Krönikor

Krönika: Medlem på möte

Det faktum att en av föreningens medlemmar tog sig till ett av föreningens medlemsmöten kan nog så väl vara en ursäkt för en minikrönika och händelsen i fråga. Inte mycket nya saker förtäljdes rent sportsligt, men en hel del intressanta siffror visades upp i powerpointpresentationen. Och det är främst dem och mina funderingar ni får läsa om i den här krönikan.

Många hade nog förhoppningar om att få veta mer angående det sportsliga, men det enda som visades upp var det som vi redan visste: Leif Widén slutar, och hans deltidstjänst försvinner med honom. Istället instiftas en ny ”branch” där sportchefen ensam styr över tränare och ungdomsansvariga och endast styrs ekonomiskt av klubbchefen. Det vill säga att Mister Rydén ger Mister Ny Sportchef en budget, och Mister Ny Sportchef har ansvar för att följa den. Men i allt övrigt opererar Mister Ny Sportchef direkt under styrelsen.

Curt Persson menade att detta har ett syfte, och det är att återupprätta den sportsliga fokusen i föreningen. Jag kan hålla med honom när han menar att de senaste åren har den största biten handlat om ekonomin, att styra över pengarna i föreningen och se till att föreningen kommer i balans. Det gjorde vi under 2005 och 2006, men när det gäller det sportsliga har mycket lite förändrats sedan ”hundåren” mer än att huvudtränare för A-laget bytts ut några gånger liksom spelare. Var har den långsiktiga sportsliga visionen tagit vägen? Det är lätt att säga att vi ska vara ett allsvenskt lag baserat på att vi nu har en bra ekonomi och riktigt bra sponsorintäkter (mer om det senare). Men uppenbarligen så räckte det ändå inte till för att etablera oss i Allsvenskan i år.

Vad man nu talar om i Östers IF är en sportslig långsiktighet baserad på en trygg och god ekonomi. Och nu kommer vi till det jag tyckte var allra roligast ikväll: siffrorna. Högsta siffran först och så räknar vi neråt, OK?

12,5 milj 
 

Sponsorintäkterna för 2006. Nytt rekord för Östers IF all-time, och en fullgod allsvensk nivå.

 8 milj  

Den totala summan som ÖSAB maximalt kan tänka sig att spendera på nyförvärv under 2007.

 8 milj  Den beräknade sponsorintäkten för 2007, vilket låter rimligt med tanke på att de stora sponsorerna också har ”kontrakt” likt de flesta av spelarna.
 3,5 milj  Östers IF beräknade egna kapital vid inledningen av 2007.
 3,3 milj  Så mycket högre beräknas lönekostnaderna för A-laget 2007 bli jämfört mot senaste Superettasäsongen 2005.
 2,2 milj  Den beräknade driftvinsten 2006.
 0,75 milj  Östers beräknade intäkt på spelarförsäljningar 2007. Betänk att de mesta av de här pengarna beräknas komma från vidareförsäljningsklausuler från ÖSAB. Med andra ord kan (observera kan) ÖSAB/Öster tänkas sälja spelare för ca 3-4 miljoner eller mer.
 0,15 milj  Huvudföreningens tänkta totalkostnad för damlaget 2007. Med andra ord tillåts damsektionen att gå back med 150 000 enligt budget.
 – 1 milj  

Östers tänkta resultat 2007. Det vill med andra ord säga en förlust med cirka 45% av 2006 års vinst, och cirka 30% av det totala kapitalet.

Några utropstecken kan man kanske skaka fram här. Främst rekordet för sponsorintäkterna, vilket är fantastiskt bra jobbat av marknadssektionen i föreningen. Men också – tyvärr – det budgeterade underskottet på 1 miljon 2007 samt det faktum att A-truppen samma år beräknas att kosta cirka 3,5 miljoner mer än den gjorde 2005.

 Missförstå mig nu rätt, jag är inte orolig. Budgeten är i mitt tycke välbalanserad och korrekt. Det är rätt att satsa en miljon eller 30% av sitt egna kapital på att ta sig upp i Allsvenskan 2008 när man har muskler och spelare för att klara av det, men lönekostnaden sänder signaler om att de tidigare uttalanden om att spelarnas löner drastiskt sänks i Superettan kanske inte är riktigt hela sanningen. Men jag vill avvakta den ekonomiska redovisningen på årsmötet innan jag gräver djupare i detta. Och faktum är ju också att truppen är (just nu) på pappret betydligt mer namnkunnig och starkare än 2005, vilket måste synas någonstans. Snyggt skrivna kontrakt till trots.

 Så med andra ord sitter vi fortfarande och väntar på sportchefen. Och under tiden gläds vi åt att vi håller på en förening som är fortsatt stabil med en styrelse/ledning som tänker framåt.