Nyheter

Träningsrapport 8/6

Mycket fys, mycket tempo, mycket nötande av nya 4-4-2-systemet och mycket nötande av olika spelsituationer. Så ser verkligheten ut för Östers A-lag under VM-uppehållet. Portalens utsände övervakade torsdagens träning för att spana efter trender och förhoppningsvis kunna rapportera om eventuella framsteg i truppen.

Något försenad anlände er utsände till träningen i perfekt fotbollsväder – växlande molnighet och precis sådär lagom svenskvarmt. Efter en standardmässig uppvärmning delades truppen in i tre lag för en faktiskt underhållande sekvensövning. Den gick ut på att ett lag vilade, ett lag anföll och ett försvarade. Lyckades det försvarande laget bryta det anfallandes försök, spela sig ur situationen och på max två extra tillslag få bollen i kontroll över mittcirkeln så ”belönades” det laget genom att sedan spela anfallsspel mot det tidigare vilande laget.
Tempot var det sannerligen inget fel på, lagen tilläts inte stå och vila någon längre tid mellan försöken och det märktes att Lasse/Nicklas ville fokusera på att effektivisera försvarsspelet, vända snabbt och sedan premiera snabbt spel efter marken. Som Lasse Jacobssons fotbollsfilosofi alltid varit. Skillnaden mot tidigare tycker jag mig (baserat på torsdagens + tidigare träningar under uppehållet) åtminstone se i ett betydligt bredare anfallsspel där kanterna vill ha mer boll än tidigare.

Iochmed att det inte var rent tvåmålsspel och många spelare inte spelade på sina ordinarie platser kanske man inte ska gå in på för mycket detaljer hur spelarna skötte sig. Men trots detta lyfter vi fram lite av det som undertecknad noterade rent spelarmässigt, och fokuserar lite på de spelare det pratats mest om i forumet på sistone:

Zavadil glänste på flera sätt i torsdags från sin höger ytterposition. Han ville hela tiden ha boll, slog precisa inlägg och stänkte även in ett antal mål när han fick läge. Det var också kul att notera att han pratar mycket mer på planen (och på svenska!) med sina medspelare nu vid speluppehållen. Via forumet har vi på senaste tiden nåtts av rapporter från Listerlandet och Mjällby som talar om en missnöjd och vantrivandes Zavadil, men det är en bild han absolut inte förmedlar på träning och när man träffar honom privat. Det är också uppgifter som ingen annan i Österledningen heller känner till…

Veselovsky känns som en härlig frisk fläkt i laget. Skriker, pratar och skojar omväxlande på svenska och slovakiska/tjeckiska. Gjorde några underbara idioträddningar också.

PC, som har fått så mycket skäll under säsongen var allra hetast av våra anfallare. På träningen visade han en härlig vilja och ett målsinne jag inte sett på länge från honom, hoppas det inte var en engångsföreteelse…

Bilds lag var klart bäst defensivt under den tiden jag såg i alla fall. Säkert mycket tack vare den gamle legendarens pondus och smarthet. Och ja, han spelade som mittback. Det är för mig otvetydigt var han ska höra hemma i det nya systemet…

Teever varvade bra saker med mindre bra, såg inte riktigt så het ut som man skulle önska av vår ”givne” toppforward. Österledningen erkänner nu också att han har haft det tufft med acklimatiseringen i Växjö, klart tuffast av våra nyförvärv men att han hela tiden går framåt i träning. Positivt också att hans flickvän (nu boende i Baltikum) flyttar hit under sommaren.

Tyler Hughes ser… fantastiskt bra ut. Klockrena brytningar, högt tempo och de där precisa svepande snabba crosspassningarna som anfallsmässigt öppnar upp så mycket. Helt klart en dimension till i såväl anfalls- som försvarsspelet efter semestern, Tyler känns gjuten på sin plats.

Wibrån höll till på högerbacken, och jag börjar mer och mer se att det är rätt plats för honom. Även om han inte kommer lika högt upp i planen eller har Tylers precisa passningar i sig så såg han väldigt pigg ut och skötte sin uppgift bra mot ”ungtupparna”.

I övrigt kan man konstatera att det var väldigt många glada miner i pauserna, och fokuserat under spelets gång. Det är härligt för en luttrad Östersupporter att se t.ex. en rutinerad spelare som Fidde Gustafsson fullständigt lacka ur på sig själv efter ett misslyckat pass, och att spelarna konstruktivt tar upp och värderar situationerna efter att de har inträffat.

Det ska också sägas att alla spelare deltog i övningen utom Helgi Daniélsson, vars skada inte riktigt vill ge med sig ännu. Det känns lite som att han matchades för hårt efter att skadan uppträtt i våras, vilket han (och Öster) på så vis får lida för nu. Dock ska det enligt uppgift inte vara någon större fara, han springer sina varv runt planen och deltar i vissa enklare moment (dock inte i torsdagens sekvensövning).

Då truppen körde ovanstående variant under i princip hela träningen finns det inte mycket mer att rapportera om den saken. Kan dock berätta att jag stötte på Stefan Paldan uppe vid planen, som berättade lite om vad de sysslar med i värvargruppen. Mycket intressant inför framtiden. Det pratas också fortfarande på Värendsvallen (väggarna viskar) om ny anfallsspelare på ingång och de två olika spår som är kända. Ett är hetare medan det andra är (is)kallt, så mycket kan vi i alla fall säga…