Krönikor

Krönika: Exkludera Expressen

Ja så var det då klart att HIF släpper sin guldkalv och Östers förra mittfältskung till FC Köpenhamn för en summa av ca. 10 miljoner SEK. Det innebär ju då även lite pengar till Öster och ÖSAB vilket givetvis är en fördel så här i Silly Season-tider. Enligt Expressen så har vi ju inte handlat någonting, åtminstone inte någon spelare som går rakt in i startelvan och dessutom ställer vi upp med ett rent juniorlag i Allsvenskan 2006. Pengar lär med andra ord behövas…


Den isländska vänsterbacken och tillika U21-landslagsmannen Gunnar Thor Gunnarsson ligger enligt rapporter från Turkiet redan bra till att plocka den vakanta platsen som vänsterback, även om föreningen vill mörka med detta då det finns ett ännu inte officiellt namngivet alternativ. Mitt tips är helt klart att Thor (bara mellannamnet borde direktkvalificera) Gunnarsson blir klar för Öster strax efter lägret i Turkiet har avslutats. Ola Rydén är nämligen inte med på resan, så någon kontraktsskrivning därnere tror jag inte det blir.

Jag kan inte riktigt släppa Expressens totala okunnighet och ointresse för Öster. Eller rättare sagt Kvällsposten som sägs vara ansvariga för den rent makalöst felaktiga artikeln i papperstidningen för några dagar sedan om såväl Östers Silly Season som den tilltänkta allsvenska startelvan. Enligt getingtidningen så är t.ex. namn som Tomas Nilsson, Erik Tengroth och Simon Degerman gjutna i Östers försvar! Med respekt för våra juniorspelare kan vi verkligen snacka om en ”tunn röd tråd”. När t ex våra blivande motståndarlags hemsidor (se t.ex. text om AIK:s officiella nedan) har bättre koll är det sannerligen dags att rannsaka sig själv. Det fanns en tid då KvP hade en riktigt bra bevakning av Öster, men kanske har tidningens försäljningssiffror i Växjötrakten minskat och därmed också bevakningen? Nåväl, efter ett sådant här magplask lär den inte direkt öka heller…

Men Atiba då, det var ju en glad nyhet. Eller kanske inte egentligen. Jag hade hoppats på betydligt mer än 10 miljoner, och faktiskt också en klubb av helt annan dignitet än FC Köpenhamn – men det är väl ändå inte fy skam att totalt tjäna över 4,5 miljoner på en spelare man betalat 100 000 kr för. Trävaruhandlare Stig Svensson ler i sin himmel, det här hade varit helt i hans smak. Samtidigt så räcker inte det här på långa vägar. På sikt är det Öster som skall sköta förhandlingarna med större klubbar utomlands, vi kan inte släppa spelare inom landet och sedan snällt sitta med mössan i hand och vänta på att de ska bli sålda något år senare. Det är vi som ska sköta den saken, vi själva.

På AIK:s (eminenta) hemsida hittade jag för övrigt en briljant intervju med Lasse Jacobsson och även en kul artikel kallad ”Öster utifrån” där SR Kronobergs Bert Augustsson och SMP:s Håkan Petersson (vem?) ger sin syn på Öster inför den allsvenska premiären. Den sistnämnda konstaterar följande på frågan om antagonismen mellan Öster och Kalmar FF:

”Det finns en viss rivalitet mellan Kalmar och Öster, men ofta har lagen hållit till i olika divisioner vilket har haft en hämmande effekt på antagonismen . Det är inte alls samma heta känslor som mellan Stockholmslagen eller Skånelagen. En anledning är att fotboll helt enkelt är viktigare i städer som Malmö, Helsingborg och Landskrona än i Kalmar och Växjö.”

Bullshit. Det enda som är korrekt är den första meningen. Visst, antagonismen hämmas när lagen inte möter varandra, men det har spelats få matcher i Superettan (kan i nuläget endast tänka på GAIS – AIK i Göteborg i år) där det funnits större hets och mer värkande hjärtan än inför mötena mellan de båda smålandslagen 2001. Dock är det en ganska ny antagonism vi talar om. Vi Österfans brydde oss väl t.ex. knappast om Kalmar FF förrän efter 1998 då vi bytte plats i serierna. Innan dess var KFF som vilket skitlag som helst, ungefär lika upphetsande som Myresjö eller Ljungby. Eller för den sakens skull Jönköpings Södra som nu storsatsar och ser ut att få ihop ett intressant lag i Superettan 2006.

Nåväl. Nu har i alla fall de båda supportergrupperna till Öster respektive Kalmar mognat sedan sist, och förutsatt att det inte kommer nya problemklickar underifrån iochmed allsvenskan så tror jag att smålandsderbyna blir mer kända som folkfester än för supporterbråk/hets. Precis som det skall vara. Det vore ofattbart roligt att fylla Värendsvallen respektive Fredrikskans efter VM-uppehållet i sommar. Och jag tror att våra trätobröder i ”falska öster” håller med om åtminstone det sistnämnda.

Såg förresten med tanke på Kalmar FF att Svante Samuelsson blivit nominerad på en KFF-gala för ”Årets uttalande”. Vad han sa?

”Passa dig, din lille djävel”

Fyndigt indeed. Gillar den gammaldags stavningen i ”djävel” också, mycket passande. Men hela grejen var väl nu i och för sig att han sa det till en hittills ännu oidentifierad nummer 7 i Östers B-lag. Hursomhelst så borde hela Kalmar skrika efter profiler vid det här laget. Jag menar, Djävel-Svante har ju numera lagt av…

Nu till lite webbnyheter: Den första releasen av den nya hemsidan börjar bli kusligt klar. Jag börjar nästan få lite ångest. Tänk om alla blir jättebesvikna? En sak är i alla fall helt klar – den nya sidan kommer att fixa problemen med Firefox 1.5. Jag är helt mållös över detta designfel som gör att tabellernas vidder inte stämmer för fem öre. Det har funkat i alla tidigare hemsidor jag gjort, i alla webbläsare… Kan bara konstatera att något ändrats i hur Firefox tolkar tabeller, och jag kan inte lista ut vad. Eller rättare sagt, jag har en idé om vad det kan vara – men det skulle ta för lång tid att fixa för att kunna motivera då den nya sidan ändå snart är klar.

Jag hoppas förresten att ni som tidigare medlemmar har koll på era medlemsnummer för 2005? Bland det första ni kommer att göra på den nya portalen (vi räknar inte längre eastfront.net som en sajt utan som en portal) är nämligen att knyta er användare på hemsidan till rätt medlemsnummer i medlemsregistret. Sedan kan ni värva medlemmar, betala medlemsavgifter m.m. Och även få en liten guldstjärna jämte ert namn i forumet som betalande medlem. Det blir väl fint?

I kväll förväntar jag mig att bli klar med forumet. Sedan påbörjas inläsning av medlemsregister, artikelkonvertering, diverse buggfixar samt lite grafik som jag skjutit framför mig. Har även kommit på ett smart (nåja) sätt att bibehålla bildgalleriet och webshopen från gamla sidan tills de nya kommit igång.

Nästa helg är det EAC. Det ska bli asroligt. Jag längtar efter att få ta en pils ihop med Sveriges trevligaste och galnaste supportrar igen. Sniff. I miss you guys.