Krönikor

Krönika: Gott Nytt År 2006 Del 1/2

2006 står för dörren, och med detta också en ny säsong med Östers IF. Jag tänkte bjuda på lite nyårskarameller i form av en snabb genomgång av Superettans omgångar 2005, lite skarp kritik angående Sveriges sportjournalistkårs samlade kompetens samt lite info om vad som händer med den här hemsidan framöver. Stay tuned! Del två kommer senare ikväll.


Superettan 2005. Hårdsatsande lag som Öster, AIK, GAIS, Norrköping och Örebro. Lägg därtill tradtionsenligt gnetande lag som gör allt för att mangla toppmotstånd på sina mer eller mindre sunkiga hemmaarenor. Skulle vi gå upp? Inte en chans. Med ny tränare, helt nytt spelsystem och ganska tveksamma nyförvärv. John Pelu kände vi väl till, men vem fan var Marco Da Silva? Och Freddy Borg? Och Peter Sedunov? Och Martin Claesson?

Nej, 2005 skulle bli ett s.k. tillväxtår med Öster som en slags eftersläpare bakom de två givna ettorna AIK och Örebro. Möjligen skulle vi kunna utmana Norrköping och GAIS om kvalet. Men så blev det ju inte. En i princip utan undantag underbar serie matcher från tidig sommar och framåt en bit på hösten säkrade en direktplats – och jag säger det igen – fattar ni vilken bragd detta egentligen var?

Jaja, ska sluta tjata om det. Men minns ni hur det gick till?

1. Östers IF – IFK Norrköping 1-2 0p
Domedagsprofetiorna kom tidigt i år. Efter Östers förvirrade intryck i premiären mot ett minst lika dåligt Norrköping så kändes säsongen nästan redan körd. Örebro, GAIS och AIK vann dessutom sina premiärmatcher. Östers mål på straff av Gnagar-Jonsson, det skulle bli mer av den varan.

2. Väsby United – Östers IF 0-1 3p
Så fick vi då ett kvitto på att vi kunde vinna även usla matcher, vilket ändå gav ett visst hopp. För det var väl ingen som utöver segern var direkt nöjd med insatsen borta mot Väsby? Östers mål av Pelu, ett riktigt skitmål enligt dem som var där. Det skulle bli fler sådana under säsongen. Norrköping tvålade till AIK med 2-0 och såg ut som toppkandidater, medan Örebro bara fick oavgjort mot Frölunda.

3. Östers IF – IF Brommapojkarna 4-1 3p
Äntligen lite flyt. BP var bra, men Öster vassare framåt och hittade rätt i sina positioner för första gången i serien. Två mål i första halvlek genom Borg och Wibrån, och vi trodde det var klart ända tills BP jämnade ut på straff strax innan halvtid. Andra halvlek blev en tillknäppt och nervös tillställning ända tills Borg stänkte in trean i slutminuterna. Dessutom fick inhoppande Claesson dunka in fyran precis innan signalen gick. AIK, Norrköping och Örebro förlorade sina matcher, aj vad tråkigt – eller inte – och GAIS fick bara oavgjort. Öster mot toppen!

4. Ljungskile SK – Östers IF 1-0 0p
Sådärja. Tillbaka på jorden igen. Öster hade spelet men LSK gjorde målet. Resenärerna till Ljungskile vittnade om en aningen märklig förfest på någon krog, men det är en annan historia. Fan också.

5. Östers IF – Mjällby AIF 0-0 1p
En pinne är bättre än noll. Men det här var en riktig tråkmatch som man nästan förträngt helt. Men AIK, GAIS och ÖSK kryssade också. Hmm – hur var det egentligen ställt med Örebro?

6. Bodens BK – Östers IF 2-4 3p
Uppe i norr brukar det svänga friskt, så också den här gången. Boden tog ledningen, Öster kvitterade. Boden tog ledningen igen och Öster kvitterade. Jag var vansinnig hemma framför datorn. Vad fan höll de på med? Sen frälser överraskningen Daniel Svensson oss med att slå in ett ledningsmål, och PC – som vid det här laget haft en tung säsong och hånades som en slö, skallig och blek kopia av sig själv på vårt forum – fick äntligen göra sitt första mål och döda matchen. Skönt. GAIS vann, men alla andra tänkbara toppkonkurrenter kryssade. Hur VAR det egentligen ställt med Örebro? En redan klassisk radiointervju med EF (genom Ola P) från Radio Kronoberg är också värt att nämna.

