Krönikor

Krönika: Gammalt och nytt

Tänk vad en seger kan göra. Växjös många lövträd blev grönare, de gnälliga människorna i staden vackrare och den kronobergska skogsrenade luften så mycket lättare att andas. Att vi i och med 3-1 i onsdags besegrat Örebro SK i de tre senaste raka tävlingsmatcherna känns overkligt, det känns som igår som Dan Sahlin alltid nickade in 0-1 i 80:e minuten på Värendsvallen och Sven ”Dala” Dahlkvist var kung i Örebromuren. Ack (o)ljuva 90-tal.

Jag vågar inte tala om vändningen, då jag såg det här spelet redan mot Landskrona och Norrköping men att vi då aldrig fick de kontringslägena som Bennett/Johnson förvaltade… hmm väl kan jag inte skriva, de skulle faktiskt dunkat in några till – men vinsten var huvudsaken. Att få se glada spelare gå av Värendsvallens matta till publikens hyllningar är alltid fantastiskt, och dessvärre på senare tid väldigt sällsynt.
Nästan lika sällsynt som att Växjöpubliken sluter upp och skapar folkfest. EF:s gamla ironiska talkör ”Festligt, folkligt, fullsatt” (som kommer från en av Östers IF:s mindre lyckade slogans) ekade över betongen i onsdags med den nästan ännu roligare omskrivningen ”Folkligt, folkligt, folkligt”.  Men det är så enkelt att vinner laget några seriematcher så att Växjöbon börjar känna doften av allsvenskan igen så kommer han tillbaka. Öster har de senaste åren haft riktigt bra siffror, inte enastående, men klart godkända sett till tabellplacering och spel.

Trots ett ganska kasst publikstöd sett till tabellplacering så är man elva mil österut just nu oerhört stora i käften och säkra på sitt lags kapacitet, vilket märks på EF:s forum. Jag vet vad det beror på. Lillebror kan helt enkelt inte släppa taget; hans bitterhet över att aldrig kunna bli så älskad och hyllad som storebror en gång var genomsyrar många supportrar från östsidan.  Men det finns också de som hoppas på en allsvenska med både ett starkt Öster och ett starkt Kalmar, och visst -fotbollsmässigt skulle det vara ett enormt lyft för Småland som region.

För det finns spelare i Småland och sydost så det räcker åt både ÖIF, KFF, Mjällby och även J-Södra. Mina två favoritspelare i onsdags, Mario Vasilj och Emin Nouri är t.ex. från Rydaholm (Jönköpings län förvisso men en klar anknytning till Kronoberg) respektive Växjö.

Supporterunderlaget är dessvärre betydligt mindre får man anta, men ska nog kunna fås att räcka till ändå. Och frågan är vad den nya generationen supportrar som nu kommer underifrån (åldersmässigt) kommer göra för supporterkulturen.

Det finns några trådar på forumet som handlar om detta. Det äldre gardet får en del kritik för att EF är för töntigt, för välanpassat och inte syns tillräckligt mycket. Jag tror man menar med detta att det inte finns några skandaler runt EF (längre). Inga böter på matcherna, resorna går ordnat och lugnt till, ingen överdriven fylla och bra kontakt med såväl huvudförening som supporterpolis. Det har helt enkelt blivit så med åren, vi har blivit äldre, lugnare, kanske fått egna barn och med detta velat verka mer för en supporterförening für alle.  Och där alle betyder den genomsnittligt fotbollsintresserade.

Det har sina nackdelar det där, men också fördelar.

Den största fördelen är att iochmed att vi satsat så mycket på att finslipa organisation, administration och andra ”tråkiga” saker runt föreningen så har vi skapat en förening som går runt ekonomiskt och har pengar att kunna erbjuda billiga bortaresor (vilket alltid varit något av EF:s mantra, alla ska kunna åka med). Och med närmandet till Östers IF så har EF nu representanter i föreningens arenagrupp (som diskuterar Östers nya arena) , informationsgrupp m.m. Bara en sådan sak som att Öster gör reklam på matcherna att besökarna ska följa med på EF:s bortaresor hade varit otänkbart t.ex. 2001.

Nackdelarna är just vad som diskuteras i forumet; vi blir bekväma, för mogna och tappar lite kontakt med den yngre generationen supportrar. De känner inte till alla historier från motgångsåren 1999-2002 (eller ännu tidigare) och har inte heller varit med om att t.ex. se den interna EF-jargongen växa fram och utvecklas på landsvägar och arenor runt om i landet. Jag kan mycket väl förstå att de kan känna sig lite överkörda och frustrerade av att tillhöra en förening som East Front anno 2007.

Så vad kan man göra åt det?

Inte mycket tyvärr. East Front kommer nog att fortsätta som det gjort, faktum är ju att vi växer sakta men säkert och att vi t.ex. idag har betydligt lättare att fylla bussar till bortamatcher än för några år sedan.  Det jobb som många av oss lagt ner vill vi inte kasta bort. Vi tror på det vi gör, även om det i motgång kan kännas betungande så tror jag många av föreningens aktiva ändå är så pass stolta över vår baby att man inte siktar på förändring i första taget.

Men det är ju heller inget som hindrar att nya supporterföreningar och fraktioner skapas under eller vid sidan av EF, fraktioner som har sin inriktning, lokalitet och egna stadgar. Och så länge det inte handlar om rena firmaverksamheter eller annat som allvarligt skadar föreningen vi stöttar så är det en utveckling jag önskar sker. Ta till exempel Hansa Rostock, vars supporterkultur många av oss sett på nära håll. Varje liten stad runt Rostock (eller t.o.m. stadsdel) har sina egna ultras + att medlemmarna där även kan tillhöra någon av de större fraktionerna och följa med på deras resor m.m. Det är alls inget hinder. Visst finns en rivalitet mellan dem, men den verkar mest stimulerande och sporrar till bättre tifon m.m.

Alla kan vi ju inte vara East Front.

Men det vi kan göra nu allihop är att stötta. För det är så ini helvete häftigt att vara med om en vändning efter att ha varit djupt nere i träsket. Och veta att belöningen kan komma där någonstans i höst, då fotbollen är mörk, kall och med nerverna utanpå benskydden… Det är inte orealistiskt.

Sirius och Uppsala är långt bort från Växjö, men EF kommer att vara på plats. Dock inte via officiell resa d
en här gången smo det ser ut men våra Mälardalssupportrar får ta upp manteln och kämpa på plats åt oss allihop.

Efter det är nästa bortamatch Jönköping. Väderstreckens kamp, Söder mot Öster. Och det ska bara bli invasion från alla håll och kanter.

Och alla med rödblå hjärtan är välkomna att delta.

//Z