Nyheter

Öster vann Euro Accident Cup 2006

Efter en omtumlande helg innehållande både tråkiga och roliga händelser så stod Öster till sist som slutsegrare i Euro Accident Cup efter att ha besegrat Halmstads BK i finalen med 2-1. Det blev en högdramatisk final där HBK tidigt tog ledningen och där Öster kvitterade i den absoluta slutminuten genom estniska nyförvärvet Ingemar Teever. Sedan blev Freddy Borg matchhjälte genom att sätta sin amerikanska straff medan Halmstads Eduardo Delani missade sin.


I den här rapporten fokuserar vi på den sportsliga biten av cupen, vilken också är den klart trevligaste. Öster presterade följande under dag 1 som var i fredags:

Öster – Mjällby 2-0
Målskyttar: Freddy Borg, John Pelu
Kommentar: En bra match av Öster till sist efter ett svagt parti i första hälften där de gulsvarta tilläts styra spelet lite väl mycket. Sedan tuffade Öster till sig, började vinna närkamperna och kontrollerade snart matchen. 1-0 målet slogs in av Borg på en målvaktsretur, och 2-0 kom efter fantastiskt fint Österspel på mittfältet som avslutas med en delikat chipp med backspin från Helgi Danielsson till Pelu som inte gör något misstag ensam med målvakten…

Elfsborg – Öster 1-0
Målskyttar: – (självmål)
Kommentar: Det första ord man tänker på är – mesigt. Kändes som en riktigt sömnig och artig träningsmatch utan nerv alls. Elfsborg vinner oförtjänt på ett självmål signerat Vasilj/Malmqvist, men matchen i övrigt borde ha slutat 0-0. Största glädjeämnet i Öster var Emin Nouri som helt plockade bort Elfsborgs Joakim Sjöhage på sin kant.

Övriga resultat fredag
Halmstad – Trelleborg 2-1
TEA – Halmstad 0-1
TEA – Trelleborg 0-1
Mjällby -Elfsborg 1-1

Efter en natts vila så blev det lördag, och jag anar att Österspelarna fått en del hårda ord av tränare Jacobsson – främst efter den tama insatsen mot Elfsborg. Det skulle bli betydligt bättre – och mer gastkramande – insatser av de rödblåa under dag 2. Så här gick Östers matcher:

Halmstads BK – Östers IF 2-3 e.str.
Målskyttar: Teever, Zavadil, Pelu (straff)
Kommentar: Fasta situationer hjälpte Öster att vända den här matchen som Halmstad dominerade inledningsvis och rättvist tog ledningen i. Efter 10 minuter vaknade Öster till och satte press allt högre upp i banan. Det resulterar först i en kvittering när Teever nickar Zavadils finfina hörna i mål, och sedan även ett ledningsmål när Zavadil får en frispark strax utanför straffområdet. Tyvärr kvitterar HBK fem minuter från slutet efter en halv målvaktstavla av provspelande estniske målvakten Martin Kaalma, och det blir amerikanska straffar. HBK:s Fribrock och Östers Zavadil missar sina straffar, varpå Pelu sätter sin och ger Öster ledningen. Sedan missar Halmstads Patrik Ingelsten… Ett stort steg mot final för ÖIF.

Östers IF – TEA 1-0
Målskyttar: Cederqvist
Kommentar: Team Euro Accident var poänglösa efter fredagen, men på lördagen visade man imponerande takter. Först tvålade man till Elfsborg med 1-0 (eft. amerikanska straffar), och sen gav man Öster en tuff match. Öster hade några fina chanser (bl.a. sköt Zavadil klockrent i stolpen) men det var Pär Cederqvist som levererade med två minuter kvar att spela. Ett snyggt inspel från Freddy Borg ger PC fria gatan och skjuter stenhårt in 1-0 – ett resultat som står sig matchen ut. Öster blir således klara för final.

Övriga resultat lördag
Halmstads BK – Mjällby AIF 2-0
IF Elfsborg – TEA 0-1 e.str.
IF Elfsborg – Trelleborgs FF 2-1
Trelleborgs FF – Mjällby AIF 3-2

FINAL: Östers IF – Halmstads BK 2-1 e. str
Målskyttar: Teever, Borg (str)
Kommentar: Turneringens två mest stabila lag möttes i en final, och precis som i gruppspelet blev det en gastkramande tillställning. Halmstad tar ledningen nästan direkt på ett smart skott signerat Joel Johansson. Ingemar Teever visade betydligt bättre takter på lördagen än på fredagen, och var sedan ytterst nära att att kvittera men hans skott smet utanför stolpen. Esten fortsatte att imponera och var återigen ytterst nära att dundra in en kvittering på ett inspel från PC. Men det skulle dröja ända fram till den allra sista minuten på tilläggstiden innan Teever äntligen fick bollen i mål efter smärre kalabalik i HBK:s straffområde. Stort jubel i Öster, och nu väntade en ny amerikansk straffläggning. HBK:s brasse Eduardo Delani missar sin straff, medan Östers Freddy Borg helt iskallt drar målvakten och kan placera bollen i tomt mål.

Summa summarum en gedigen insats av Öster på lördagen, och mycket glädjande att samtliga nyförvärv visade bra takter när de fick chansen. Största utropstecknet sätter jag bakom Helgi Valur Danielsson, som kanske är den spelare som hittills fått minst uppmärksamhet av de nya. Helgi visade sig vara en pigg playmaker med rätt inställning och kloka löpvägar. Zavadil gjorde oss inte heller besvikna, stark på fasta situationer och ett härligt rörelsemönster. Teever inledde lite segt, men visade sedan att han håller den klass vi förväntat oss. Rydaholmaren Mario Vasilj – som skrev på sitt kontrakt precis innan turneringen startade – var klok och nyttig i sin mittbacksroll, några huvudlösa passningar och självmålet mot Elfsborg drar dock ner betyget en liten aning.

Om man jämför med förra året vid den här tiden så känns det som ett vassare Öster. Spelare som Wibrån, Gustafsson och Pelu glänser så oerhört mycket mer redan nu mot förra vintern, och det unga gardet som t ex Nouri och Tengroth visar noll respekt och smäller på lika hårt på allsvenska ben som något annat. Lägg till detta att samtliga av de klara nyförvärven visar prov på bra kompetens…

Provspelarna då? Jo, vi ska avsluta med att konstatera att supportrarna på plats inte var särskiljt nöjda med vare sig estniske målvakten Martin Kalmaa eller makedonske vänsterbacken Nikola Gjosevski. I dagsläget vet vi inte om fler träningstillfällen är inbokade eller om det blir en klassisk ”bjöu di på medda och skecka hem di”.

Det kommer en separat artikel om de mindre roliga händelserna på EAC ikväll. Stay tuned.