Nyheter

8:e januari: Första träningen

Er utsände var på plats för att få se lite fotbollshungriga A-lagsspelare och sniffa upp de hetaste ryktena just nu i föreningen. I princip allt annat har hänt: ny sportchef, ny tränare, ny assisterande tränare, ny organisation o.s.v. men den egentliga Silly Season – den som rör spelartruppen – har förutom två unga och pigga nyförvärv (Olausson och Göransson) hittills varit kusligt tyst. Nu ändrar vi på det.

Men först och främst träningen. Stille och Wibbe hade som inledning ett möte med spelarna (vilket får ses som logiskt) varpå själva träningen kom igång nästan 45 minuter senare än utlovat. Träningen inleddes med jogging varierat med lite skojigheter från vår engelske vän – vid ett givet röstkommando skulle spelarna hoppa upp och låtsas nicka, vid ett annat nudda marken, vid ett tredje vända om o.s.v. Så långt allt ganska normalt. Men vid ett speciellt kommando (som jag dessvärre inte kunde tolka) hoppade spelarna upp på varandras ryggar(!) och om jag förstod det rätt så fick den sista spelaren som inte hittade en rygg att klättra upp på som straff göra några gammaldags fina gympingskutt… Underhållande för både spelarna och oss på läktarna.

Sedan följde boll och passningsövningar i ett hyggligt tempo som faktiskt fick mig att haja till lite, med tanke på att det var första träningen och den lugna inledningen. Mycket teknik, hårda passningar, bollmottagning och rusher. När spelarna fick gå för att dricka och hämta andan såg man tydligt att det var allvar från minut ett som gällde, även om gliringarna och skratten givetvis också fanns där.

Därpå lite flerbollsspel på liten yta som gick oss ganska omärkt förbi då vi satt på den  obligatoriske kantläktaren och övningen ägde rum vid mittplan. Fnys. Där får Stille skärpa till sig, vi träningssupportrar kan ju inte bara byta läktarplats på det viset! Assisterande tränare Wibrån fick också en välförtjänt gliring från supporterhåll när han skulle hämta västar och hade stora svårigheter att få ut dem från ringen… men det känns som att han kommer att få kläm på det inom kort.

Sedan var det dags för höjdpunkten – tvåmål! Stille stod och analyserade vid kanten medan spelarna fick glänsa lite som de ville. Noterbart att det small ganska bra direkt i närkamperna, det kändes lite som att spelarna ville visa den nya tränaren vilka de var. Några spelare utmärkte sig lite extra/fick lite extra uppmärksamhet: Zavadil (vilket tillslag, redan i rätt tempo), Olausson (springer rätt hela tiden, snurrar och trixar, en riktig kantspelare), Göransson (såg ”färdig” ut, bra tillslag och inlägg), Veselovsky (härliga TV-räddningar) och Bild (vaken redan nu). Efter två ”matcher” var det dags att avsluta årets första träning, och vid det här laget var det svettigt i truppen…

Många undrar säkert vilken slags tränare Giles Stille är, och det är väl lite för tidigt att dra den slutsatsen efter en träning… Men för den som väntat sig en gapig engelsman som är högröd i ansiktet så tror jag att man är lite fel ute. Stille verkar lugn och instruerande. Men som sagt – det kan ju bara bero på att karln försöker bilda sig en uppfattning om vad det är han har att leka med…

Så vad var det han hade att leka med? Vi kunde spotta de allra flesta från A-laget, de som avvek var Asha, Figueiredo, Bennett och Malmqvist. Det fanns ju olika anledningar till det, dessa följer nedan:

Yamba Asha: Ska ha skrivit kontrakt med en angolansk klubb, vilket bör medföra att förhandlingar snarast bör inledas. Öster ägde en optionsrätt till spelaren, vilken man utnyttjade innan årsskiftet väl medveten om att det finns ett marknadsvärde i spelaren (och namnet). Iochmed att ett kontrakt redan ska vara påskrivet har ett fel begåtts, och med tanke på var Asha nu befinner sig kan det bli en segdragen historia innan Öser får några pengar. Men – man vet aldrig, kanske har den angolanska klubben så pass rent mjöl i påsen (och bra ekonomi) att man reder upp situationen snabbt.

Paolo Figueiredo: Paolo har fått tillstånd av Öster att leta efter ny klubb, och har därför uppskov med träningen. Den 34-årige angolanen har sagt att han är medveten om sitt kontrakt och att han fullföljer det som utlovat om ingen lösning dyker upp, men Öster är väl medvetna här om att det finns en övervikt på konstruktiva innermittar i truppen och ser givetvis gärna en smärre summa + en lönekostnad mindre att lägga på något annat. Tipset är att man därför släpper ”Figge” ganska billigt till en portugisisk klubb eller liknande förhållandevis snabbt; dels som en tjänst för en spelare som faktiskt tjänat föreningen väl (en alltigenom seriös och professionell spelare), dels för att få mer tid att leta nytt…

Teafore Bennett: Det ÄR bara visumproblem. Garanterat. Både jamaicanen och Östers IF är fullt inställda på att han spelar i rödblått 2007.

Robin Malmqvist: Är på Bosön på träningsläger med U21-landslaget, och återvänder till Öster och Växjö nästa vecka.

Slutsats: Båda angolanerna bort är det senaste tipset. Än så länge har vi inte fått någon information från Öster huruvida de här spelarna kommer att ersättas, och det blir spännande att följa – bland annat eftersom Backman så lättvindigt släpptes till J-Södra för några veckor sedan…

Ska sluta rapporten med att konstatera att några motivationsproblem eller snaskiga skandaler (mer än Ashaaffären och att en viss forumskribent med ett nick som en afrikansk diktator av misstag droppade den falska nyheten att Mario Vasilj skrivit på för ett Division II-lag) kunde inte upptäckas, det såg fokuserat och roligt ut därute på Tipshallens gröna plastmatta.

Och jag tror att spelarna liksom jag uppskattar faktumet att slippa det härliga Växjövädret utanför…