Krönikor

Krönika: 500 avarter!

Har någon missat att vi i supporterföreningen nått ett av säsongens stora mål? Femhundra enskilda personer har valt att lösa medlemsavgift i East Front, just precis – femhundra enskilda personer. Inga familjemedlemskap där man automatiskt räknar in flera medlemmar per avgift utan femhundra namngivna medlemmar ett år då Öster ligger sist i allsvenskan och knappast resultatmässigt hjälpt oss att värva en enda käft. Inte nog alltså med att vi slog medlemsrekordet för några veckor sedan (det gamla löd på 468 medlemmar)…

Jag kunde inte hjälpa att bli lite nyfiken på vad det rent konkret innebär för föreningen att vi är mer än dubbelt så många än för bara några år sedan. En snabb kalkyl mot medlemsregistret beräknad på de som betalat medlemsavgifter i år visar att vi hittills (ja säsongen är ju inte slut än) fått in följande summa bara i medlemsavgifter:

68 480:-

Det här är alltså den totala summan, inklusive de som betalt ett guldmedlemskap vilket även innebär att personen automatiskt även blir medlem i Öster. I år är det 30 personer som valt att göra så, vilket betyder att den faktiska inkomsten till EF krymper några tusenlappar till 60 980:- och att Öster på så sätt fått in 30 nya medlemmar och 7500:- fräscha medlemspengar rätt in i kassan.

Strålande jobbat, är min spontana kommentar. Det här är resultatet av ett långsiktigt och målmedvetet arbete där jag själv – via återigen en snabb kalkyl – kunnat konstatera att det värvats medlemmar som aldrig förr. Vår ordförande Magnus Skagert innehar en oslagbar ledning när det gäller att värva medlemmar via Paynova (det enda sättet vi kan mäta på) – inte mindre än 17(!) medlemmar har gått via Magnus försorg. Säg att vi andra 499 skulle värva något mindre än hälften (8 st) så många medlemmar vardera framöver skulle East Front ha inte mindre än 4010 medlemmar innan årets slut. Det ger en aspekt på hur viktigt det är att vi alla hjälps åt eller hur?

Att East Front har många medlemmar handlar inte bara om att klacken ökat i antal. Ett stort antal personer som normalt inte står på Norra Stå är också medlemmar i vår förening, vilket vi absolut inte ska glömma i sammanhanget. Det är viktigt att vi kommer ihåg att Östers supportrar finns på hela Värendsvallen – på Norra, på Öppna Sitt och på huvudläktaren. En del kanske frågar sig varför en Östersupporter som inte står i klacken på hemmaplan ska vara med i East Front, en fråga det finns flera bra svar på. Här listar jag två av dem:

1. Vår kärnverksamhet – bortaresorna – blir billigare för alla med många medlemmar. Även om man inte står på Norra Stå under hemmamatcherna följer flera gärna med på en billig bussresa, och ju fler medlemmar vi är – ju billigare blir resorna för den enskilde.

2. EF mår bra av att vara en förening för alla. Vi har ofta fått kritik för att vi har en stark kärna i föreningen som är svår att komma in på livet. Med nuvarande antal medlemmar måste den kritiken kunna mildras en aning. Vi har medlemmar ur alla samhällsskikt, ett stort åldersgap och väldigt glädjande – fler tjejer än någonsin.

Det vi som jobbar i föreningen också ska vara medvetna om att med fler medlemmar ställs också högre krav på oss. Vi behöver allt mer hjälp för att få till de allra enklaste göromålen iochmed att vi har så många medlemmar. Är det någon som till exempel är medveten om hur lång tid det tar att packa ihop 500 Öster News i kuvert och skicka på posten? Eller hur krävande det är att få fram rätt antal platser i en buss till rätt resa? Eller för den sakens skull – om jag tillåts att skriva i egen sak – att uppdatera den här hemsidan med artiklar samtidigt som det ska bedrivas utveckling på den för att föra den vidare?

Låt oss nu allihop slå oss för bröstet, vi har tillsammans gjort ett lysande jobb hittills. Men ska vi fortsätta utvecklas och bli ännu större behöver vi hjälp. Nuvarande volontärer går pä knäna med arbetsuppgifter, det behövs fler insatser oftare. Och alla, ja alla är välkomna att hjälpa till.

Slutligen så torde nästa mål vara att bli dubbelt så många – 1000 st. Kan vi nå det redan nästa år? Med lite hjälp från Öster såväl i år som kommande säsong är det faktiskt inte alls omöjligt.

Godnatt kära East Frontare. Runt om i världen finns 499 andra avarter som drömmer samma mardrömmar om Superettan som du och älskar de rödblåa färgerna precis som du…