad
Om alla målen, vem som var bäst
Dagen är räddad, jag är så, jag är så, jag är så glad…

Ja sannerligen. Solen sken över Växjö idag och gick sannerligen upp i Öster som i den klassiska låten från 90-talet varifrån ovanstående rader är hämtade.

En stabil bortaseger mot Häcken alltså i afton och jag var inte där. Lillkillen fyllde 6 år, och hur gärna jag än skulle ha velat ge honom och storebror en resa till Hisingen i födelsedagspresent insåg till och med en slipad förhandlare som jag att just det loppet var över innan det ens hade startat. Så det fick bli en liten släktsammankomst istället med tårta och grejer, och det var alls inte fel det heller. Kollade mobilen (autoupdatefunktionen på SVT:s texttv-via-web-sidan-377 funkar så klockrent) med jämna mellanrum och när det stod 0-0 efter en halvtimme var jag säker på att det kunde bli en riktigt trevlig afton även fotbollsmässigt.

I halvlek stod det ju dessutom 0-1. Jubel vid kalasbordet och snabb koll efter målskytt: Zavadil. Underbart.

I andra halvlek började festfolket droppa av här hemma, och jag tog mig ner i min svala källare och följde resten av matchen via SvFF:s webrapportering. Kändes stabilt hela tiden, jag var faktiskt inte ens nervös. När Nouri dök upp som målskytt för 0-2:an fick jag ett stort brett leende, och det var liksom tvådelat; dels kändes segern säkrare, dels var det just det faktum att Emin Nouri just gjort sitt första mål för Östers IF i A-lagsseriesammanhang. Emin – en favorit ända sedan den där magiska kvällen efter vinsten mot Frölunda 2005… men det är annan historia vi kan ta en annan gång.

Ska vi då snacka om vändning … njaaaa. Men OK: Vi har vunnit två seriematcher i rad, släppt in väldigt lite mål de senaste omgångarna, spelet har sett bättre ut och laget gör framför allt mål igen.

IF Sylvia: 3 mål
Slätthög BoIF: 11 mål
BK Häcken: 2 mål

16 mål och 0 insläppta på de här tre matcherna (av varierande karaktär) är mer än godkänt. Det är till och med riktigt, riktigt bra. Förklaringen? Kan vara mycket, men jag räcker åtminstone upp ett pekfinger för Anatolij Ponomarev. Förutom den negativa bedriften att ännu inte ha lyckats näta så har han varit så klockren. Löpningarna är rätt. Inställningen är rätt. Att komma in som ett lån och vilja bevisa så mycket som ”Toli” gjort kan mycket väl betyda vändningen för ett stukat bottenlag där ingen av A-lagsspelarna tidigare verkade tro att de faktiskt kan spela fotboll.

Där lämnar vi Östers IF för ett ögonblick och går in på en annan het potatis: Ska vårt forum även i fortsättningen tillåta att motståndarsupportrar kommer in och skriver?

Låt oss erkänna att vi haft problem med nivån i forumet stundtals. En handfull provocerande skribenter tycks ha till sin livsuppgift att göra livet surt för moderatorer och andra skribenter, och forumets regelverk har pressats till det yttersta.

Jag kan förstå att en del skribenter är arga och frustrerade över Östers IF insats i serien så här långt, och att det ibland kan leda till sämre diskussioner. Någonstans är ju ändå det helt OK, och även om vi måste sätta gränser så är det som regel överträdelser som jag som ansvarig utgivare kan acceptera. Men jag kan nog aldrig förstå nöjet att gå in som motståndarsupporter och sparka på liggande boll – så att säga. Trots det vill jag inte vägra dem möjligheten. Tvetydigt? Ja kanske. Men låt mig förklara.

Vår portal har i dagsläget 1029 registrerade användare and counting som man säger. Nya skribenter tickar in konstant. Fler än någonsin förr är aktiva på portalen och forumet trots Östers kräftgång, och jag vill gärna tro att det tyder på att vårt nuvarande upplägg har fördelar. Självklart är inte alla 1029 aktiva i ordets rätta bemärkelse, och lika självklart har inte alla Östers IF som sitt favoritlag. En del i den sistnämnda kategorin är tydliga med att förklara just det för alla som vill läsa, en del försöker smyga in diverse baktalande och ironiska betraktelser över Östers IF för att få in negativ stämning den vägen och en del – ja faktiskt – är riktigt vettiga skribenter som berikar de diskussioner som de deltar i.

Och för deras – och vår – skull så vill jag inte att packet ska vinna.

Det hade varit enkelt att börja banna användare till höger och vänster, ja man kan till och med ganska enkelt se till att endast de som t.ex. betalt medlemsavgift i East Front kan gå in och skriva/läsa i forumet om man verkligen ville hårdra det. Men vad hade det sänt för signaler?

Här har vi East Front, en elitistisk supporterförening endast till för de invigda som inte vill ta någon som helst diskussion utanför sina egna led.

Jag tror att sånt är farligt. Jag gör verkligen det. Och därför kan jag säga att så länge som jag är ansvarig utgivare för föreningens hemsida så gäller nuvarande regler. Dock med en skärpning; det kommer att bli betydligt enklare att få ett rött kort på forumet (avstängning två veckor) än det varit tidigare. Både för Östersupportrar och andra.

Mitt tips till de som är trötta på provocerande inlägg från både Östersupportrar och andra är följande:

1. Meddela moderatorerna din åsikt om en viss tråd/inlägg som gått för långt. Du kan gärna skicka PM till någon av Zingo, Linn, Rask eller ASAP, men glöm då inte att ange trådens namn. Många gör detta redan idag, men ju fler vi hjälps åt – desto bättre.

2. Ironisera/ ignorera. Att ironisera är roligt, och att ignorera är effektivt. Med glimten i ögat kan man snabbt förvandla en negativ tråd till en kul tråd som ger dina medsupportrar ett garv istället för ilska. Och kommer man inte på något kul att ”vända” tråden med så – ignorera.

Men mitt i allt fingerpekande vill jag också säga en sak: Ni, läsare och skribenter har den största delen i att vi har en så pass väl fungerande hemsida som vi har idag. Utan er feedback, ert stöd och support så hade EF:s hemsida säkert varit en i raden av trista och intetsägande supporterhemsidor. Det gör mig extra stolt att vi och vårt forum har överlevt t.ex. SvenskaFans-revolutionen; Östers redaktion d
är gör ett mycket bra jobb och har ett fint utbud, men ett rent forum är det optimala för djupare supporterdiskussioner. Det har vi visat tydligt.

Och nu laddar vi för nästa omgång av Östersåpan: Sitter Stille säkert? Kan spelarna fortsätta det fina arbetet över tre raka hemmamatcher? Hur ser serien ut för oss på kvällen den 16:e augusti?

Fan vet.

Men såpan följer vi likförbannat, eller hur?

Alltid, överjävlaallt, Öster.

//Z