Nyheter

Krönika: Häng hela världen! Eller?

Giles Stille borde aldrig ha lämnat de brittiska öarna. Håkan Arvidsson borde aldrig ha lämnat klubben och när han nu ändå gjorde det så borde han inte ha kommit tillbaka. Ola Rydén borde inte ha lämnat speakerbåset, och han borde definitivt inte ha lämnat över detsamma till dottern. Hasse Backe borde inte ha lämnat klubben 1993, och sen dess borde han ha kommit tillbaka varje dag.

Själv borde jag kanske ligga lågt. Eller så borde jag gå i polemik med det mesta när det nu ändå är så jag känner. Jag väljer polemiken. Jag tror bestämt att det är läge att vi tar och lugnar ner oss.

En större och bredare vrede har jag så här långt aldrig upplevt på forum. Det finns ju olika grader av det mesta, t.ex. på temat ”avgå!”.

Den första graden är just den; ”Avgå för fan, Stille, du är ju kass!”.

Den andra graden är (ungefär): ”Nu måste Stille gå, det här är ju katastrof för klubben”.

Den tredje graden är (ungefär, och riktat till Stilles omedelbara närhet): Jamen sparka honom då! Så här kan det inte fortsätta!

Den fjärde graden är: Raljans, ironi, galghumor; allt på temat att vi nu befinner oss bortom all räddning.

Stämningen på forum har nått fjärde graden. Den femte graden hade kunnat vara att vi tände eld på oss själva utanför Vallen i protest, om det bara inte hade regnat så förbannat.

Om vi hoppar över det sistnämnda så är det ruskigt illa ställt redan med grad fyra. Supportrarna har tappat tron, en närmast chockartad upplevelse, ungefär som att i hela sitt liv tillbe Gud och leva efter hans behag, och lik förbannat tvingas plågas på dödsbädden med svår cancer och andnöd. ”Herre, varför har du förkastat mig, varför vänder du ditt ansikte från mig?” som Psaltaren skulle ha sagt.

Fast det är lättare med Herren. Vi vet ju sedan länge att det är en nyckfull figur. Öster var liksom lite lättare att begripa sig på. Det var sju goda år, följt av sju år av nöd. Rakt och enkelt. Men så plötsligt skickade dom in ett extra nödår mitt i all bördig grönska. Autostradan mot Allsvenskan slingrade sig som en mask, och när den hade slingrat färdigt var den vänd åt andra hållet, ner mot division jag-vill-inte-veta-vad-den-heter-men-det-är-för-fan-division-3-EGENTLIGEN!

Och då freakade vi ut. Vi tappade inte bara tron på att det nog skulle ordna sig i år trots allt, vi tappade tron på hela skiten. ALLA utan undantag borde avgå. Alla utlänningarna i laget, alla gamlingarna, hela styrelsen, definitivt tränaren, och Ola Rydén förstås och hela hans släkt, Judas Iskariot och Lars-Åke Lagrell. Jaså han har redan gått? Jamen ändå!

Det jag mitt i Harmagedon funderar över är om saker och ting trots allt inte kan gå åt helvete utan att det står att finna någon illvillig dirigent i ett orkesterdike någonstans.

Kommer ni ihåg Nick Leeson? Det var ju det där stjärnskottet på Barings Bank som gjorde precis allting rätt, så rätt och så till den milda grad att hela jävla banken gick i konkurs. Den samlade finansvärlden plockade därpå fram fjäder och tjära och geggade först in Leeson i sörjan och sen drog dom honom i smutsen efter sig ända tills han spärrades in på tillräckligt många år.

Jovisst gjorde väl Leeson fel. Det kan ju inte vara RÄTT att driva sin arbetsgivare i konkurs. Det kan ju inte vara RÄTT att driva ett elitfotbollslag ner i en division som man inte vill veta namnet på.

Men likväl. Om det inte hade blivit jordbävning i japanska Kobe, om inte en herrans massa människor och byggnader och affärer gått i graven just därför, då kunde gamle fängelsekunden Leeson fanimej ha varit världsbankschef i dag. Det var jordbävningen som sänkte honom.

