Krönikor

Julkrönika: ”…and we wish you a merry, merry..”

julbild.pngJag har just kommit fram till att egentligen så är man fortfarande exakt samma person som den 8-åring som man var för 25 år sedan. Då satt man vid den här tiden på året och väntade och väntade, hatade ovissheten och undrade förtvivlat om morsan och farsan verkligen köpt en äkta Stiga Snowracer istället för de bleka kopiorna.  Nu sitter man och väntar och väntar, hatar ovissheten och undrar förtvivlat om Öster verkligen kommer hitta en duglig tränare bland alla bleka och uttröttade namn som finns i Sverige.

Tur för en nervös själ som mig själv att jag var på presskonferens häromsistens och lyssnade på Hasse Backe.
Backe pratar mycket när han får chansen, han har sin idé och sin vision solklar för sig och delar gärna med sig av den till oss vanliga dödliga. Jag satt och oroade mig för att ordet ”tränarkris” skulle blåsas upp till en gigantisk ballong som hjälpte till att skymma solen under resten av vintern, men Backe stack hål på det där med en smäll. ”Svensk klubbfotboll har längst försäsong och mest förberedelser i världen, och var har det tagit oss internationellt?” menade Backe och jävlar alltså vad rätt han har. Vi måste faktiskt  inte alls ha en ny tränare imorgon. I övermorgon kanske, men det är en annan sak.
Åke Kallenberg är för övrigt kanske just nu det hetaste namnet som tränare i Östers IF 2007 och framåt. För mig är Kallenberg ett spännande namn – utan att vara ett namn. Ser man tills hans gärningar de senaste åren så känns det helt rätt. Han har jobbat betydligt mer med talangutveckling än Lasse Jacobsson, men i övrigt känns deras profiler ganska lika.
Lasse Jacobsson ja. Några till av mina spänningar släppte när Avarter II fick sin premiär i onsdags, filmen där Lasse
hyllas ohejdat av Östers supportrar – bland annat genom ramsan ”Lasse på livstid” vilket föranledde ironiska skratt i salongen. Blev så oerhört varm och glad inombords av alla hyllningarna på forumet och på bion efter filmen. Sen hade jag väntat mig att bli totalsågad av SMP för min ”passning” till dem i sekvensen där Lindstig auktionerar ut sitt berömda veckobrev från 2003 (sorry alla er som inte sett filmen). Såg framför mig texter med andemeningen ”omoget och internt”, jag fick faktiskt ingetdera men en snygg passning tilbaka av Daniel Svensson på hans blogg:

”Ju fler scener du själv är med i, desto högre betyg ger du filmen”
Och det kan han nog ha rätt i. Jag hade faktiskt planer på att göra filmen mer ”tillgänglig” för den icke så inbitna allmänheten med mer ingående supporterporträtt a´la Blådårar, men jag kände att det var fel väg att gå. Iochmed att jag personligen känner supportrarna i fråga hade porträtten känts konstlade, och jag ville faktiskt bara skildra supporterlivet – inte personerna bakom alltförmycket. Och jag ser inte Avarter II som ett av mina livsverk, mest bara en kul grej för medlemmarna i Växjös mest utskällda supporterklubb.
Daniel Svensson är en riktigt bra bloggare. Han missbrukar inte det fria ordet och är inte alls någon bortskämd slyngel. Ungefär som EF:s veckobrevsskribenter med andra ord.
Tillbaka till Östers IF. Efter Backeprylen råder nu total tystnad hos föreningen, förutom att Tomas Backman idag (fredag) blev klar för Jönköping Södra. Något jag mer eller mindre väntat på efter att först optionen på Yamba Asha utnyttjats och därefter Brages Nicklas Olausson värvats. Just det, två vänsterspelare som är tänkta att kampera på mittfältet. Ett mittfält som redan känns som överbefolkat som det är. Var skulle Backis fått plats? Och andra hjälpgummor som t.ex. Malmödödaren Daniel Svensson finns också att tillgå.
Den stora frågan för mig är nu vad som händer med Figuiredo och Zavadil. Och om vi får en ”redig fååwadd”, men först snackar vi mittfält:
Kan Öster verkligen behålla både Figuiredo och Zavadil? Vem av dem ska sitta på bänken i Superettan? Är det ekonomiskt försvarbart att ens tänka tanken överhuvudtaget? Kanske inte, men jag vill egentligen inte släppa någon som helst av dem. De är mina, liksom.
Jag har en känsla av att vi kan komma att tappa Teever. Anledningen? Kolla bara upp vem som är hans agent och dra era egna slutsatser. Ledtråd: Agenten har faktiskt åkt med EF med hem från en bortamatch… Men även om Teever stannar så tycker jag att vi måste förstärka på positionen. Teever/Bennet/Borg känns faktiskt lite tunt.
Klockan närmar sig kväll, och nu måste jag sluta för en rimstuga väntar därhemma. Plus att jag ska limma ihop mitt pepparkakshus som i år är av formen av en traditionell brittisk fotbollsarena – en skokartong med branta läktare och tak över samtliga platser. Blir det bra så publicerar jag ritningen.
Avslutningsvis: Jag fick faktiskt ingen Stiga Snowracer utan något som kallades SnowSwinger. En dag ska jag förlåta mina föräldrar för det.
God Jul och Gott Nytt!