Krönikor

Krönika: Betraktelser från Åby Strand

På tal om ingenting, Rottnes storsatsning mot division 3 går vidare, nu med spel i division 6, d. v. s blåbärsserien. Härliga derbymatcher mot benknäckarna i Åby och Tolg står på menyn under 2006. Trots allt debacle kommer ändå Rottne att påverka Östers framtid. Detta genom att en lovande junior vid namn Jens Hall som från och med 2006 kommer att spela i Öster. Han har alla möjligheter att bli något riktigt bra, bara han lägger av med den sinnessjuka sporten bandy.
Nåväl, EF Åbys högst personliga summering av Östers IF lagdelar 2005 fortsätter efter reklamen så häng kvar.


Mittfältet.
Drabbades av deflation i år genom att minska från stabila Fantastic Four till mer riskabla Three amigos. Inför säsongen flyttade Johan Svensson hem till mamma, Danne P tyckte att bänken och läktaren i Kalmar lockade mer än att dela ut brev i Växjö. Johan Mattsson blev inspirerad av Leif Widens framgångar och prövade på tränarkarriären i Hovmantorp. Tre spelare med rutin från allsvenskan försvann och nu väntade vi supportrar på att rediga alternativ till dessa tre skulle vaskas fram. Vi fick två från lägre divisioner, Daniel Svensson och Martin Claesson. Den förstnämnda en yrkesmilitär som funderade på att sluta spela fotboll och den andra ännu en båtflykting från Värnamo. Detta kunde ju aldrig sluta väl. En lastgammal Peter Wibrån, en Fidde som går sönder var och varannan match samt en Denis Velic som pendlar från allsvensk klass till divison 5 klass. Så fel det blev, njaa nästan i alla fall. Fidde oroade oss ett tag mitt i serien genom att gå ut efter 35 minuters spel i varje match. Var det inte ömmande ljumskar så var det tappade linser eller hjärnskakningar.
Annars så oroade vi oss i onödan. Den så oroande uppställningen, för oss supportrar, med bara 3 mittfältare visade sig vara ett lyckodrag. Det är klart, kan Barcelona, Chelsea och Djurgården spela med bara 3 mittfältare kan ju vi.
Dessutom visade det sig att Daniel var ett vettigt inköp, han började säsongen med att visa sig vara riktigt målfarlig och konkurrerade då ut Denis (för gott?) från mittfältet och kan visa sig vara en användbar spelare i framtiden.
Och så har vi Peter Wibrån. Enligt några drönare på forumet är det oförståeligt hur han ens kan plats i ett superettanlag! Det visar ju bara att de inte har varit på en enda match i år. När alla andra viker sig står han stadigt kvar. Aldrig att han ger upp, aldrig att han slutar springa, aldrig att han haltar ut med småskavanker. Om alla i laget kunde inspireras av den inställningen vore Öster tämligen svårslaget.
Peter Wibrån du bist der beste mann.

Anfallarna.
Direkt från Höllviken i division 2 kom han. Den spelare i superettan som hade minst underhudsfett under 2005. Mannen, myten och svärmorsdrömmen Freddy Borg. Tillsammans med vindsnabbe John Pelu från vårt farmarlag Helsingborg skulle de göra PC ännu bättre än han var i fjol. Men trots att PC vann skytteligan och spelade fram till många mål i år kändes det ändå lite som att han presterade halvbra. Kvar på näthinnan fanns nämligen den makalösa höst han hade ifjol. Med all sannolikhet kommer vår pokerkung att göra ett makalöst 2006 då motivationen kommer att vara på topp i varje match. Speciellt om han lämnar de hala tennisskorna han spelade med i några matcher.
Bortglömd på en avbytarbänk i Helsingborg hittade vi honom. John Pelu, en talang som helsingborgsfansen bara hade gott att säga om. Snabb som ett yrväder med ett skott som skulle göra Danne P grön av avund. Har varit makalös i en hel drös matcher i år. Vem kommer någonsin att glömma skottet mot Degerfors! Sen det skottet är Pelu min dotters idol, och sämre idol kan man ju faktiskt ha. Och dessa nedtagningar från Fiddes snedsparkar, en fröjd för ögat! Som extra bonus har det visat sig att han har särdeles gott läkkött. Spelade match veckan efter ett benbrott! Det hade inte ens Stefan Schwarz klarat av. Nästa säsong hoppas vi att Lasse har höjt Pelus lägstanivå som tyvärr kan vara bedrövligt låg ibland. Han blev bland annat utbytt redan efter 36 minuter i en match tidigt på säsongen. Det kan mycket väl vara något slags rekord! Insiderinformation har kommit mig tillkänna att han även är kungen på InfoCare. Läser Pelu Aftonbladet under arbetstid så låter man honom göra det. Månne ett framtida chefsämne tro.
Och så har vi då Freddy Borg. Talangen från Höllviken som kan bli något riktigt stort. Inledde säsongen strålande. Dominerade fullständigt på sin vänsterkant. Visade sig vara en dribbler av hög klass. Dessutom är även han riktigt snabb. Har ett mycket vasst skott, dock sprider han skotten över hela Värendsvallen än så länge. När åtminstone 25 procent av skotten går på mål kommer det att ramla in mål från hans vänsterfot. Och till skillnad från sin föregångare på kanten verkar han inte sakna sin mamma alltför mycket.
Behöver träna på att släppa bollen lite tidigare och att mucka med lite mindre killar än Derek Boateng. Är dessutom, enligt Marco Da Silva, lagets riktiga kaffekärring.

Tränarna.
Det talades om Hans Backe, K-G Björklund, L-O Mattsson, Zoran Lukic ja till och med Peter Antoine diskuterades. Men på lappen som Harald Treutiger drog ur urnan stod Lars Jacobsson. Från att hoppats på Hasse Backe är steget rätt långt ner till andretränaren i Halmstad. Visst var man lite halvbesviken det skall erkännas. Men vi är ju inte sämre att vi gav honom en chans. Och fanken vet om inte Lasse är den enda tränaren de senaste 10 åren som sluppit åtminstone ett avgåinlägg på forumet.
Revolutionerade direkt med att införa 4-3-3 som spelidé i hela föreningen. Satte Denis Velic på bänken. Köpte spelare från sina ”egna” klubbar. Fortsatte köra 4-3-3 när det blåste snålt på vårkanten och vi experter på forumet skrek 4-4-2! Skällde ut pokerkungen på träningen. Allt detta hade i vilken annan storklubb, som till exempel Real Madrid, förmodligen resulterat att Östers IF hade bjudit han på en korv på Barks och skickat hem han. Men icke, allt som Lasse rör vid blir till guld och vi är i allsvenskan. Nästa år kommer även Ludde Pung att förstärka tränarduon Lasse och Liatorparn. Då kanske vi får se lite mer mål. Försvarspelet har varit utmärkt stora delar av säsongen, om vi kisar lite när vi tittar på resultatet från Trelleborgsmatchen.
Nu är det ingen som ifrågasätter 4-3-3 längre och kan Djurgården så kan väl vi…