Krönikor

Krönika: Zlatan är Zlatan…

Sparka Stille. Ge grabben en chans. Sparka Stille. Jamen va fan… SPARKA STILLE! Nu får du ju lägga av. Sparka Stille sa jag ju. Och betala hans lön i två och ett halvt år för ingenting? Ja, hellre det än att betala hans lön för att ta oss ner i division 3. Lugna ner dig lite. Varför då?

Det finns definitivt en psykiatrisk term för det man känner. Gissa själv vilken. Men förutom allt som hittills har blivit sagt så funderar jag över en sak. Jag har ingen aning om huruvida det är relevant eller inte, men det jag funderar över är…

Zlatan.

Om Zlatan hänger med huvudet, om Zlatan inte gör sitt bästa, vad gör tränaren då?

Sätter honom på bänken tills han lär sig att veta hut?

Hur bra skulle det gå? Skulle inte Zlatan bara tjura ihop ännu mer? Jag menar; Zlatan är ju Zlatan, trots allt.

Det hände sig tidigare i mitt liv att jag jobbade med programledare i TV av olika slag. En sak lärde jag mig tidigt. Programledare i allmänhet kommer från en annan planet. De kan vara trevliga och empatiska och bra på alla sätt och vis, men det är nåt med det där strålkastarljuset som gör att jag är övertygad:

I en galax inte alltför långt härifrån föds alla programledare upp, och sen forslas dom i lönndom ner till planeten jorden där dom placeras strategiskt på TV4, SVT, TV3 eller Canal Plus. Dom misslyckade exemplaren hamnar på TV6, Öppna Kanalen eller Kanal Lokal.

En programledare kan man inte deala med som vilken vanlig jordbo som helst. Du måste lirka och joxa och fixa och trixa för att hålla dom på gott humör. Men du har inget val, för alternativet är att sätta nån som inte är programledare i rutan, och det slutar aldrig väl.

Zlatan är Zlatan, det är vi alla överens om. Det jag – i min monumentala okunnighet om sakernas tillstånd – funderar över är om inte Figu är Figu.

Inför matchen mot Kalmar talade Stille ut på Offiicella, i nåt som liknade (ursäkta Strindberg-stölden) En dåres försvarstal. Han sa bland annat:

”Vi har pratat mycket om konkurrens i laget. Spelarna måste förstå vad det innebär. Om de inte presterar så riskerar de att bytas ut.”

Och så sa han:

”Alla måste ifrågasätta sig själv. Gjorde jag ett bra jobb för laget eller kunde jag ha gjort bättre?

Men tänk om Figu är Figu? Tänk om en med huvudet lätt hängande Figu inte blir bättre av att sättas på bänken? Tänk om Figu tvärtom blir sämre? Tänk om laget därmed blir sämre? Tänk om laget därmed åker ur?

Det påminner i så fall om ”Operationen lyckades, patienten dog”. Stille vann slaget om principerna, men laget hamnade i division 1.

Tja, det var min lilla fundering. Sen kan det ju gå bra ändå till slut. Och det kan ju rent av bero på att Stille är Stille.

Schizofren var ordet. Vågade inte skriva det innan. Chansen att man stavar rätt är ju inte större än att Figu får starta på söndag.