Krönikor

Krönika: Gott Nytt År 2006 Del 2/2

Som utlovat följer här del 2 i nyårskrönikan. Vi börjar väl direkt med den sista delen av årets Superetta?


16. Östers IF – Degerfors IF 3-1 3p
Degen kammade noll även på Vallen. Med unge Malmqvist i målet efter att Stringheim skadats i förra matchen på Stora Valla var många supportrar lite nervösa, men det gick vägen ändå efter bl.a. storstilat forwardsarbete av PC (1-0) och Pelu (2-1). Just Pelus 2-1 mål var årets vackraste Östermål på hemmaplan, ett underbart skott nära krysset. Sen ökade en för dagen briljant Velic på med 3-1, och det kunde inte bli mycket bättre. Speciellt eftersom både AIK och GAIS kryssade i samma omgång.

17. IFK Norrköping – Östers IF 0-1 3p
En av årets mest klassiska matcher. Mycket Östersupportrar på plats på Idrottsparken, ösregn, bedrövlig plan, uselt spel och ett skitmål av Peter Wibrån i slutet som gav oss 3 poäng. GAIS fick dessutom bara oavgjort mot Ljungskile, och de många supportrarna fick en härlig resa hem. Filmandet av uppföljaren till”Avarter” påbörjades också just denna resa och man kunde väl knappast valt ett bättre tillfälle…

18. Östers IF – Väsby United 2-0 3p
En pliktskyldig och stabil seger mot ett Väsby som inte utgjorde något som helst hot. Backlinjen ska främst lyftas fram, särskilt eftersom Da Silva och Jonsson gjorde matchens båda mål – men man kunde också se att Öster också äntligen hade fått ett försvarsspel som matchade de offensiva kunskaperna. GAIS torskade även denna omgång, nu mot Mjällby med 2-3 efter bl.a. två mål av Österbekantingarna Johan Svensson – och – Pavel Zavadil. Tack för godis.

19. IF Brommapojkarna – Östers IF 3-0 0p
En märklig plump i protokollet. Vi var inte helt enkelt inte med på banan, och BP fick därmed en rejäl upprättelse för de överdrivet stora segersiffrorna för Öster i vårmatchen. Men såväl GAIS som AIK förlorade också. Skulle det här också bli vårt år som 2002?

20. Östers IF – Ljungskile SK 1-1 1p
En pinne mot Ljungskile på hemmaplan var man inte nöjd med. Och hade det inte varit för en vaken Wålemark (lägg av någon gång, please) och en försvarstabbe av den gamla Österskolan hade det varit tre. Pelu gjorde Östers mål. Både GAIS och AIK vann sina matcher med 1-0. Skit också.

21. Mjällby AIF – Östers IF 0-2 3p
Man minns den här matchen av några anledningar. Dels var det sågade jugoslaven Ivan Dudics debut, dels var en viss Pavel Zavadil i MAIF ofattbart kul att se(blev dessutom utvisad!) och dels så vann vi rättvist med två mål. Målskyttar för Öster var Jonsson och Pelu, det sistnämnda målet i slutet av matchen när de gulsvarta försökte flytta upp. Stabilt bakåt, utom när MAIF:s Zavadil tog hand om de fasta situationerna… GAIS torskade mot Åtvidaberg och AIK kryssade mot Ljungskile. Heja Wålemark!

22. Östers IF – Bodens BK 2-0 3p
Nu började det lukta allsvenskan på allvar, GAIS hade ett tag varit en skugga av sin vårsäsong och vi hade till och med bra häng på AIK högst upp. Men det satt hårt åt mot Boden som försvarade sig väl, de båda målen kom i slutet av matchen och de kan vi tacka inhoppande Denis Velic för. Först en framspelning till Pelu som innebar 1-0 och sedan avslutade han med att själv göra 2-0. Superteknikern men ack så tunna Natus Ponnie som fått hoppa in mot Mjällby borta och gjort det hyggligt fick också förtroendet från start men tog inte chansen. GAIS och AIK vann också, status quo i högsta toppen alltså.

23. Örebro SK FK – Östers IF 0-1 3p
Ännu en bragdmatch. ÖSK hade så smått börjat vakna till liv efter sin usla serieinledning, men var fortfarande ineffektiva framåt. I den här matchen var Öster likaledes, men en ofattbart fin kanon av Marcus Jonsson gav oss segern. Jag körde till ett jobb i Norge samtidigt som matchen pågick, och fick beskedet om Östers mål på en riktigt risig radiomottagning nära Fredrikstad… Underbart. Mer sånt! AIK förlorade för övrigt denna omgång mot Boden med 5-1…

24. Östers IF – Åtvidabergs FF 1-0 3p
Gäääsp. Tråkigt. Men viktigt. PC gjorde ett snyggt mål efter 3 minuter, sen var det transportsträcka. Man kunde skönja ett mönster nu i Östers spel, det var betydligt mer avvaktande och defensivt än vid vändningen av serien. Den allsvenska platsen skulle inte få glida oss hur händerna. GAIS fick ”bara” kryss mot Falkenberg. Heja folköl. I alla fall tills vidare…

25. GAIS – Östers IF 0-1 3p
En ny underbar bortaresa med filmande och många supporterlegender på plats. Bra drag på klacken. Pelu gjorde matchens enda mål på ett härligt lobbskott… eller var det ett inlägg? Nåväl skit samma, makrillarna var nu närapå fastspikade på högst kvalplats och AIK och Öster var lika närapå klara. G-G-G A-A-A I-I-I S-S-S NIO NOLL!

