Krönikor

Krönika: GAIS gör mig glad

gais.pngEfter at ha legat däckad i några timmar nu på eftermiddagen i migrän var det balsam för både själen och mitt ömmande huvud att få läsa om kvällens insats i Göteborg. Att segra mot GAIS må vara mindre viktigt, men att laget fungerade stabilt utan Fidde G som ansvarstagare på mitten och endast släppte in ett mål och tillät få chanser att skapas för ett allsvenskt motståndarlag är mycket bra.

Man bygger ett fotbollslag bakifrån, heter det ju.
En av mina reflektioner av försäsongen är att trots vi möblerat om ganska friskt därbak (tror inte samma backlinje startat två matcher i följd) så blir resultatet ungefär detsamma. Och jag gillar resultatet. Det är ett enkelt försvarsspel vars rollfördelning håller. Inga krusiduller, utan ganska tufft, fysiskt. Och ändå tillåts såväl mittbackar som defensivmittar och ytterbackar att delta i offensiven.
Såg vi någonsin spelare som Nouri och Fidde G stå strax utanför motståndarens straffområde och måtta skott förra året? Och om vi nu hade gjort det, hade vi då inte varit livrädda för konsekvenserna?
Jag hävdar att försvarsspelet redan fått sig en nödvändig upplyftning gentemot förra året. Och det är positivt, för det var det allra första som skulle rättas till. Backlinjen kan åka till Turkiet med fokus för den enskilde individen inställt på att ta en ordinarie plats i lagbygget, och inte så mycket ångestfyllt tänka ”hur f-n ska vi reda ut det här nu då?”.
Kantspelet och anfallet kan dock inte slappna av riktigt lika lätt. En mission återstår.
I en av forumets bästa diskussionstrådar på länge så har det diskuterats ”Hur hantera köttmuren?”. Har ni inte läst tråden så gör det bums – och ja – det gäller även er, Stille och Wibrån. För det är väldigt nyktra beskrivningar av hur Östers matcher kommer att se ut, och konstruktiv kritik när den är som bäst.
Jag har alltid varit en förespråkare av ett rappt kantspel som ett av huvudmålen med att hantera en köttmur. Med pigga kanter som bärare av snabba spelvändningar drar man isär motståndaren, och kompletterar man detta med en diagonalt löpande forward (Bennet, Mister X) och en bollmottagande forward (Teever, Borg) så får man många härliga alternativ att välja mellan framåt.
Frågan är hur våra nuvarande yttermittfältare ska hantera en sådan roll. Jag tycker nämligen inte vi har någon klockren yttermittfältare som är spikad på en plats i startelvan. Olausson är typen, men är inte riktigt i startelvan ännu. Zavadil och Svensson är mer centrala spelare som spelar på kanten för att ”få plats”, och Borg ser vilsen ut och tappar fokus när han behöver lägga sig till med defensiva uppgifter. Nouri kan fungera, men behövs mer i backlinjen med sin rapphet och följsamhet.
svensson.pngNu ska vi förmodligen som det ser ut endast värva en spelare till, och jag tror mig veta att jag och sportansvariga i Öster är överens om så blir fallet: Det bör vara en djupledslöpande forward. Alltså får vi lösa yttermittfältet internt. Och då röstar jag – trots halvdissen ovan – på Zavadil och Svensson. Zavadil har snabbheten, inläggen, en kreativ löpvillighet och tanken bakåt. Svensson har klurigheten, målfarligheten och tanken bakåt. Jag tycker mig se att det kan funka.
Nu bryter vi analyserandet och konstaterar att han den där ryktet säger att Turkietlägret kommer att följas av såväl SMP som en speciell utsänd från Österlägret vars nick i forumet påminner oss om kola. Godis i dubbel bemärkelse. Lite trist dock att inte Figuireido medverkar men så är det ju med landslagslirare… Ser fram emot att kunna följa laget dagligen nu när allvaret drar ihop sig.
Och jag läser överallt på andra SE-lags hemsidor och bloggar att Öster utsett dig själva som favoriter. Det känns precis som det vi luttrade Östersupportrar brukar syssla med: Att hela tiden hitta lag som är bättre än oss, luska ut fallgroparna och skriva fåniga krönikor om att det är bra att inte vinna för många träningsmatcher.

Det där sista gällde dock mest mig själv.

Nä, det är väl helt enkelt så att vi får stå ut med att vara en favorit nu när det ser ut som det gör, vi får stå ut med köttmurar och dålig rapportering (fyra rader i Aftonbladet är i det närmaste fantastiskt om det handlar om Superettan). Vi får också njuta av insatser som t.ex. Svenska Fans Österredaktion ståtat med på sistone med fina intervjuer och ett helt fantastiskt bildspel med gamla bilder från Bildbyrån. Lite grinig över att de har en så fantastisk flora av bilder att välja mellan medan en annan får tigga, be eller eventuellt fota själv.

Men vi ska inte ligga på latsidan här på eastfront.se heller. Avvakta och se. Åtminstone tre stora nyheter är klara innan säsongsstart…

Må gott, lev väl och älska Östers IF.

Eder (Falcao),
Z