Så rätt han tänkte, så fel det blev? Ja, kanske, om man vill tolka det hela lite välvilligt.

Öster gick ju ärligt talar jevvligt bra i höstas. Det var Österfotboll så det stod härliga till. Borde vi inte ha lett över Bajen med 7-0 i paus på Vallen?

Det var ju bara det här med att vi inte hade nån som kunde trycka in bollen. Och att vi hade en tränare som inte var tillräckligt ansvarsfull i det defensiva tänket. Och en målvakt som var en försäsong från att ha tagit steget från labil till habil, kanske ännu mer. Inte ändra för mycket, är det då lätt att tänka. En ny tränare som balanserar upp defensiven. Och vi behåller våra importer, dom gjorde ju bra ifrån sig i höstas. Och vi ser till att ha en slant i kassan så att vi kan förstärka framåt om det skulle behövas, för ärligt talar var det en hel del otur inblandat när bollen i höstas hela tiden slog i stolpe eller ribba i stället för att trilla in.

Och så in med en sportchef som i lugn och ro kan fokusera på det långsiktiga, medan laget långsamt kryssar sig upp i allsvenskan igen. Ja så gör vi! Kontinuitet!

Förändringsbenägenhet! Framåtanda! Professionalism! Och, javisst ja, vi tar det av Backe som vi kan komma åt. Vi låter honom leda ett antal seminarier, vi ska åter bli hela länets angelägenhet.

Så rätt dom tänkte, kan jag tänka. Så fel det blev, vill jag skrika.

Men vem ska man hänga för det? Ja, inte dom som tänkte. Och det var väl Curtan och hans styrelse, och Rydén och – vad vet jag – hans dotter. Om jag en gång har tänkt att dom har tänkt rätt, då kan jag inte tänka mig att förneka det ett halvår senare.

Så vem ska vi hänga? Judas Iskariot? Eller, till att börja med, ska vi börja med att ge honom ett annat namn? Vafan, han gick ju till Väckelsång eller vad det var. Och oredan i Öster var väl rejäl vid den tiden, kan tänka. Och så saknade han den allsvenska pulsen, och så blev det som det blev. Forgive and forget som Basil Fawlty sa (utan att mena det). Vända andra kinden till, sa Jesus (och han menade det nog). Trångsinthet, långsinthet och revirtänkande skapar krig, säger jag. Nä du, Judas, för mig är du Arvidsson hela dan. Och jag kommer ihåg hur du var på plan i den rödblåa dressen.

Men för den skull kunde vi ju hänga dig ändå, om det behövdes. Det är bara det att jag har så svårt att se vad du har gjort för fel. Jag kan tänka att du efter några omgångar fick prioritera om. Det långsiktiga fick stå tillbaka en skvätt för det omedelbara. Men om jag har sett och läst rätt så var det väl inte du
som blev utvisad i Uppsala? Och inte var det väl du som plötsligt fick för dig att du var i rakt nedstigande led släkt med Sitting Bull och att alla elva i motståndarlaget var ättlingar till General Custer? Och inte är väl du gift med Zavva och inte tog väl du era gemensamma barn och flyttade hem till mamma nånstans längs Elbes nersmutsade strand? Och säg inte att det var du med ditt trollspö som såg till att ingen i hela världen ville köpa Figu, trots att han var ute med håven i ett halvår i sträck?

Har jag fel i allt det här så ber jag om ursäkt. Om det var du trots allt, då ska du nog fundera på att dra. Nu.

Annars vetifan. Ska du avgå för att du inte signade en medelmåtta i Åtvidaberg, vars främsta merit är att han har ett svenskt pass? Njae, jag vet inte.

Ska du avgå för att du inte köper hem Johan Elmander, eller åtminstone nån av toppanfallarna i allsvenskan eller åtminstone nån av bänknötarna?

