Krönikor

Nyårskrönika: En känsla av 2006…

oster.gifKänslan har inte riktigt nått mig ännu. Ja, ni vet den där känslan av att något stort ska ske, vi ska ju få ett 2007. Men kanske är det så att nyårskänslan hämmas av den stora osäkerhet man känner kring tränarfrågan i Östers IF, och att vi står inför en oviss säsong i en skitserie kallad Superettan. En serie där alla lag kommer att springa benen av sig för att manövrera ut rödblått.

Men den här gången ska jag inte ta upp tränarfrågan alls, utan prata minnen istället. Här kommer min personliga lista över med- och (främst) motgångarna 2006:

2006 års…

…bortaresa: IFK Göteborg borta i premiären. Ett massivt Österstöd (bästa bortapremiären för EF sedan… ja kanske någonsin?), en leråker till plan och en välspelad match. 0-0 slutade det, och man var full av tillförsikt. Som vanligt fick man sina drömmar krossade efteråt, men det var en bedövande vacker tanke just då och jag – just jag – var där.

…kylskåp 1: Stod på Värendsvallen och var fyllt med annat än sportdrycker…

…kylskåp 2: Hamnade Pär Cederqvist i efter att ha nobbat vidare förhandlingar med Öster. Värnamosonen lirar nu i Walsall med Richard Money som tränare…

…svenska klubb: IF Elfsborg. För några år sedan ett krislag – nu med 6 miljoner i vinst, ett välförtjänt SM-guld och James Keene på femårskontrakt.

…supporter: Magnus Skagert, ordförande i East Front. Jag kan inte nog hylla honom för hans ständigt positiva inställning, hans fantastiska arbete med att få East Front att växa till Smålands största fotbollssupporterförening och för att han upprätthåller ”the EF style” i allt han gör. Det vinner mitt hjärta och min respekt.

…mål: Daniel Svensson blir inbytt, tackar för förtroendet och skallar in 2-1 mot Malmö FF som om han inte tänkt en enda annan tanke någonsin.

…sportchefuttalande: Leif Widén menade att Öster värvat bäst av nykomlingarna inför seriestarten. James Keene någon?

…hemmamatch: Malmö FF. Vilja och klass krossade ovilja och klass. Norra Stå ett hest inferno, det sprakade under gubbkepsarna på huvudläktaren och Stig Svensson tittade ner från ett moln och log mot oss. Ingemar Teever regerade och Markaryds Maradona stänkte in en välförtjänt segerboll. Det blir fan inte mycket bättre.

…taktiska antitriumf: Lasse Jacobsson inför 4-5-1 med Figuiredo som släpande forward i matchen HBK – ÖIF. I matchen före krossade Öster samma HBK hemma med 4-4-2 och 3-1, nu tog det bara sekunder innan HBK gjorde matchens enda mål på ett Öster som fortfarande sökte sin linje. Så grymt jävla onödigt.

…dyngmatch: AIK hemma. 0-4 fanns ju inte. Jag tror att statistiken pratade om fyra AIK-chanser och alltså då lika många mål. Parodi på fotboll, och parodi på domarinsats.

…saxpartykung: Ingmar Nordström. Alltid med ett leende till övers åt alla och alltid i Östers IF:s tjänst vad det än gäller – fadder åt våra utländska spelare, saxofonstjärna i julkonserter, o.s.v… o.s.v…

…hjärnsläpp: Att göra sig av med John Pelu. Killen hade ett rödblått hjärta, men fick det utslitet. Dessutom under brinnande säsong när det sedan visade sig att vi ändå hade förtvivlat svårt att göra mål…
…främlingslegion: Östers IF. Angolaner, jamaicaner, tjecker, slovaker och islänningar. Alla fick de plats i rödblått, och alla berikade de föreningen på sitt eget lilla vis. Vi önskar bara att deras ankomster synts aningen bättre i tabellen…

…genombrott: Emin Nouri. Arabys egen man-man virtuos på högerbacken blev bara bättre och bättre ju längre säsongen led, och till och med så tog sig de utskällda inläggen mot slutet. Landslagsplatsen i U21 var välförtjänt, och jag vill även rikta ett varmt tack till Jörgen Lennartsson för idogt bearbetande av Österledningen när det gällde att få dem att inse Emins talang. Jag ber nu om ett skadefritt 2007 för Östers just nu kanske starkast lysande ”coming man”.

