Krönikor

Krönika: Jönköping + Fotboll = Sant

Sveriges Jerusalem. Staden som Gud (inte) glömde. Se där, två av de vanliga ironiska kommentarerna man ofta får höra om Jönköping. Dit ska nu stolta Öster åka imorgon för att ta sig an stadens grönvita fotbollsstolthet från de södra stadsdelarna – Jönköping Södra.


Vi lämnar Jesussnacket och frikyrkorna utanför ett tag och konstaterar att fotbollen efter många år på dekis nu på allvar börjar nästla sig in i Smålands största stad. Inte bara mäktade Jönköping Södra med att slutligen ta sig till Superettan med Olle ”1-2” Nordin vid rodret, man har genom flera genomtänkta och imponerande värvningar under Silly Season visat att man tänkt stanna där också. Många tippar redan nu Södra som en toppkandidat i SE nästa år och till och med den här krönikören brister ut i ett ”Varför inte?”. Men det är å andra sidan många lag som storsatsar i näst högsta serien i år och endast tre lag ges möjligheten att nå allsvenskan. Och så högt ska nog inte Jönköping sikta riktigt ännu om man är inne på ämnet långsiktighet.

Hursomhelst så är det ett nertränat Öster som sätter sig i bussen imorgon och åker till Tipshallen i Jönköping. De supportrar som offrar en fredagkväll uppe vid Vätterns norra strand lär knappast få se någon gladfotboll från de rödblå, och jag tippar att Jönköping är inne i en liknande period. Öster mäktade som bekant med att slå Södras lokalkonkurrenter Huskvarna FF med 1-0 senast, medan Södra förlorade med 1-2 mot GAIS. Utgången i matchen på fredag kan därför logiskt sett bli hursomhelst; jag antar att Jönköpingskillarna gärna vill visa för en förmodad stor och intresserad publik att de kan slå storebrorsan från centrala Småland. Men vi vet också hur ogärna våra killar förlorar en match numer…

Inga rapporter om skador har dykt upp den här veckan, men vi vet ju också så väl att det kan dyka upp saker i sista minuten. Islänningen Helgi Valur Daniélsson som imponerade så väldeliga i Euro Accident Cup stod över mot Huskvarna, men kan finnas med nu om hans ryggproblem har släppt. Frågetecken finns också gällande Peter Sedunov som säkert vill matcha sitt knä lugnt nu när han får chansen att träna en hel försäsong, medan vi med säkerhet lär kunna konstatera att varken Marco Da Silva eller Tyler Hughes deltar.

Nu till något helt annat – vid sidan om fotbollen så finns det ju ett hockeylag i Jönköping också. Eller gör det egentligen det? Undertecknad fick några beska kommentarer på ett hotell i grannstaden Huskvarna under en konversation som gick ungefär så här:

HF = Hotellföreståndare med förmodade rötter i Huskvarna.
OV = Ovetande Växjöbo med dålig koll på hockey.
X = Hockeylag som undertecknad glömt namnet på.

Förutsättningar: OV ramlar in på hotellet efter en lång arbetsdag. Hotellföreståndaren tar glatt emot. Tills vidare.

HF: – Är du här för hockeyn?
OV: – Njaej, det kan jag inte påstå.
(tystnad)
OV: – Vilka spelar?
HF: – HV mot X. Det är ju hemmamatch ikväll! (entusiastiskt)
OV: – OK. Jag är inte så mycket för hockey, men det är kul att Jönköping har ett hockeylag i högsta serien.
(tystnad)
HF: – Vet du vad HV står för?
(OV tänker efter)
OV: – Huskvarna… nåt va?
HF: – Huskvarna/Vätterstad. Har inget som helst med Jönköping att göra (ser arg ut).
OV: – Nä det är klart… kanske.
(tystnad)
HF: – Ska du betala med kort? (iskall röst)
OV: – Men jag följer faktiskt Tingsryds AIF lite då och då (sträcker fram kortet).
HF: – Jahaja (lika iskall röst).

Så kan det gå. Tänk på det – ni som besöker Jönköping/Huskvarna/Vätterstad eller vad i h-e man nu väljer att kalla det. Hockeylaget kommer INTE från Jönköping. Vad Jönköpingsborna anser om det är väl en annan historia.

Men det är likförbannat en trevligare stad än Kalmar.