26. Östers IF – Västerås SK FK 1-1 1p
Jaha. Vad hände? Västerås fick ett dödsryck mot slutet av serien efter att ha varit märkligt värdelösa under hela året och gjorde en riktigt bra match mot Öster. Östers mål (och tillika kvittering) av PC. Vi var väl alla oroliga att GAIS skulle knipa chansen och plocka in några poäng mot AIK, men den matchen slutade också oavgjort, 3-3. AIK hade chansen att spika sin plats i allsvenskan denna omgång men missade alltså.

27. Falkenbergs FF – Östers IF 4-1 0p
Folköl var det ja. Ännu ett lag som vaknade till liv mot slutet och fick till en riktig drömmatch mot Öster som var riktigt, riktigt dåliga såväl framåt som bakåt för första gången på många omgångar. Vi skulle väl ändå inte missa det här? GAIS kryssade, och AIK säkrade till sist rättvist platsen i Allsvenskan 2006 via seger med 2-1 borta mot Västerås.

28. Östers IF – Västra Frölunda IF 3-1 3p
Nu gällde det verkligen. I kommande omgång skulle vi möta AIK och då ville man ju hemskt gärna vara klar… Det blev en klassisk match av det. Frölunda tog ledningen med 1-0 i 65:e och det var mörker, mörker, mörker… Men då. Wibrån bryter en passning närapå i eget straffområde och sätter igång ett anfall som han till sist själv avslutar med att göra 1-1. Fantastiskt! Sen kunde det inte gå fel, Frölunda tappade initiativet och Öster vann med 3-1 efter kompletterande mål av Jonsson(straff) och Borg som äntligen börjat vakna till efter sin skada. Scenerna efter matchen glömmer man aldrig. Och inte heller firandet på stan med bl.a. spelarmottagningen på Stadshotellet. Det tog två dagar innan jag fick tillbaka rösten.

29. Östers IF – AIK 1-2 0p
Det här kändes inledningsvis ungefär som en trevlig uppvisningsmatch av de både nyallsvenska lagen för de ca 7000 åskådarna, men matchen fick ändå lite nerv till sist. AIK vann ganska rättvist, Östers mål gjordes av Fredrik Bild. Skit samma. Nu skulle vi ju åka till Trelleborg sista omgången, träffa våra tyska vänner från en av Hansa Rostocks supporterklubbar och bara ha roligt…

30. Trelleborgs FF – Östers IF 4-2 0p
…och roligt hade vi givetvis, men inte på grund av fotbollen som var avslaget bedrövlig. Hemmalaget mest taggat och vann rättvist efter en riktigt bra andra halvlek. Givetvis filmades den sista resan för säsongen, och givetvis var det stor fest såväl före, under som efter matchen. Hansafansen gav oss återigen ramsan ”Shallallallalla – Shallallallalla – Östers – IF” och är lika bra som de alltid varit. Hansa gegen Bundesliga! Jawohl! Ja just det ja, Östers mål gjordes av Velic och PC – och en frustrerad Freddy Borg lyckades med konststycket att bli utvisad i den 93:e minuten av säsongens sista match.

Det var det hela.

Vi har under året följt ett lag som redan nu är sågat av journalistkåren inför återkomsten till Allsvenskan. Värvningarna hittills håller inte sägs det. Va? Pavel Zavadil var en av Superettans absolut bästa spelare – om inte den bäste – unde
r höstsäsongen, och Ingemar Teever är pålitlig målskytt för sitt estniska landslag. Lägg därtill islänningen Helgi Valur Daniélsson som knackar(knackat?) på dörren till det isländska landslaget så tycker iallafall jag att Öster redan värvat betydligt intressantare än vad många allsvenska lag gjort.

Men låt oss sluta gnälla över okunskap och spela om det istället.

Avslutningsvis vill jag skriva ett par ord om hemsidan. Fan vad ni måste ha tålamod med mig. Jag lovar, men kan inte hålla. Ni förstår kanske varför. Men nu är det faktiskt nära. Jag kommer att finslipa lite på privata meddelanden-funktionen och göra klart det nya forumet – sen är det premiär. Alla funktioner kommer inte att finnas från början, utan komma efter hand och vara i stort sett klara när säsongen börjar. Jag orkar inte – hinner inte – lösa det på annat sätt. Men det ska bli bra. Jag lovar.

Så ha nu ett riktigt Gott Nytt År alla mina underbara supportervänner, och ska ni ha något nyårslöfte så låt det isåfall vara:

2006 ska jag hängivet följa Öster och stötta laget till nytt kontrakt i Allsvenskan.

Se där, det var väl inte så svårt?