Nyheter

Matchrapport: Öster – Häcken 1-2

Premiär. Förbannade premiär. Men jag tänker inte gräva ner mig för mycket, Öster presterade ändå så pass bra fotboll att man klarar att gå rakryggad och möta kollegornas tråkningar imorgon. Håna på ni, se om jag bryr mig. Ska förklara varför lite senare i rapporten.

Öster inledde lite som väntat med:

Robin Malmqvist
Emin Nouri, Fredrik Bild, Marco Da Silva, Tyler Hughes
Helgi Daniélsson, Fredrik Gustafson, Figueiredo, Daniel Svensson
Teafore Bennett, Freddy Borg

Och på bänken hittade vi:
Veselovsky, Claesson, Johnson, Vasilj, Tengroth

Man såg ganska fort att det här skulle bli en riktigt bra Superettamatch. Om man jämför från förra året när de här två lagen möttes under finare former i den högsta serien så var det inte mycket som skilde såväl tempo- som kompetensmässigt. Det säger en del om var lagen står idag, men kanske tyvärr också en del om varför de åkte ur…

Öster har som ni vet spelat extremt stabilt bakåt under försäsongen. Därför blev man inte alls glad över att se ganska märkliga ageranden i backlinjen emellanåt. Häckens 0-1 i 19:e var ett typexempel på ett sådant; Malmqvist lämnar målet i en feltajmad utrusning, ångrar sig halvvägs och lämnar således Da Silva i ett tufft läge mot Häckens framstormande Mambo-Mumba. Bollen går i en retfull båge över Malmqvist och det blir sådär knäpptyst på Vallen som bara en premiäromgång i Superettan kan uppbringa.

Men Öster repade mod och spelade upp sig klart efter målet. 1-1 kvitteringen var både logisk och rättvis; Tyler Hughes växlade med Svensson vid mittlinjen och slog ett perfekt vänsterinlägg som gick strax förbi Borg… Men som tur var hade vi två man i boxen den här gången och Bennet kunde enkelt skalla in sitt första mål för säsongen.

I andra halvlek kröp Häcken mer bakåt och spelade lite mer avvaktande. Mycket klokt skulle det visa sig, för även om Öster förde spelet och dominerade mittfältet halvleken igenom så var det Häcken som gjorde det avgörande målet. Den här gången kunde man i mitt tycke inte klandra någon Österspelare; laget låg högt uppe och tryckte på för ledningsmålet när Häcken spelvände väldigt rappt och friställde en lika rapp Häckenspelare med Malmqvist. Orättvist, men… Så är det.

Ryan Johnson kom in strax efter det målet istället för en tröttkörd Freddy Borg (som för övrigt kämpat på riktigt bra och bara skaffat sig ett gult kort för snack) och visade goda intentioner. Killen har ett sensationellt häng, och vi måste utnyttja det med fler inlägg från kanterna framöver. Nu fick Johnson mest centrala bollar mot sig då Häcken stängde kanterna effektivt i slutminuterna.

Nej som sagt, jag tänker inte gräva ner mig i detta. Vi kan bara konstatera några saker:

  • Häcken var effektiva, av tre skott på mål satt två vilket ger 66%. Öster å sin sida satte ett av fyra vilket ger 25%. Och nu blev det för mycket hockey över den här rapporten känner jag, ska genast sluta…
  • Jag är tämligen övertygad om – liksom Wernersson, Backe m.fl. tyckare – att det var Superettans två bästa lag i dagsläget som möttes idag. Sen kan mycket hända på vägen som förändrar detta, men vi måste ändå vara optimister sett till vad vi fick se idag.
Spelarkritik så. Marco Da Silva tillsammans med Robin Malmqvist var darrigast på plan idag, och det muttrades friskt på läktaren omkring mig om varför Mario Vasilj aldrig tycks få chansen som förstaval före kollegan Da Silva. Jag instämmer med muttrandet, lider en del med Rydaholmskillen, och hoppas han fortsätter kämpa hårt för sin plats – den blir mer och mer rättmätig. I övrigt ganska jämnt skägg i Österlaget, men Figueiredo sticker som vanligt ut och Helgi/Nouri bildar en härlig högerkant. Och jag vill också berömma Tyler Hughes som gjorde som jag sa i min senaste kritik (host, harkel) och tog lite mer offensiva löpningar. Ett sådant initiativ gav Öster kvitteringen.

Vi drar våra snuttefiltar över oss några dagar och fokuserar sen på Bunkeflo. Förhoppningsvis liras den matchen på härligt gemytliga Malmö IP, en arena i en region där det finns gott om Österstöd. Kan bli riktigt roligt.

Ta ledigt från jobbet, skippa föreläsningarna och/eller skolka från skolan är mitt tips.

Eder (Falcao),

//Z