7. Östers IF – Örebro SK FK 1-0 3p
Årets bragd. Gnällbältet mördades med sin egen medicin, ett skitmål tidigt i matchen och sedan hålla tätt, tätt, tätt, tätt… Daniel Svensson gjorde målet, och hela Öster gjorde en urstark match defensivt. Det var nånstans här man började märka och uppskatta Da Silva som gjorde en riktigt bra match. Så hur var det ställt med Örebro? De var skitdåliga. Man kunde faktiskt redan här räkna bort dem. GAIS och AIK ångade också på, medan Peking nollade. Det började så smått utkristallisera sig i toppen.

8. Åtvidabergs FF – Östers IF 2-1 0p
Det var riktigt få matcher det här året som vi borde ha vunnit men ändå förlorade. Det här var en av dem. Bra spel av Öster, men Åtvid visade noll respekt och kämpade till sig segern. GAIS fortsatte vinna, och AIK krossade Örebros drömmar om Allsvenskan med en femmålsseger på Behrns arena. Eller vad den nu heter.

9. Östers IF – GAIS 0-2 0p
GAIS hade extremt fint flyt vid den här tiden, och matchen mot oss var inget undantag. Efter en ganska avslagen första halvlek så kämpade GAIS ner oss i andra med mål på två försvarsmissar. Typiskt Öster, och nu började domedagsdebatter och inlägg om en återgång till 4-4-2 fylla forumet igen. Men Peking och Örebro kryssade.

10. Västerås SK FK – Östers IF 0-2 3p
En välförtjänt trepoängare mot ett VSK som den här säsongen var rejält på dekis. PC och Velic gjorde målen. Det kunde (och skulle) varit betydligt fler mål då rapporterna från gurkstaden talade om riktigt bra spel. Hoppet om allsvenskan fanns kvar och 4-4-2 förespråkarna satte gurkan i halsen så att säga. AIK spöade GAIS, Peking torskade och Örebro fortsatte att kryssa. Keep up the good work.

11. Östers IF – Falkenbergs FF 4-1 3p
Nu fick 4-4-2 förespråkarnas gurkor i halsen sällskap av ljummen svensk folköl från Falkenberg. Öster lekte hem segern med två straffar av Jonsson, och två spelmål av PC (som nu börjat vakna till liv på allvar). En av Emmabodas Elm-bröder fick tröstmåla i slutet. En mycket bra match av rödblått, och endast AIK vann av toppkonkurrenterna…

12. Västra Frölunda IF – Östers IF 3-1 0p
…men så var det kört igen. 4-4-2 förespråkarna kunde ju nu spotta ut såväl gurkor som folköl, men alla kunde ändå enas att det här var säsongens sämsta match multiplicerat med typ hundra. 505(!) åskådare såg matchen, en majoritet av dessa hade hjärtat hos rödblått – och det är stödet från läktaren som vi tar med oss från den här matcher. EF hade ett sånt där magiskt ögonblick där man bara fortsatte sjunga på ren jävelskap trots att motståndarmålen trillade in. Jonsson tröstmålade, och AIK och GAIS vann. Hur gick det för Örebro? De kryssade mot Väsby, men vem bryr sig.

13. AIK – Östers IF 1-1 1p
Här vänder allt enligt min mening på allvar. Öster och AIK spelar Superettan 2005:s bästa fotbollsmatch på Råsundas perfekta gräsmatta, och man blev närapå övertygad om att det redan då var klart vilka två lag som skulle ta steget upp – trots GAIS formtopp. AIK får ett mål tveksamt bortdömt, och en makalöst bra PC är en millimeter från att ge Öster segern i slutet. Skönt att man var där. Den matchen skulle jag absolut inte velat ha missat.

14. Östers IF – Trelleborgs FF 3-2 3p
Som sagt – det hade vänt för Öster. Bild(!) gör mål med fötterna(!!) efter sju minuter, och trots att TFF:s briljante spelare Ademolu (som sedermera försvann till Norge) kvitterade innan halvtid så var man aldrig riktigt orolig. PC gjorde en ny stormatch och satte två bollar i andra halvlek, innan TFF tilläts göra en onödig utjämning i matchens sista sekunder. Det här var också omgången då samtliga tippade topplag lyckades vinna, men det spelade ju ingen roll. Det gjorde ju vi också.

< b>15. Degerfors IF – Östers IF 2-3 3p
Jävlar vad roligt vi hade i Degerfors. En makalöst kul resa med bad i Vänern, bra väder och bra röj i bruksorten. Sen gjorde Öster på nytt en bra match, med bl.a. härliga mål av Vieweg och Gustafson. Dessutom förlorade GAIS. Vi började närma oss målet.

Det här var första delen av nyårskrönikan. I del två – som då kommer senare ikväll – tar vi hand om de 15 avslutande omgångarna, samt de andra godisbitar jag utlovat ovan.