Ja, om du inte har försökt eller åtminstone tänkt tanken. Annars ska du nog stanna. Syndabocken får vi nog hitta någon annanstans…

Giles Stille, alltså?

Mannen som jag ville tro så mycket på. Han har en intelligent uppsyn och ett lågmält sätt. I England serverar dom pommes frites till lasagne, och fisk invirad i tidningspapper, men jag kände ändå att jag inte ville lägga Stille det till last.

Däremot har han fått även mig att tappa fotfästet, när ALLT det som jag har lärt mig är Österfotboll plötsligt bara var borta. Jag är inte helt säker på att Stille ska ha skulden för att det är som det är, jag lutar fortfarande åt att saker faktiskt kan gå åt helvete utan att någon med nödvändighet ligger bakom, men att det inte längre är kul att se laget spela boll, det är fanimej Stilles fel. För mig är det uppenbart att han räknade med att det nog skulle lösa sig ändå i offensiven, bara vi stramade upp där bak. Och så tänkte han inte på att ALLA i ett lag får näring av mål i motståndarens bur, inte bara den som gör målet och den som passar. När försvararna strax började lida av näringsbrist då brast hela kedjan.

Det mest knäckande för mig var när Stille stod i TV-rutan och var så himla nöjd över segern mot J-södra. Ja det kunde han väl vara, men inte med spelet, Stille. Du MÅSTE ha sett att det såg för jävligt ut. Om du INTE drog slutsatsen att det måste till strategiska förändringar så… ja stämningen kräver att vi hänger NÅN, och du är närmast till hands.

Men okej då. Under tio minuter mot Ljungskile så kände jag igen laget, det gjorde jag. Och du möblerade om, det gjorde du, det var nästan så att man trodde att du ville att vi skulle göra mål. Och det lät på radion som att det var kämpatakter som rådde när vi mötte djurplågarna på listerlandet. Du är ju inte så rutinerad än i de större sammanhangen, och för mig är inte det viktiga att vi vinner nästa match, utan att du visar att du har nya idéer med det material du förfogar över. Jag tror, i min monumentala okunnighet om fotbollsstrategi, att även du kan ha TÄNKT rätt från början, d.v.s. att vi ska avvakta och tålamoda oss fram till 1-0-segrar mot betongförsvar och fotbollsmördare. Men rätt kan som sagt bli fel utan giltigt skäl, och då är det adapt and improvise som gäller. Du hade kanske rätt, du fick definitivt fel, nu måste du tänka om. Eller byta klubb. Det finns en jämrans massa dödgrävarklubbar där ute som skulle behöva dina tjänster. Men gå inte än, jag har ändrat mig. Låt oss först se om du kan fånga dagen, älska livet, stoppa fingrarna i halsen under kräftskivan och sen köra i sex timmar till.

Till dig som lever ett så fattigt och innehållslöst liv att du har kunnat ta dig tid att läsa ända hit vill jag säga:

Gnäll inte så förbannat.

Och till den som – högst eventuellt – har läxat upp Ako för att han har sagt för mycket på EF Forum vill jag säga:

Be honom om ursäkt, tala om för hela världen vad det var ni argumenterade om, gå sen vidare i livet. Hur många gånger har inte Ako räddat klubben från onödig EF-storm genom sina väl avvägda gläntanden på dörrar? Dörr på glänt, inte mer. Det är Ako. Och skulle vinden och regnet någon gång på sistone ha tagit tag i dörren och ryckt upp den, så va fan. Varför skulle han vara den ende av alla som INTE är påverkad av allt det här. Väg i så fall det mot gångerna han har varit i största möjliga tjänst. Vänner ska man vårda. Fienderna är många nog som de är.

Är det jobbigt med all frustration bland supportrar och förstå-sig-påare runt klubben? Stryp då informationsflödet. Intag största möjliga tystnad. Möt inte kritiken. Hitta sen i värsta fall på något som inte är sant. Vill ni ha tips på mer, så ring Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló. Dom vet hur en slipsten ska dras.