Krönikor

Krönika: Gammalt är inte bara äldst

Efter gårdagens cupdebacle mot Helsingborg och helgens en-pinne mot Häcken så känner man sig om möjligt än mer luttrad än vanligt. Under säsongen har vi supportrar skrikit på nya spelsystem, nya spelare, ny tränare, ny klubbledning, ny arena, ny domarkår… ja finns det något som inte undgått våra besvikna sönderskrikna strupar? Men vad som än görs så hjälper det inte, Peter Wibråns ribbskott och Fredrik Bilds nickskarv till en fri Henke Larsson i första halvlek igår är så jävla talande för Östers säsong att jag egentligen kunde sluta skriva nu.

Förarbetet kan vara elegant, skottet i det närmaste perfekt – men bolljäveln är ändå i ribban. Försvarsarbetet kan vara stabilt som ett småländskt granitblock i 89.50 minuter, men sen är det ändå tio sekunder av Östersk anarki som matchen avgörs på till vår nackdel.

Då är det enkelt att dra slutsatsen att det här räcker inte till i år heller.

När Lasse Jacobsson värvades till Öster så märkte man direkt att han ofta snackade om vinnarskallar. Träningarna skulle förändras: det skulle handla om kamp även på träning, om att älska vinna, om att hata förlora. Så skedde också. Och jag tror också det är rätta tankegångar, men att man även måste ha planer klara för dåliga resultat, för att vända dåliga trender och för att hantera krissituationer.

Många pratar om att Jacobsson vunnit serier väldigt ofta. Men redan när han värvades tänkte jag faktiskt också på att han även skickat Ängelholm ur Superettan. ÄFF var på den tiden en märklig företeelse på en fotbollsplan, man kunde spela riktigt fin fotboll stundtals och närma sig topplagen men lika ofta klappa igenom totalt. Minns en 3-0 vinst för Öster mot ÄFF på Värendsvallen som var precis av den karaktären.

Det är många som sågar spelare till höger och vänster, och att värvningarna är för svaga. Jag kan inte hålla med om det. Vi har fått klasspelare till vår förening det här året, men inte fått dem att lyckas och det är väldigt tydligt nu att de – liksom vi – börjar tröttna och inse sanningen. Igår saknade vi Helgi Danielsson – vår bästa tvåvägsspelare på mittfältet – och Figuiredo – vår finaste spelmotor. Peter Wibrån byggde på sin hjältegloria med en fantastisk insats och så även Zavadil i första halvlek, men med en trött Gustafson, spretig Backman och en ointresserad voodoo-Bennet så blev vårt mittfält tamt, menlöst och… intetsägande.

Några på forumet tycker inte vi skapar speciellt mycket chanser med nuvarande system, vilket jag tycker är märkligt. Vi skapar ju faktiskt ofta fler chanser än motståndarna i matcherna nu på slutet, men trycker inte dit dem. Något av det bästa Jacobsson gjort i Öster är faktiskt införandet av 4-2-3-1 som jag tycker passar laget bra, med facit i hand skulle det varit så här som Öster skulle spelat från början i Allsvenskan – säkrare bakåt och mer folk på mittfältet.

Med fler folk på mittfältet blir det färre i anfallet. Kommentatorerna i TV4+ igår sågade Ingemar Teever, men sa även att han aldrig fick några bollar att jobba med och att han därför blir ointresserad. Det är en av de sämre analyserna jag hört. Kroppsspråket avslöjar honom redan från första början, igår var han hela tiden i kontakt med Helsingborgs mittback – han måste som ensam anfallare ta sig därifrån, söka nya ytor och få utrymme – men igår var det totalbedrövligt och en insats som påminner om hans lama vårsäsong. Jag trodde faktiskt han skulle blomma ut nu i höst, men de två senaste matcherna är oroväckande usla.

Försvarsmässigt så handlar mycket om fjolårets kelgris Marco Da Silva just nu. Själv tycker jag att Vasilj/Bild ser ut som ett hyggligt stabilt allsvenskt mittbackspar i första halvlek och att de verkliga problemen började när Da Silva kom in. Da Silva verkade såväl virrig som ofokuserad och är just nu en skugga av den resoluta spelare som vägrade låta en enda av Superettans anfallare få utrymme i straffområdet förra året. Två HIF-mål igår och Häckens i helgen får han ta på sig. Han är inte där helt enkelt.

Jag ska avsluta med en liten tanke:
Hur många av er läsare och Östersupportrar är övertygade om att säsongen är körd? Jag skulle gissa att det är ganska många, klart huvuddelen, säg 75%. De övriga 25% lever på hoppet och tänker att Häcken och ÖIS inte är bättre än oss och att GAIS, Malmö, Djurgården och Hammarby mycket väl kan ge 9-12 poäng till Öster och i praktiken en säkrad kvalplats.

Jag vacklar mellan de båda men hemfaller åt att ansluta mig till den största massan. Och tyvärr, tyvärr är jag tämligen övertygad om att spelarna tänker exakt likadant.

Utom Fredrik Bild och Peter Wibrån, de har visat de två senaste matcherna att gammalt inte bara är äldst utan också mest gediget.

Låt gubbarna visa vägen. Eller för att ta till ett av de många EF:ska uttrycken:

Visa gubbk*k!