…flummerier: Arenastaden. Först heter det att elitfotbollslaget i Växjö ska få en ny arena först, då behovet är klart störst. Sedan måste plötsligt ishallen rivas direkt för att ge plats åt köpcentrum, för alla vet ju att staden Växjö behöver affärsytor mer än bostäder… eller inte. Nu är planen inte helt klar så jag spyr inte galla riktigt ännu. Men blir detta verklighet så…

…forumfråga: En Östersupporter som vi kan kalla Bosse Back frågar om det är tillåtet att ha mobilen på under biopremiären av Avarter II. Anledningen är att hans tjej ska föda deras första barn, och nedkomsten kan komma att ske under filmens gång… Som kuriosa kan nämnas att samme supporter förhandlat fram mellannamnet ”Stig” om den förstfödde skulle bli en kille. Respekt är bara förnamnet.

…comeback: Plötsligt kom en krönika från de sörmländska skogarna, skaparen var Jockeluring och EF fick äntligen skratta ut som ett enat folk igen.

…frisyr: Tillhör Spader Kungs egen Fredrik Bild, nyss klar för ytterligare två år i rödblått. Fattar ni hur viktigt det var för Östers lagbygge att han blev kvar? Jag gör det.

…landslag: Utmärkelsen får faktiskt delas mellan Italien och Tyskland. Motivering? Behövs det?

…otacksammaste uppgift: Hade det tekniske geniet Jevgenij Kouznetsov som tränare för Växjö BK. Lyckades dock hålla kvar spillrorna av det lag som för några år sedan (enligt egen utsago) skulle bli bäst i stan i division fyra, något av årets bragd i Växjöfotbollen.

…coach i svensk fotboll: Rickard Norling, AIK. Imponerande, oerhört imponerande. Kan man klona en kopia till Östers IF måntro?

…tjeckiska medborgare: Pavel Zavadil. Tänk om skott i målst&aum
l;llning också varit mål, tänk om han haft en vår likt sin höst, tänk om… Vilken lirare, vilka lungor, vilket hjärta, vilket skott! Det tillsammans med personen bakom spelaren placerar Z i mitt hjärta som den bästa och skönaste utländska spelaren i Östers IF sedan Goran Jevtic.

…upprensning: Styrelsen med Curt Persson i spetsen gör upp med Östers misslyckade sportsliga resultat efter 2006 års allsvenska och vänder upp och ner på mångt och mycket i föreningen utan att för den sakens skull få svarta rubriker i media. Smart, snyggt, välkommet och nyttigt.

…antiklimax: Kalmar FF borta. Smålandsderbyna är skit även i allsvenskan – än så länge.

…supporterfanzine: Öster News. Jan Majlard och vi Österfans väntar alltid på det senaste numret.

…cup: Den svenska. En semifinalplats är inte så illa trots allt.

…allsvenska spelavbrott: Fotbolls-VM i Tyskland. Svenskarna ägde Berlin under gruppspelet – mäktigt, mäktigt – men lika roligt var att världen fick upp ögonen för Tyskland som ett av Europas allra trevligaste länder att vistas i, något jag vetat om länge.

…svenska stad: Göteborg. Goa gubbar spöar söderkisar, spårvagnen äger tunnelbanan, Avenyn – o så mäktig i sin storstilade sovjetiska paradskrud! Att Öster tog de flesta av sina poäng mot lagen från staden är av underordnad betydelse… eller inte.

…forumskribent: Hansen på East Front Forum. Ständigt närvarande, ständigt underfundig, ständigt sköna upptåg som upprinnelsen till ”50 höjdare”. Ge inte upp Peter, snart är det 1000 inlägg från din sida och då…

…filmpremiär: Avarter II. Jag kunde till och med tillåta mig att bli lite stolt. Tack alla!

…restaurang: Dannes på Dalbotorget. EF har äntligen en plats att vårda sin själ på, Danne och Betty älskar Öster som alla vi andra och Araby är så jävla värt en kvarterskrog med en avslappnad stil, humana priser och ett leende till övers. Tack för er insats!

…tyskar: De kommer från olika delar i norra Tyskland, men alla älskar de Hansa Rostock – och Östers IF. 2006 års supporterresa av ett 15-tal Hansafans  till Sverige och matchen ÖIF – HBK gav oss inte bara tre poäng, utan också vänner för livet. Immer! Toralf, du bist der beste mann!

…ångest: Att bli nerflyttad – igen. Att förklara för alla sina sportintresserade vänner att Östers IF kommer tillbaka – igen. Att förklara för alla sina inte så sportintresserade vänner varför i helvete man håller på Östers IF och lägger ner så mycket tid på det – igen. Att hitta positiva saker att tänka på i all bedrövelse – igen.

Sist men inte minst – ett riktigt gott nytt år till alla rödblå därute! Vi ses på Superettans arenor 2007…